UE a condamnat distrugerea barajului de la Nova Kahovka, afirmîn că acest lucru arată natura "barbară" a agresiunii ruseşti
Uniunea Europeană a condamnat Marţi distrugerea unui barajului de la Nova Kahovka, în Sudul Ucrainei, considerînd-o un nou exemplu al "agresiunii barbare" a Rusiei împotriva Ucrainei, relatează Reuters.
"Acesta este un nou semn de escaladare, aducînd natura oribilă şi barbară a agresiunii ruseşti împotriva Ucrainei la niveluri fără precedent", a declarat purtătorul de cuvînt al Comisiei Europene, Peter Stano, în cadrul unei conferinţe de presă la Bruxelles.
Atacul asupra barajului din Sudul Ucrainei, pentru care Moscova şi Kievul se învinovăţesc reciproc, a provocat Marţi inundaţii şi evacuarea locuitorilor din zonele înconjurătoare şi a stîrnit un val de proteste la nivel internaţional.
De asemenea, a provocat noi îngrijorări în legătură cu centrala nucleară Zaporojie, situată la 150 km în amonte de hidrocentrala Kakhovka. Lacul de acumulare, construit de-a lungul Niprului, în regiunea Herson, asigura răcirea reactoarelor centralei.
Atît centrala, cît şi barajul se află în zone ocupate de forţele ruseşti în urma invaziei lansate la sfîrşitul lui Februarie 2022.
Ucraina a acuzat Rusia că a "aruncat în aer" barajul pentru a-şi "încetini" ofensiva, în timp ce Kremlinul a acuzat Ucraina de un act de sabotaj, menit să întrerupă alimentarea cu apă a Crimeei şi să distragă atenţia de la contraofensiva nereuşită.
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a convocat o reuniune a Consiliului său de Securitate, iar şeful Administraţiei prezidenţiale ucrainene, Andrii Iermak, a acuzat Moscova de "crime de război". De asemenea, Kievul cere o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU şi noi sancţiuni asupra Rusiei. Kremlinul a denunţat un act de "sabotaj deliberat" din partea Kievului şi a respins "ferm" acuzaţiile ucrainene.
Acest atac asupra uneia dintre cele mai mari lucrări de infrastructură de acest tip din Ucraina intervine la o zi după ce Ucraina a afirmat că a cîştigat teren în apropiere de Bahmut, relativizînd în acelaşi timp amploarea "acţiunilor ofensive" desfăşurate în alte părţi ale frontului. Rusia susţine însă este vorba de atacuri de amploare, pe care le respinge.
Autorităţile locale instalate de Moscova în Ucraina au acuzat anterior "multiple lovituri" ale Ucrainei asupra barajului, despre care au afirmat că a fost parţial distrus.
Oraşul Nova Kahovka, unde se află barajul, "este inundat", potrivit primarului său, Vladimir Leontiev. Acesta declarase anterior că "barajul nu a fost distrus şi asta este o mare bucurie". Pe reţelele sociale au apărut imagini cu lebede care plutesc pe lîngă clădirile din oraş.
Potrivit premierului ucrainean Denîs Şmîhal, pînă la 80 de localităţi sunt ameninţate de inundaţii şi "măsuri de evacuare sunt în curs de desfăşurare", locuitorii fiind trimişi cu trenul spre Mikolaiv. Aceste evacuări au fost efectuate în condiţiile unor bombardamente continue ale artileriei ruse, care au rănit doi poliţişti, potrivit ministrului de Interne Igor Klîmenko.
Potrivit autorităţilor locale instalate de Moscova, nivelul apei a crescut la o înălţime cuprinsă între 2 şi 4 metri. Acest lucru "nu ameninţă marile localităţi" din aval, a declarat, pe Telegram, Andreï Alekseienko, şeful guvernului pentru regiunea Herson. În total, 14 oraşe în care trăiesc "peste 22.000 de persoane" sunt ameninţate de inundaţii.