REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (6 martie 2020)

Personalul medical de la Institutul Mamei și Copilului va fi instruit cum să prevină COVID-19

Pe parcursul zilei de vineri, 6 martie, va avea loc instruirea personalului medical de la Institutul Mamei și Copilului cu privire la algoritmul de măsuri de prevenire și control al infecției COVID-19. Anunțul a fost făcut de conducerea Ministerului sănătății la ședința Punctului Focal pentru prevenirea și controlul infecției cu Coronavirusul de tip nou. Tot în cadrul ședinței autoritățile au anunțat că pe parcursul ultimelor 24 de ore, nu a fost depistat nici un caz de infectare prin Coronavirus de tip nou în R. Moldova. Totodată, Agenția Națională pentru Sănătate Publică anunță un singur caz suspect.

 

O tînără din Rîșcani riscă 20 ani de închisoare după ce a exploatat sexual o minoră

O tînără de 20 de ani din raionul Rîșcani va ajunge pe banca acuzaților pentru exploatarea sexuală în scop comercial a unei adolescente de 17 ani. Potrivit Procuraturii, oamenii legii au stabilit că învinuita a profitat de poziția de vulnerabilitate a adolescentei, pe care a recrutat-o să presteze servicii sexuale, la începutul anului curent. Atît învinuita, cît și victima, prestau serviciile în apartamentul închiriat, cît și la locațiile solicitate de către clienți. Pe acest caz a fost inițiat un dosar penal pentru comiterea infracțiunii de trafic de copii. Pentru fapta comisă, legea prevede o pedeapsă cu închisoare de la 15 la 20 de ani sau detenție pe viață.

 

Banca Mondială a alocat cca 35 mln dolari pentru învățămîntul superior din R. Moldova

Consiliul directorilor executivi al Băncii Mondiale a aprobat joi un credit în sumă de 39,4 milioane de dolari pentru proiectul Învățămîntul superior din R. Moldova. Proiectul va spori calitatea, relevanța și eficiența sistemului de învățămînt superior din Moldova, astfel încît beneficiarii să obțină studiile și competențele necesare pentru a accesa mai multe oportunități și a-și îmbunătăți nivelul de trai, conform unui comunicat de presă emis de reprezentanța BM la Chișinău.

 

Furnizorii de servicii poștale vor avea dreptul de a presta servicii de plată și de emitere a monedei electronice

Furnizorii de servicii poștale vor avea dreptul de a presta servicii de plată și de emitere a monedei electronice. Un proiect de lege ce prevede modificări în legislația privind comunicațiile poștale a fost adoptat de Parlament vineri, 6 martie, în lectura a doua. Legea modificată va reglementa atît activitatea în domeniul comunicațiilor poștale a operatorilor poștali, indiferent de tipul lor de proprietate, cît și mecanismul de finanțare a serviciului poștal universal în condiții care să garanteze furnizarea permanentă a acestui serviciu.

 

În R. Moldova a fost creat Centrul Goethe

La Chișinău a fost semnat Acordul cu Institutul Goethe din Germania, prin care Centrului Cultural German ”Akzente” i se va acorda statutul de Goethe - Zentrum (Centrul Goethe). Directorul Centrului Cultural ”Akzente”, Corina Gîrlă, a menționat că acesta există de mai bine de 13 ani în R. Moldova și are ca scop promovarea limbii și culturii germane. ”Pe lîngă faptul că oferim cursuri de studiere a limbii germane, mai oferim și un program cultural variat, precum ar fi: proiecții de film, spectacole prezentări de carte, discuții etc.”, a precizat Corina Gîrlă.

 

Planul urbanistic al Chișinăului va fi elaborat în 18 luni

Consiliul Municipal Chișinău a aprobat ca planul urbanistic general și strategia de dezvoltare a municipiului Chișinău să fie elaborată de către specialiștii Asociației "Centrul de Cercetare pentru Dezvoltare Durabilă" din București, România. CMChișinău a aprobat, după mai multe ore de dezbateri, elaborarea în 18 luni a planului urbanistic general al capitalei. Un consorțiu internațional, din care vor face parte și experți moldoveni, va supraveghea și raporta trimestrial elaborarea acestui plan urbanistic și a strategiei de dezvoltare a Chișinăului.

 

La sfîrșitul săptămînii de muncă leul moldovenesc și-a mai întărit puțin pozițiile față de dolar, dar a căzut față de euro

Pe parcursul unei zile leul a mai cîștigat de la dolarul american mai mult de 2,5 bani, dar a cedat monedei unice europene aproape 3 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 6 martie un curs oficial de schimb valutar egal cu 17,4244 lei pentru un dolar (-2,65 bani) și 19,4849 lei pentru un euro (+2,97 bani), în timp ce cu o zi mai devreme acesta a fost egal cu 17,4509 lei pentru un dolar şi, respectiv, 19,4552 lei pentru un euro. Rata oficială de schimb valutar pentru alte monede, pentru 6 martie, constituie: 0,7049 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,0505 lei pentru 1 leu românesc și 0,2619 lei pentru 1 rublă rusească.

 

Parlamentul a operat modificări în legea privind activitatea de reglementare tehnică

Deputații au adoptat vineri, 6 martie, în lectură finală, proiectul de lege privind activitatea de reglementare tehnică. Documentul a fost elaborat în scopul ajustării activității de reglementare tehnică națională cu prevederile Acordului privind Barierele Tehnice în calea comerțului al Organizației Mondiale a Comerțului (OMC). Principalele modificări operate în legislație vizează facilitarea activității autorităților de reglementare la etapa de elaborare a normelor naționale, organismului național de standardizare, precum și a Centrului de notificare și informare a OMC.

 

Primarul Chișinăului propune reguli noi de remunerare a consilierilor municipali

Primarul de Chișinău Ion Ceban consideră că, la remunerarea consilierilor municipali ar trebui să fie introduși indicatori de performanță. Într-o notă pe rețelele de socializare, Ceban a scris că acești indicatori ar putea fi contabilizați prin numărul de inițiative înregistrate regulamentar, cel de participări la ședințele comisiilor de specialitate şi prezenţa la şedinţele Consiliului Municipal. Iniţiativa primarului vine după ce în ședința extraordinară a Consiliului Municipal Chișinău din data de 5 martie, care a durat opt ore, s-a reușit aprobarea unei singure decizii.

 

Echipei de fotbal Zimbru Chișinău i-a fost acordată licența ”A”

Echipei de fotbal Zimbru Chișinău i-a fost acordată joi licența ”A”, iar formațiilor Milsami Orhei și Petrocub Hîncești – licența națională de către Organul de apel al sistemului de licențiere a cluburilor de fotbal de la Federația Moldovenească de Fotbal. Aceasta semnifică participarea în campionatele naționale ale Diviziei A. Anterior clubul de fotbal Zimbru Chișinău a anunțat retragerea formațiilor sale din toate diviziile campionatelor naționale din cauza situației financiare precare.