Ruşii recurg la tactici de distrugere totală în Bahmut
Un comandant ucrainean a declarat că, în vederea cuceririi Bahmutului, Rusia apelează la tactici vizînd ”distrugerea sa totală”, orașul fiind deja adus la ruină după luni întregi de lupte crîncene în urma cărora atît Moscova, cît și Kievul au suferit mari pierderi de vieți omenești, scrie THE WALL STREET JOURNAL, potrivit RADOR.
Potrivit unor surse ale Armatei, ”de partea ambelor tabere, luptele sunt grele”, a subliniat generalul-colonel Oleksandr Sirski, comandantul forțelor de infanterie care coordonează campania din Bahmut, în cursul unei vizite printre soldați. El a spus că Rusia „distruge clădiri și o serie de poziții ale Armatei prin bombardamente și atacuri de artilerie”.
General-colonelul Sirski a vorbit despre situația din Bahmut, calificînd-o drept „grea, dar aflată sub control”, deși, în cea mai mare parte, forțele ucrainene au fost izgonite din centrul orașului și se bazează pe niște rute precare de aprovizionare cu armament și cu personal.
În ultimele săptămîni, forțele Moscovei au avansat treptat luptînd casă cu casă, susținute fiind de artileria grea și de atacuri cu mortiere, ele continuînd să pretindă că este prima lor victorie importantă din ultimele luni.
Luni dimineață, presa rusă de stat a transmis un videoclip cu Denis Pușilin, liderul impus de ruși în Donețk, o regiune ocupată, din care face parte și Bahmutul. Potrivit imaginilor, omul se afla în piața centrală din oraș, în fața unor clădiri administrative transformate în ruină.
„Unitățile noastre continuă să elibereze pămînturile rusești”, a susținut Pușilin, el condamnînd Ucraina pentru dezastrul din oraș.
Luptele pentru cucerirea Bahmutului se poartă de zece luni. O serie de oficiali occidentali și ucraineni afirmă că Rusia a pierdut mii de oameni în vederea cuceririi orașului, îndreptînd valuri întregi de soldați spre pozițiile ucrainene.
Ucraina a încercat să minimalizeze pierderile de teritoriu din Bahmut. O serie de oficiali occidentali au sugerat că orașul ar avea o mică însemnătate strategică, iar Ucraina ar fi trebuit să se retragă cu mai multe săptămîni în urmă pentru a mai salva niște vieți, dar Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, și-a apărat decizia de a continua luptele pentru păstrarea orașului, citînd o serie de comandanți militari, precum general-colonelul Sirski, care s-au pronunțat pentru apărarea orașului.
Ucraina susține că rațiunea continuării luptelor din Bahmut o constituie faptul că bătălia pentru oraș provoacă mari pierderi Rusiei, mult mai mari decît cele suferite de ucraineni.
Luni, Ministerul britanic al Apărării a precizat că, în ultima săptămînă, Rusia a întețit totodată atacurile cu mortiere asupra localității Marinka, dorind ca astfel să poată controla autostrada H15 spre Donețk, capitala regională.
În același timp, Ucraina a continuat să vîneze așa-ziși colaboratori care transmit informații Armatei ruse din zone aflate sub controlul Kievului.
Luni, Serviciul de Informații Interne ale Ucrainei, SBU, a anunțat reținerea unui localnic din regiunea Mikolaiv, aflată în Sud, care transmitea imagini și date despre poziții ale unităților Armatei ucrainene care apără Centrala Nucleară din Sudul țării, cea de-a doua mare instalație de acest fel din țară.
Potrivit SBU, persoana, al cărei nume nu a fost precizat, fusese recrutată de Rusia după ce postase în mediile de socializare o serie de mesaje pro-Kremlin și a primit în avans din partea rușilor 2.000 de hrivne, echivalentul a $54, pentru furnizarea acestor informații secrete.