ZONA EURO RĂMÎNE ÎN RECESIUNE, GERMANIA NE DĂ SPERANŢE

Iar noi trebuie să producem pentru a supravieţui

Autor: Vlad LOGHIN

În timp ce specialiştii de la Ministerul Economiei, experţi economici îşi leagă mari speranţe privind revenirea economiei noastre pe creştere de evoluţia pozitivă din zona euro, rezultatele prealabile privind activitatea acesteia în primele trei luni arată că va continua să se înrăutăţească pentru al şaselea trimestru la rînd.

Deşi datele oficiale privind primul trimestru vor fi publicate abia la mijlocul lunii mai, indicele Eurocoin, realizat de Centrul pentru Cercetarea Politicii Economice şi Banca Naţională a Italiei, care, după cum evidenţiază analiştii economici străini, indica totdeauna corect tendinţele economice, a semnalat o micşorare a producţiei în ianuarie, februarie şi martie.

Se spune că prognozele anterioare ale acestora, care preziceau scădere economică în trimestrul patru al anului trecut au fost confirmate ulterior de datele oficiale, ce au demonstrat o reducere de 0,6 procente.

Potrivit Wall Street Journal, căderea economică intervine drept urmare a reducerii cheltuielilor guvernamentale şi majorării taxelor şi impozitelor menite să contribuie la subţierea deficitelor bugetare. Se anunţă că primul efect al continuării recesiunii din zona euro va fi creşterea ratei şomajului. Nivelul acestuia s-a ridicat în prima lună a anului la o cotă record, 11,9 procente, iar în unele ţări ale Uniunii Europene precum Spania, Portugalia, depăşeşte rata de 25 de procente, conform datelor Eurostat, ceea ce i-ar lipsi pe mulţi migranţi moldoveni de locuri de muncă.

Experţii străini spun că reducerea producţiei în zona euro va face şi mai grea sarcina guvernelor din aceste state de a atinge ţintele de reducere a deficitelor bugetare, deoarece va determina o scădere a veniturilor acumulate din taxe şi impozite. Toate acestea, avertizează respectivii, vor avea un efect indirect nu numai asupra ţărilor europene din zona euro, ci şi a celor din afara ei, cum este şi Republica Moldova, deoarece va conduce la scăderea cererii pentru produsele şi serviciile ale agenţilor economici din ţara noastră. Deci, de pe acum trebuie să ne gîndim la diversificarea tot mai accentuată a exporturilor autohtone.

De altfel şi un raport al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economica (OCDE) precizează ca economiile Franţei şi Italiei, cele mai puternice de pe continent, desigur, cu excepţia Germaniei, au lucrat mai prost în primul trimestru al anului. De exemplu, datele statistice din Franţa vorbesc de o scădere însemnată neaşteptata a cheltuielilor de consum în februarie. Locuitorii acestei ţări au economisit mult mai mult pentru haine, încălţăminte.

Mai grav, economiştii OCDE se aşteaptă ca în cele două state sa se menţină tendinţa de scădere economica şi în al doilea trimestru.

Cît priveşte economia Germaniei, prima putere economică din Europa, deşi încă datele oficiale nu au fost făcute publice, se presupune că ar fi crescut puternic în primele trei luni din acest an şi va continua să se dezvolte şi pe parcursul anului. Aceasta este o mare speranţă pentru agenţii noştri economici, pentru că tradiţional piaţa acestei ţări este una dintre ţintele preferate ale exporturilor moldoveneşti. Or, Germania este la momentul de faţă cel de-al optulea partener comercial al RM. Este adevărat că fluxul mărfurilor noastre cu această destinaţie s-a subţiat anul trecut întrucîtva pe fundalul problemelor economice al acestei ţări. Dar primele rezultate privind starea primei economii a continentului ne încurajează şi aceasta ar putea însemna şi o şansă pentru echilibrarea comerţului cu UE în ansamblu.

01.12.24 - 15:12
01.12.24 - 15:11
01.12.24 - 15:09
01.12.24 - 15:08
02.12.24 - 14:59
04.12.24 - 00:36
05.12.24 - 00:24
03.12.24 - 01:00
06.12.24 - 16:26
05.12.24 - 15:13
05.12.24 - 15:15
03.12.24 - 00:51
06.12.24 - 16:24
04.12.24 - 00:32
02.12.24 - 15:12