Serbia semneaza un acord comercial istoric cu Uniunea Economica Euroasiatica, distantindu-se de UE
Serbia semnează un pact comercial istoric cu varianta rusă de „Uniune”, apropiindu-se astfel din punct de vedere economic de Moscova, în contextul în care UE plănuia să accepte aderarea Serbiei în următorii ani, după mai bine de zece ani de încercări din partea sîrbilor. Recentul refuz al UE de a deschide negocierile de aderare cu Macedonia de Nord și Albania a avut un impact puternic în Balcani, iar Președintele sîrb a spus că este tot mai devenit evident că regiunea nu se poate baza doar pe occidentali.
Potrivit Bloomberg, acordul semnat de Serbia cu Uniunea Economică Eurasiatică (UEE), a ridicat imediat îngrijorări printre oficialii UE care în ultimii ani s-a apropiat de cea mai volatilă regiune, încercînd să o atragă din ce în ce mai aproape de blocul european, dar abținîndu-se de la a acorda statutul de țară membră.
În același timp, politica Președintelui sîrb Aleksandar Vucici este de a conduce țara de 7 milioane de locuitori înspre Uniunea Europeană, în timp ce păstrează legături puternice cu aliatul său Vladimir Putin, care a ajutat la crearea UEE în 2015.
Ministerul Comerțului din Serbia a declarat că acordul de liber schimb cu UEE va permite exportul a aproximativ 95,5 la sută din produsele sîrbe către grupul regional, fără taxe vamale. Anul trecut, comerțul dintre Serbia și statele UEE - o piață de peste 180 de milioane de oameni - s-a ridicat la 3,4 miliarde de dolari.
Cele cinci țări care fac parte din Uniunea Economică Eurasiatică sunt Rusia, Armenia, Belarus, Kazakhstan și Kyrgyzstan. Acestea au acorduri de comerț liber cu China, Vietnam, Iran și Singapore.