REINVIAT DIN MORTI

A doua pogorîre a Congresului Civic?

La sfîrșitul anului 2019, lista formațiunilor politice din Republica Moldova, care deja urcă la circa 70 de denumiri, se va completa cu o formațiune nouă-veche. Este vorba despre ”Congresul Civic”. Părinții acestei șatre noi, care pretind să urce din nou pe firmamentul politic al țării, sînt aceiași Mark Tkaciuk și Iurii Muntean. Istoria se repetă.

Acum șapte ani s-a întîmplat ceva asemănător. Ce-i drept, atunci ”șoimii Președintelui Voronin” au încercat să împletească un nou cuib politic sub aripioarele PCRM. Cîtă lume s-a adunat acolo! Bineînțeles, însuși Mark Tkaciuk cu Muntean, dar și astfel de personalități ca activistul civic amator Igor Caldare, amicul său, fostul condamnat, înclinat spre acțiuni pompoase, alcoolicul Pavel Gavrilov, show-manul Ruslan Popa și amatorul de a vorbi la canalul TV afiliat Președintelui Dodon, marele savant Victor Borșevici, pretinsul ”mare patriot velicorus” Igori Tuleanțev și fostul diplomat Lioșa Tulbure.

La acea perioadă, activitatea Congresului Civic, chiar dacă a reușit ocazional să adune pînă la 20 de mii de protestatari contra AIE -2, s-a epuizat în fluierături, bătutul tobelor din butoaie de metal și cam atît. Pînă la urmă, nu s-a înțeles ce au vrut organizatorii – să salveze PCRM-ul și pe Voronin ori, dimpotrivă, să-l îngroape, iar ei, ”tinerii comuniști”, să plutească mai departe pe propria navă. Fără babacul Voronin. Dar în afară de zgomotul infernal al butoaielor roșii nu s-a produs nimic. Ulterior, Muntean și Tkaciuk au organizat un complot pe corabia PCRM și au fot aruncați peste bordul partidului. PCRM-ul, ca și liderul său, treptat, dar în mod natural, au trecut în categoria restanțierilor politici și, probabil, în viitorul apropiat vor pleca în columbariul politic.

Și iată noua pogorîre a Congresului Civic! Avortonul politic aruncat în coșul de gunoi a fost reînviat după 7 ani. Tkaciuk și Muntean nu s-au obosit să elaboreze ceva nou. S-au limitat la faptul că i-au suflat mortăciunii în gură.

 

Trebuie de menționat că însăși ideea vagă a creării unui partid, care precum o meduză oscilează între rechinii politici și planctonul mărunt, autorii-creatori ai formațiunii au împrumutat-o atunci de la colegii lor din Ucraina. La noi se fură tot, inclusiv machete de partid. La vecinul din Est încă pe la mijlocul anilor 90 a fost creat partidul "Громадянский конгресс Украины". Formațiunea respectivă din Ucraina s-a proslăvit prin faptul că atunci cînd trebuia se declara partid pro-rus, dar dacă se plătea mai mult – repede căpăta trăsături pro-europene. Iată un fragment dintr-un comunicat al partidului din aprilie 2012: ”Congresul Civic constituțional al Ucrainei solicită APCE aplicarea de sancțiuni împotriva Ucrainei pentru represiuni politice și minimizarea democrației. Despre acest lucru se vorbește în scrisoarea oficială adresată Președintelui APCE Jean-Claude Mignon. Congresul civic solicită: să fie pregătite listele funcționarilor și oamenilor de afaceri, cărora li se va interzice intrarea în Uniunea Europeană. Pregătirea listei companiilor, precum și a proprietarilor lor care obțin beneficii sau sponsorizează regimul din Ucraina în scopul limitării activității lor, inclusiv a activității bancare și financiare. A recomanda statelor UE să înceteze colaborarea cu aceste companii. A elabora noi metode de a acționa împotriva oamenilor-cheie ai regimului V. Ianukovici, de asemenea a celora care primesc beneficii de la acest regim sau îl sponsorizează”.

După cum se vede din acest comunicat, încă în anul 2012 confratele ucrainean al Congresului Civic a fost printre inspiratorii Euromaidanului din 2013, care a condus la consecințe serioase pentru țara vecină, precum ar fi evadarea președintelui legal ales Ianukovici, tensionarea situației social-politice, războiul din sud-est, pierderea Donețkului, Luganskului și a Crimeii, degradarea pînă la dirijarea din exterior a teritoriului. Îngrijorează o astfel de moștenire de la vecini care a devenit exemplu pentru proiectul politic al lui Tkaciuk și Muntean, cu toți ratații politici, adunați de prin toată Moldova.

Toate frazele deștepte, pronunțate de ”părinții” Congresului Civic moldovenesc, despre ”mobilizarea colectivă și lupta politică, despre dreptul la schimbări, despre posibilitatea de a rămîne și a împlini visul” nu răspund la legitima întrebare: dar ce i-a împiedicat pe ei să-și realizeze utopiile politice și să ne aducă fericire, lumină și bunăstare în fiecare casă din țară, atunci cînd ei erau în echipa Președintelui Voronin? Da, anume atunci cînd Iurii Muntean arunca vîrtos cemodanuri prin boscheții țării.

Opt ani reprezintă un termen lung, și dacă acest timp nu le-a ajuns pentru stabilizarea politică și ”minunea economică”, pentru cele 30 de orașe ca din Paradis, ce putem aștepta acum de la acești domni-tovarăși? S-ar părea că gruparea aceasta de măscărici expirați politic, ca și semenii lor din Ucraina, va torpila pozițiile Președintelui Igor Dodon în ajunul alegerilor parlamentare și prezidențiale. Nu ca să cîștige Muntean, care va candida în toamna lui 2020, ci ca să nu cîștige Igor Dodon. În acest caz pentru cine ”muncesc” alde Muntean și Tkaciuk? Exact, pentru dreapta...

Mai apare o întrebare nelipsită de interes: ”De unde banii, domnilor congresmani și congresmane?” Această activitatea artistică amatoricească în una din cele mai costisitoare săli din capitală, materialele de agitație, aducerea delegaților – toate acestea cîntăresc peste mai multe mii de euro. Cine e sponsorul? Întrebarea rămîne deschisă… Deşi gurile rele spun că bănuţii vin tocmai de la marele exilat Hodorkovski, dar noi deocamdată nu credem.

S-ar putea găsi răspunsul, înțelegînd cui îi convine. Este evident că această cotcodăceală și furtună politică în paharul cu apă sînt convenabile celora care planifică sa se răfuiască într-un fel sau altul cu cîștigătorul luptei politice, Președintele Igor Dodon și echipa sa pro-moldovenească. Aici pot fi contribuții atît din partea structurilor fugarului din țară Plahotniuc, cît și a celora care intenționează să organizeze în capitala Moldovei un fel de ”maidan”, după cum a fost în 2013 la Kiev. De fapt, ce contează, bani de la ”dreapta” sau de la ”stînga” sau din altă parte! Jocul continuă… Congresul Civic e pe linia focului!

Iar dacă e să privim în esență, ”torpilele în direcția Președintelui Dodon” , într-un fel sau altul, au și o anumită direcție strategică. ”Împotriva lui Dodon, înseamnă și împotriva lui Putin”. Să ne amintim cum Tkaciuk făcea jocul lui Voronin, în ceea ce privește tensionarea de atunci a relațiilor cu Federația Rusă, după eșecul realizării ”Planului Kozak”. Așadar, e un joc urît, provocator. De fapt, la ce să ne așteptăm de la niște aventurieri, care l-au părăsit cu scandal pe binefăcătorul lor Voronin și care s-ar părea că și-au găsit stăpîni noi, cărora, bineînțeles, nu le trebuie o țară stabilă și independentă, Republica Moldova!

Trageți concluzii, domnilor! Show-ul ”Tkaciuk-Muntean” continuă!

Vasile LUPU