Usturoiul negru... in cerul gurii
Domnul Vasile Bumacov, fost ministru al agriculturii în Guvernul Filat și fost ambasador În Japonia s-a apucat să producă usturoi negru. Domnul Google ne lămurește: ”Ce gust are usturoiul negru? Usturoiul negru are o savoare foarte complexă, aromatică, cu tente de lemn dulce și prună uscată, ușor afumat și dulceag. Această savoare este cunoscută în Extremul Orient cu termenul UMAMI, termen care tradus înseamnă gust (uma) delicios (mi). Umami este al cincilea gust, recunoscut recent de către occidentali și se înscrie pe listă după cel sărat, dulce, acru și amar”. Despre calitățile miraculoase ale usturoiului negru, care te scoală din morți și-ți prelungește viața și te scapă de toate bolile, nu mai zic nimic. Căutați în Internet și veți ameți de ciudă că pînă acum n-ați consumat usturoi negru. Usturoiul negru nu crește el așa negru din capul lui și nu-ți rămîne decăt să-l smulgi din țărînă. Pur și simplu usturoiul obișnuit este fermentat după niște metode sau tehnologii coreene timp de o lună și iaca minunea gastronomică și medicală neagră e gata de pus în gură. Dar domnul Bumacov este un vrăjitor foarte talentat. El face două minuni simultan. Întîi că fermentează usturoiul ca pe zaibăr sau cudercă, și doi, că din trei căpățîni banale de usturoi moldovenesc face 144 de de lei moldovenești, adică 7 Euro. Eu am o vagă presimțire că durata de viață a moldovenilor nu va crește substanțial din usturoiul negru în cerul gurii. La fel, din cauza acestui preț foarte japonez și foarte tokiot (în Tokio un fruct de mango poate să coste pînă la 100 de Euro) în viitorul apropiat domnul Vasile Bumacov va propune cățeii negri farmaciilor, apoi, după falimentul Operațiunii Speciale Fermentația Mondială, va continua să comercializeze vin și alte produse agricole autohtone neînnegrite la preț. Gustul UMAMI e omologat internațional, dar domnul Bumacov nu-i pentru asta, el e bun pentru lucrurile făcute ca la mama. Adică, U MAMÎ (У МАМЫ).
01.12.24 - 15:08
01.12.24 - 15:14