REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (29 iulie 2019)

Cetățenii de peste hotare se pot înregistra prealabil pentru alegerile parlamentare noi

Cetățenii cu drept de vot, aflați peste hotarele țării sau domiciliați în stînga Nistrului, pot să se înregistreze prealabil pentru a participa la alegerile parlamentare noi, care vor fi organizate la 20 octombrie curent în circumscripția uninominală nr. 48, or. Slobozia, mun. Tiraspol și Bender și nr. 50, la vest de R. Moldova. Potrivit Comisiei Electorale Centrale (CEC), alegătorii se pot înregistra cu excepția ultimelor 45 de zile înainte de data scrutinului. Astfel, data de 4 septembrie 2019 este ultima zi de înregistrare.

 

R. Moldova marchează aniversarea a 25-a de la adoptarea Constituției

R. Moldova sărbătorește luni, 29 iulie, cea de-a 25-a aniversare de la adoptarea Constituţiei. Constituţia R. Moldova a fost adoptată la 29 iulie 1994 şi a intrat în vigoare la 27 august același an. Legea supremă prevede că R. Moldova este un stat suveran, independent, unitar şi indivizibil. Constituția R. Moldova constă din opt titluri, fiecare fiind împărțit în capitole și secțiuni. În preambulul Constituţiei se menţionează aspiraţiile seculare ale poporului de a trăi într-o ţară suverană, năzuinţele spre satisfacerea intereselor cetăţenilor.

 

Un locuitor al capitalei a fost reținut pentru tentativă de omor

Un bărbat din capitală, în vîrstă de 46 de ani, a fost reținut de oamenii legii, fiind bănuit de tentativă de omor. Anterior, individul a mai fost judecat pentru infracțiuni de omor, furt și jaf. Potrivit poliției, în seara zilei de 24 iulie curent, un bărbat a fost înjunghiat în curtea unui bloc de locuit din sectorul Botanica al capitalei. Dacă va fi găsit vinovat, suspectul riscă închisoare pe un termen de la 10 la 15 ani.

 

Meteorologii au anunţat Cod Galben de caniculă pînă la sfîrşitul lunii iulie

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a anunţat pînă la finele lunii iulie Cod Galben de caniculă. După ce luna lui Cuptor din acest an, în mare parte din perioadă, a fost cu valori termice relativ temperate pentru sezon, la sfîrşitul lunii, pînă la 31 iulie, ţara va fi cuprinsă de arşiţă, iar pe arii extinse temperatura maximă a aerului va atinge valori de 33-34 grade Celsius.

 

Două persoane au decedat în urma accidentelor rutiere produse în zilele libere

Două persoane au decedat și altele 23 au fost traumatizate în urma a 21 de accidente rutiere care s-au produs în ultimele zile. Potrivit datelor Inspectoratului Național de Patrulare (INP), în acest week-end, au fost depistate în trafic peste 1 300 de încălcări rutiere. Printre cele mai frecvente se numără viteza excesivă, starea de ebrietate la volan și necuplarea centurii de siguranță.

 

Premierul Maia Sandu a solicitat demisia conducerii INJ

Premierul Maia Sandu a solicitat luni, 29 iulie, demisia conducerii Institutului Național al Justiției (INJ). Totodată, oficialul a mai optat pentru creșterea numărul de persoane care urmează a fi instruite pentru profesia de judecător și procuror. Potrivit premierului, INJ a fost format în anul 2006, însă „din păcate, dacă analizăm situația catastrofală din sectorul justiției, instituția nu și-a atins scopul, întrucît atît pregătirea inițială a procurorilor și judecătorilor, cît și formarea continuă a acestora, sînt sub orice standarde”.

 

Au fost înregistrate peste 850 de decese din cauza intoxicațiilor

În R. Moldova au fost înregistrate în ultimii ani 27 360 de cazuri de intoxicații acute cu substanțe chimice, soldate cu decesul a 859 de persoane. Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publice (ANSP), în perioada anilor 2012 - 2019, au fost notate 8 245 de cazuri de intoxicații în rîndul copiilor, iar 38 dintre aceștia au murit. Potrivit specialiștilor, intoxicațiile cu medicamente sînt cele mai frecvente – 8 815 persoane afectate, iar intoxicațiile provocate de pesticide s-au ridicat la 1 070 de cazuri.

 

Rezultatele Laboratorului din Franța au confirmat rabia la copilul decedat

Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică anunţă că rezultatele de laborator au confirmat diagnosticul de rabie în cazul copilului, în vîrstă de 11 ani, din comuna Stăuceni , care s-a soldat cu decesul acestuia. Pentru confirmarea cazului de rabie, materialul biologic de țesuturi a fost transportat la Centrul de referință pentru rabie la Institutul Pasteur, Franța (WHOCollaboratingCenter, for Research and Reference for Rabies).