TREI PARTIDE AR ACCEDE IN PARLAMENT IN CAZ DE ALEGERI ANTICIPATE

Dacă duminica viitoare vor fi organizate alegeri parlamentare anticipate, trei partide politice vor accede în Parlament. Este vorba de Partidul Socialiștilor, care ar acumula 32,1% din voturi, Partidul Acțiune și Solidaritate, pentru care ar vota 22,7% dintre cetățeni și PDM, pentru acre și-ar da votul 11,3% dintre respondenți.

Doru Petruţi, director general al companiei de cercetare sociologică [imas], a spus într-o conferință de presă la IPN că PAS acumulează tot mai mult din scorul electoral al Blocului ACUM, din care face parte și PPPDA. Formațiunea condusă de către Andrei Năstase ar acumula 1,7% din voturile alegătorilor.

Aproape 13% dintre respondenți au știut sau nu au răspuns pe cine ar vrea să voteze. 33% dintre respondenți pledează pentru o coaliție dintre PSRM și PDM. 31% consideră că cea mai bună soluție pentru Republica Moldova ar fi declanșarea alegerilor anticipate. Alți 9 % susțin o coaliție dintre PSRM și Blocul ACUM și tot 9% susțin că ar fi bună o coaliție dintre PDM și Blocul ACUM.

Schimbarea Guvernului Maia Sandu cu cel al lui Ion Chicu în opinia a 36% dintre respondenți este un lucru bun. Alți 35% consideră că este un lucru rău, iar 29% nu au știut ce să răspundă. 48% consideră că demiterea Guvernului Maia Sandu prin moțiune de cenzură de către Parlament a fost un act corect la adresa fostului premier, iar 41% consideră că a fost un act incorect.

Guvernul condus de către Ion Chicu în viziunea a 40% dintre cei intervievați este unul care va guverna țara mai bine decît cel condus de către Maia Sandu. Alți 35% din respondenți susțin că nu va guverna mai bine, iar 25% nu au știut ce să răspundă.

Sondajul mai arată că 65% dintre respondenți consideră că direcția în care merge țara este una greșită, 24% consideră că direcția este una bună, iar 11% nu au put să răspundă. Potrivit lui Doru Petruţi, dacă în luna septembrie erau mai mulți alegători de dreapta, în special votanții Blocului ACUM, care spuneau că direcția este una bună, acum de această părere sînt reprezentanții segmentului de stînga. Doru Petruţi afirmă că populația vede cum merge lucrurile în țară în funcție de partidul care este la putere.

Cel mai influent politician din Republica Moldova este, potrivit sondajului, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, urmat de lidera PAS, Maia Sandu, și liderul PDM, Pavel Filip.

58% dintre cei intervievați ar vota pentru aderarea Republicii Moldovala UE, 50% – pentru aderarea la Uniunea Eurasiatică. 34% ar susține unirea cu România, iar 22% – aderarea la NATO.

Sondajul a fost realizat în perioada 2-14 decembrie pe un eșantionez 1090 de persoane din 90 de localități ale Republicii Moldova.

Sursa: IPN