STATU’, PALMA DATA-N BOT

Monolog cu ochii pironiţi în tavan

Gata, mai e puţin şi se duce de-a berbeleacul şi anul acesta nenorocit în care am fost mai proşti decît acela care a trecut şi ne pregătim să intrăm şi mai proşti în ăsta care tremură de nerăbdare excitantă să vină peste noi, să ne călărească şi să ne istovească pînă o să scoată untul din noi! Aşa ne trebuie dacă sîntem proşti făcuţi grămadă, că sîntem atît de tembeli şi de viteji şi mîndri de noi încît, la beţie sau la trezie, punem mîna pe par sau pe topor să ne batem nevestele ori tovarăşul de pahar cu care ne ciorovăim din cauză că nu ne înţelegem cine a plătit mai mult pentru rachiu.O clipă nu ne trece prin ţeastă că parul, toporul sau furca sînt bune ca să le crestăm căpăţînile sau să le rupem şalele ălora care ne conduc şi ne-au transformat în nişte brute primitive şi alcoolizate, în nişte animale de povară sau oi. Bine măcar că ne lasă să fim oameni de omenie, primitori şi demni la nunţi, botezuri şi înmormîntări!

„Întoarce şi celălalt obraz”, îmi porunceşte Biblia, „stai şi-n patru labe, ca să te fac şi din spate”, îmi spune ăla ce mă guvernează, pe care l-am votat şi o să-l mai votez că m-am deprins, duhovniceşte, cu greul, cu „prostia mea strămoşească”! Că doar n-o să mă las condus de ăştia tineri, care-ndrugă tot felul de prostii de neînţeles despre democraţie, libertate şi Stat de Drept! Tinerii ăştia habar nu au ce bine era pe vremea comunismului. Atunci toţi aveam serviciu, noi ne prefăceam că muncim, Statul se prefăcea că ne plăteşte, în schimb, puteam fura pe rupte de la Stat. Acum, în capitalismul acesta împuţit, noi nu mai putem fura nimic de la Stat, căci Statul are atîta putere încît fură el totul de la noi.

Pe vremea comunismului sovietic, aveam un singur conducător – Partidul, acum avem tot unul singur, dar este OM, căci partidul e un fel de amantă, de prostituată de lux. Partidul face ce-i dictează OMUL, nu invers, ca pe vremuri, cînd erau dezbateri şi oamenii de SUS se mai schimbau. Acum nu poţi schimba OMUL decît dacă-l păleşti cu parul în scăfîrlie sau îl închizi ca pe Filat, dar nu închis de alt OM, ci de Lege dreaptă. Dar, pînă la urmă, las’ că-i bine şi aşa, că putea fi şi mai rău! Ce ştiu ăştia tinerii care vor numai necunoscute şi neştiute trebi cînd tot strigă „jos susul” şi „sus josul”…!?

Treaba-i simplă – ăi’ de ne conduc sînt proşti mai deştepţi şi mai descurcăreţi decît noi! De ce să nu-i lăsăm să-şi facă treaba? Nu prim-ministrul Filip e mai prost decît mine, el e mai deştept, iar asta pentru că eu chiar îl cred că, de cînd ne guvernează, a creat peste 170.000 de locuri de muncă şi că a strîns în Buget vreo cinci miliarde de lei din taxele plătite de noi, din amenzi, preţuri ridicate la pătrunjel şi alte biruri pe prostie nesculată la timp. A, da, ştiu că locurile astea de muncă pentru moldoveni pot fi alea de peste hotare, căci este un număr dublu de moldoveni fugiţi din ţară faţă de numărul locurilor de muncă inventate.

După alegerile din Februarie 2019, o să plec şi eu din ţară. Mă duc în Italia. La o nepoată, care este şefa Biroului de comunicare cu publicul a unui bătrîn de 92 de ani. Plec pentru că mi s-a urît cu binele de aici şi vreau să văd răul de acolo. Plec pentru că iubesc Moldova şi pe Plahotniuc. Plec pentru că am aflat că, fiind departe de patrie, devii mai patriot şi-ţi iubeşti poporul sfînt şi binecuvîntat şi mai tare! Plec pentru că vreau să arăt că mai ai de unde pleca. Plec pentru că văd că şi Moldova pleacă din ea însăşi într-un singur OM, care a privatizat-o, odată cu mine, iar eu vreau să văd cum este să fii… neprivatizat!

Mihai CONŢIU