TRAIAN BĂSESCU: “ROMÂNIA RĂMÎNE AVOCATUL FĂRĂ REZERVE ÎN PARCURSUL EUROPEAN AL R. MOLDOVA”

Preşedintele României, Traian Băsescu, a sosit, pe 17 iulie, într-o vizită oficială în Republica Moldova. În dimineaţa zilei acesta a fost întîmpinat de Preşedintele Nicolae Timofti la Reşedinţa de stat cu onoruri militare, a relatat Serviciul de presă al Preşedinţiei. După întrevederea tête-à-tête a celor doi şefi de stat şi convorbirile oficiale, cu participarea membrilor celor două delegaţii oficiale, Nicolae Timofti şi Traian Băsescu au susţinut o conferinţă de presă.

Preşedintele Nicolae Timofti a făcut următoarea declaraţie de presă:

„Am avut cu Excelenţa Sa, domnul Preşedinte Traian Băsescu, o discuţie călduroasă şi consistentă. Domnul Preşedinte este un prieten al Republicii Moldova. Între ţările noastre există o relaţie de frăţietate şi acest sentiment îl simt şi astăzi, la întîlnirea cu domnul Traian Băsescu. Discuţia noastră a cuprins un şir de proiecte comune. Le voi structura pe domenii, pentru a le da mai multă claritate. În plan politic, am convenit să menţinem un ritm dinamic în dialogul nostru bilateral. Credem cu tărie că cetăţenii de pe cele două maluri ale Prutului au doar de cîştigat de pe urma relaţiei speciale şi privilegiate dintre ţările noastre. România este un susţinător fără rezerve al parcursului nostru european, şi i-am mulţumit Preşedintelui Băsescu pentru acest sprijin preţios, şi pentru implicarea sa personală în proiectele de importanţă strategică pentru Republica Moldova, şi anume integrarea europeană, securitatea energetică şi soluţionarea conflictului transnistrean. Am apreciat, de asemenea, efortul Guvernului de la Bucureşti şi al diplomaţiei române de a pleda cauza Republicii Moldova la nivel internaţional.

Pe plan economic, m-am bucurat să am cu Preşedintele Băsescu discuţii concrete pe marginea unui şir de proiecte comune. Gazoductul Iaşi-Ungheni, crucial pentru securitatea noastră energetică, va începe să fie construit la sfîrşitul lunii august, prin contribuţia financiară esenţială a părţii române, exprimată în suma de 9 milioane de Euro. Alte 3 proiecte energetice moldo-române vor prinde contur, unele chiar anul acesta: liniile de înaltă tensiune Bălţi-Suceava, Ungheni-Iaşi-Străşeni şi Goteşti-Fălciu. Am vorbit şi despre necesitatea construirii unor noi poduri peste rîul Prut, în regiunea oraşului Ungheni şi localităţile Leca din Republica Moldova şi Fălciu din România. Ne-am exprimat voinţa să fie stimulate raporturile comerciale şi investiţiile reciproce.

În plan cultural, i-am mulţumit Preşedintelui Băsescu pentru donaţia de carte în valoare de 1 milion de volume, destinate bibliotecilor şcolare; pentru biserica maramureşeană care a fost instalată la Soroca; şi pentru cele 5 mii 500 de burse de studii acordate elevilor şi studenţilor noştri. De asemenea, am stabilit să rezolvăm cît mai curînd, pe cale amiabilă, problema retransmisiunii pe teritoriul Republicii Moldova, a televiziunii publice române TVR1”.

La rîndul său Preşedintele României, Traian Băsescu, a declarat că România va rămîne un avocat fără rezerve în parcursul european al Republicii Moldova. Băsescu a menţionat că vizita sa la Chişinău vine într-un moment extrem de important pentru viitorul Republicii Moldova, în contextul în care ţara noastră „se pregăteşte pentru cel mai mare succes al procesului de apropiere şi viitoare integrare în UE şi anume parafarea Acordului de Asociere şi a Acordului de Liber Schimb”. "Se va întîmpla acest lucru la Vilnius, în noiembrie curent, cu ocazia Summit-ului Parteneriatului Estic", s-a arătat convins Băsescu. Şeful statului român a spus că apropierea acestui moment este meritul poporului R. Moldova şi al politicienilor care cred în soluţia europeană. „ În opinia mea, Republica Moldova nu are altă alternativă la drumul pe care să şi-l aleagă, decît drumul european. Nu am constatat în istoria Republicii Moldova altă locaţie a acestui pămînt decît cea europeană”, a mai menţionat Băsescu.
Şeful statului român a dat asigurări că România va rămâne în continuare un avocat fără rezerve în ceea ce priveşte drumul european al Moldovei şi totodată va respecta  opţiunea de neutralitate militară a ţării. Niciodată, România nu a pus problema unei alte abordări decît cea pe care constituţional a avut-o R. Moldova. Preşedintele României a adăugat că statul vecin va continua acordarea burselor cetăţenilor Republicii Moldova. Potrivit lui, în anul de studii 2014-2015 este estimat că numărul burselor va creşte pînă la şase mii. Băsescu a mai specificat că în cel mult o lună va fi reluat procesul de eliberare a permiselor de mic trafic la frontieră.

Tot pe 17 iulie, şeful statului roman a avut întrevederi cu preşedintele Parlamentului, Igor Corman, prim-ministrul Iurie Leancă, şi primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă. Traian Băsescu a purtaat discuţii şi cu preşedintele PLDM, Vlad Filat, preşedintele PDM, Marian Lupu şi preşedintele PL, Mihai Ghimpu. De asemenea,  a depus flori la monumentul domnitorului Ştefan cel Mare, iar seara a avut o întâlnire cu reprezentanţi ai societăţii civile şi ai clerului din Republica Moldova.

Iurie Leancă a avut o întrevedere cu Traian Băsescu

leanca basescu copy.jpg

Prim-ministrul Iurie Leancă a avut, pe 17 iulie, o întrevedere cu Preşedintele României Traian Băsescu, care s-a aflat într-o vizită oficială la Chişinău, a relatat Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului.

În cadrul întrevederii Iurie Leancă şi-a exprimat recunoştinţa pentru sprijinul ferm şi constant al autorităţilor române în realizarea obiectivelor strategice ale Republicii Moldova şi anume agenda europeană şi securitatea energetică. ”Mereu aţi demonstrat un ataşament aparte pentru viitorul european al Republicii Moldova. Mă bucur să constat că dialogul nostru este unul permanent, deschis şi sincer”, a declarat Prim-ministrul Iurie Leancă.

Cei doi oficiali au discutat despre situaţia politică din Republica Moldova, dar şi despre proiectele comune din economie şi educaţie.

Iurie Leancă a subliniat importanţa construcţiei gazoductului Ungheni-Iaşi, care va permite diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale şi integrarea în piaţa energetică europeană. Preşedintele României, Traian Băsescu a anunţat că lucrările de construcţie vor fi achitate de partea română din contul ajutorului de 100 mln Euro. În viitorul apropiat vor fi iniţiate proiecte viabile, cu maximă vizibilitate pentru a putea valorifica ajutorul nerambursabil de 100 milioane de Euro promis Moldovei încă în 2010 de România.

Un alt subiect s-a axat pe diversificarea infrastructurii între Republica Moldova şi România, anume prin identificarea finanţării studiilor de fezabilitate pentru construcţia a două poduri peste rîul Prut.

De asemenea, Iurie Leancă a mulţumit Guvernului român pentru generozitatea de a oferi 5,500 de burse pentru elevii şi studenţii moldoveni. Oficialii au ajuns la concluzia ca pentru următorul an de studiu să experimenteze sistemul de mobilitate european. ”În afară de bursele pe care ni le oferă statul român, ar fi bine să ne gîndim şi la un sistem pentru cei care îşi fac studiile la noi. De exemplu, cei care invaţă la Drept sau Relaţii Internaţionale să poată merge pentru o jumătate de an la aceeaşi facultate în România”, a precizat Iurie Leancă.

În cadrul întrevederii, demnitarii au abordat şi agenda europeană a Republicii Moldova. Traian Băsescu a menţionat că România va susţine Republica Moldova în procesul de integrare europeană, inclusiv în cadrul Summit-ului de la Vilnius care va avea loc în această toamnă.