REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (4 martie 2020)

În primele două luni ale anului curent veniturile la buget au crescut cu 1,2 miliarde de lei

În primele două luni ale anului curent, veniturile la buget au crescut cu 1,2 miliarde de lei. Suma este mai mare decît anul trecut. Informația a fost făcută publică de premierul Ion Chicu. Potrivit oficialului, în lunile ianuarie-februarie, Bugetul de Stat a înregistrat majorări ale veniturilor cu 741 de milioane de lei, suma este cu 18,5% mai mare în comparație cu aceeași perioadă a anului precedent. Și veniturile la Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat au crescut cu 301 de milioane de lei sau cu 15% mai mult față de ianuarie-februarie 2019, dar și Fondul Asigurărilor Obligatorii de Asistență Medicală a înregistrat un spor la capitolul venituri de circa 80 de milioane.

 

36 de elevi din Cioc-Maidan, raionul Comrat au ajuns la spital cu intoxicație

36 de elevi ai gimnaziului din satul Cioc-Maidan, raionul Comrat au fost internați marți la spitalul raional cu intoxicație alimentară. Ministerul sănătăţii anunţă că în prezent, starea copiilor este satisfăcătoare. Minorii, cu vîrste între 8 şi 15 ani, rămîn în continuare sub supravegherea medicilor. Ministrul sănătății Viorica Dumbrăveanu a solicitat medicilor din Comrat să verifice starea de sănătate a tuturor copiilor din gimnaziu, a profesorilor și altor angajați ai instituției. Autorităţile examinează circumstanţele în care s-a produs incidentul.

 

La Bender s-au întrunit grupurile de lucru pentru combaterea criminalității și situații excepționale

La sediul din or. Bender al Misiunii OSCE în R. Moldova a avut loc o nouă ședință a grupurilor de lucru pentru combaterea criminalității și situații excepționale de pe cele două maluri ale Nistrului, cu participarea reprezentanților din formatul de negocieri „5+2”. În cadrul reuniunii de lucru au fost punctate elementele-cheie pentru o interacțiune eficientă în cazul situațiilor excepționale, precum și au fost abordate aspecte ce țin de domeniul prevenirii și combaterii fenomenului criminalității pe ambele maluri ale Nistrului.

 

Ministrul economiei susține că mai multe companii străine vor să investească în aeroporturile din Bălți și Mărculești

Mai multe companii din Turcia, Cehia și Polonia și-au manifestat interesul de a investi în aeroporturile din Bălți și Mărculești. Ministrul economiei Anatol Usatîi, a declarat, că dezvoltarea aeroporturilor din Bălți și Mărculești rămîne o prioritate pe agenda executivului. „Am avut o ședință pe acest subiect și am constatat că termenii de referință sînt gata. Avem solicitanți companii din Turcia, Cehia, Polonia. Cu toții așteaptă licitația și sînt gata să vină, au experiență”, a declarat ministrul.

 

Echipa națională de fotbal și-a aflat adversarele în Liga Națiunilor

Adversarele echipei naționale de fotbal în Liga Națiunilor, seria C, grupa a 3-a vor fi selecționatele Sloveniei, Greciei și Kosovo. Ele au devenit cunoscute marți seara la Amsterdam, în urma tragerii la sorți. Selecționerul R. Moldova, Engin Firat a declarat că ”grupa noastră este cea mai puternică din Liga C. Totodată cred că este o bună oportunitate pentru noi toți. De fapt, despre asta am vorbit atunci cînd am venit la națională. Am pierdut încrederea și respectul suporterilor din Moldova și din afara țării și noi încercăm să schimbăm situația. Liga Națiunilor este competiția, care ne poate ajuta să recîștigăm respectul suporterilor noștri”.

 

1000 de teste pentru confirmarea COVID-19 vor ajunge în R. Moldova săptămîna viitoare

ANSP dispune de suficiente teste pentru testarea cazurilor suspecte de Coronavirus de tip nou, iar la finele săptămînii viitoare, vor fi livrate alte 1000 de teste, din partea OMS. Anunțul a fost făcut de ministrul sănătății Viorica Dumbrăveanu, la ședința de miercuri, 4 martie, a Punctului Focal Național privind controlul infecției cu Coronavirusul de tip nou. Potrivit sursei citate, în țară vor fi intensificate măsurile de prevenire și control privind infecția cu Coronavirusul de tip nou, prin consolidarea suplimentară a capacităților asistenței medicale primare și spitalicești de realizare a măsurilor de supraveghere a pacienților reveniți din zone cu izbucniri în focare de Coronavirus.

 

Ruta cultural-turistică „Voievodul Ștefan cel Mare și Sfînt” a fost prezentată la Bălţi

Ruta cultural-turistică R. Moldova–România „Voievodul Ștefan cel Mare și Sfînt” a fost prezentată în cadrul unui atelier de lucru, desfășurat în municipiul Bălţi, la Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord de către reprezentanții Agenției de Investiții din ţara noastră. Potrivit Tatianei Lupașcu, reprezentant al Asociației Naționale a Ghizilor din Moldova, ruta cultural-turistică R. Moldova–România „Voievodul Ștefan cel Mare și Sfînt” va aduce beneficii sectorului turistic din ambele state, fiind cu perspective de extindere.

 

Primăria vrea să cumpere autobuze din Belarus

Primăria intenționează să procure, pînă la sfîrșitul anului, 100 de autobuze din Belarus pentru a spori calitatea transportului public în municipiu. Autobuzele vor fi asamblate în Chișinău pe platforma parcului municipal de autobuze, astfel vor fi asigurate mai multe locuri de muncă. Unitățile de transport vor fi bine echipate, inclusiv vor fi accesibile persoanelor cu necesități speciale. După aprobarea în Consiliul municipal a achiziției, procedura va fi lansată și primele autobuze vor ajunge în R. Moldova în luna iunie.

 

Un șofer a murit după ce microbuzul pe care îl conducea s-a izbit într-un copac

Un accident fatal s-a produs în această dimineață la Briceni. Un șofer a pierdut controlul volanului și s-a izbit violent într-un copac. Bărbatul a murit în drum spre spital. Conform informațiilor, doi bărbați, angajați ai întreprinderii „Briceni Gaz”, se deplasau cu un microbuz de model UAZ. Șoferului i s-a făcut rău, a pierdut controlul volanului și s-a izbit într-un copac. Pasagerul acestuia a ajuns la spital cu mai multe traumatisme.

 

Peste 15 mii de elevi din întreaga țară își vor dezvolta abilitățile în IT și robotică

Un număr de 45 de instituții de învățămînt din R. Moldova, dintre care 26 din mediul rural, au fost dotate cu seturi de robotică educațională din partea USAID, Suediei și UK Aid. Ceremonia de transmitere a seturilor de robotică a avut loc miercuri, 4 martie, la Centrul Național de Inovații Digitale în Educație “Clasa Viitorului” din cadrul Universității Pedagogice de Stat “Ion Creangă”, în prezența mai multor oficiali.

 

Businessmeni din nordul ţării au fost instruiţi într-un proiect susţinut de Cehia

Antreprenori din Regiunea de Dezvoltare Nord a R. Moldova au participat la un atelier de lucru dedicat dezvoltării businessului, în special, tehnicilor de comunicare în vînzări. Evenimentul, înscris în cadrul unui proiect susţinut de Guvernul Cehiei, a fost găzduit de Incubatorul de Afaceri Sîngerei și a avut loc într-un mediu de învățare informal. Antreprenorii au fost familiarizați cum să stabilească un parteneriat durabil cu clienţii, întrucît cele mai stabile vînzări sînt asigurate de clienții fideli.