UE ISI SPORESTE EFORTUL PENTRU ACCELERAREA VACCINARII IN TARILE PARTENERIATULUI ESTIC

Comisia Europeană a decis să majoreze de la 40 la 75 milioane de euro valoarea pachetului său de asistență, destinat distribuirii sigure și eficiente a vaccinurilor anti-COVID-19, dar și accelerării campaniilor de vaccinare în 6 state din cadrul Parteneriatului Estic: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina, reltează IPN cu referire la un comunicat al Uniunii Europene.

Noul program face parte din răspunsul Echipei Europa la pandemie. În contextul penuriei de vaccinuri la nivel mondial, noua contribuție are menirea să sporească accesul la vaccinuri în regiunea Parteneriatului Estic, facilitînd partajarea vaccinurilor de către statele membre ale UE și rambursarea costurilor.

35 de milioane vin după primul pachet de asistență în valoare de 40 milioane de euro, lansat în parteneriat cu Organizația Mondială a Sănătății în luna februarie și consumat pentru instruirea responsabililor în domeniul sănătății și a personalului medical implicat în campania de vaccinare, asistența logistică de bază pentru livrarea și gestionarea vaccinurilor și a consumabilelor, monitorizarea siguranței și a datelor privind vaccinarea, comunicarea și implicarea comunității, precum și sprijinul pentru elaborarea unui certificat digital COVID.

În context, Comisarul European pentru Vecinătate și Politica de Extindere, Olivér Várhelyi a menționat: „Uniunea Europeană este determinată să-și susțină vecinii din est astfel încît să accelereze vaccinarea care va fi decisivă pentru a pune capăt pandemiei și a lansa redresarea socio-economică în regiune. Nouă ne pasă de partenerii noștri”.

Echipa Europa este unul dintre principalii donatori ai COVAX, alocînd circa 3 miliarde de euro platformei COVAX, care rămîne a fi principala forță motrice la nivel global de asigurare a accesului corect și echitabil la aceste vaccinuri și respectarea solidarității internaționale în materie de vaccinuri. Echipa Europa intenționează să doneze cel puțin 200 milioane de doze țărilor partenere pînă la încheierea anului curent. Se preconizează ca majoritatea vaccinurilor să fie distribuită prin intermediul platformei COVAX.

Sursa: IPN