REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (24 martie 2021)

Scriitorul Spiridon Vangheli s-a tratat de Covid-19

Scriitorul Spiridon Vangheli a învis virusul Covid-19. Informația a fost confirmată de către Marina Zibliuc, purtătoarea de cuvînt a Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”. Marina Zibliuc nu a putut să ofere informații despre starea de sănătatea a scriitorului, însă a confirmat că scriitorul are testul Covid-19 negativ și rămîne internat la Spitalul Republican pentru a se trata şi de alte probleme de sănătate. Spiridon Vangheli are 88 de ani și a fost internat în spital cu Covid-19 la începutul lunii martie.

 

Naționala de fotbal se pregătește pentru meciul cu Insulele Feroe

Lotul echipei naționale de fotbal se află în proces de pregătire pentru debutul în turneul preliminar al Campionatului Mondial 2022. Federația Moldovenească de Fotbal a anunțat că jucătorii echipei naționale au fost convocați sîmbătă, 20 martie, la Centrul de pregătire al selecționatelor din Vadul lui Vodă, iar ieri, 23 martie, a fost efectuat primul antrenament în componență deplină, după sosirea lui Alexandru Epureanu, Artur Ioniță și Oleg Reabciuk. Potrivit FMF, portarul Alexei Coșelev l-a înlocuit pe Emil Tîmbur, care a apărat poarta echipei naționale în mai multe meciuri. Debutul preliminariilor Campionatului Mondial la fotbal, pentru echipa moldovenească, va avea loc joi, 25 martie, începînd cu ora 21.45, pe stadionul Zimbru din Chișinău.

 

Fostul președinte al BEM va fi cercetat în dosarul ”frauda bancară”

Un nou capăt de acuzare a fost adus fostului președinte interimar al Băncii de Economii, dosarul căruia a fost trimis în judecată acum o săptămînă pentru ”delapidarea averii străine în proporții deosebit de mari”. Potrivit Procuraturii Generale, procurorii au finalizat și au transmis în judecată un nou episod, disjuns din dosarul ”frauda bancară”, în care, fostul președinte interimar al BEM este acuzat, alături de un șef de Direcție din cadrul Băncii Naționale a Moldovei - fost administrator special al Băncii de Economii. Cei doi sînt învinuiți de ”escrocherie” în proporții deosebit de mari și în interesul unei organizații criminale.

 

Fondul Ecologic Național va finanța construcția unor instalații la Stația de Epurare Chișinău

Fondul Ecologic Național va finanța, în proporție de 60 la sută, construcția unor instalații la Stația de Epurare Chișinău. Primăria municipiului Chișinău informează că proiectul „Construirea instalațiilor de prelucrare definitivă a nămolului prin proces de piroliză la Stația de Epurare a apelor reziduale din municipiul Chișinău” va fi cofinanțat de Fondul Ecologic Național. Tehnologia de piroliză constă în diminuarea cantității de nămol. Această metodă va permite ca din 100 de tone de nămol pe care le „produce” zilnic Chișinăul, să rămînă doar 10 tone, iar această cantitate va putea fi transformată în praf, care este inofensiv și poate fi ulterior utilizat.

 

Tineri interpreți au participat la un concurs de muzică din Japonia

Paisprezece tineri interpreți din R. Moldova au participat la Concursul Internațional de Muzică, ediția I, care a avut loc în format online în Tokyo, Japonia, organizat de Armando Gukasyan, președintele Asociației Mondiale a Artelor Interpretative. Eugenia Ursu, președintele Asociației "Moldova și minoritățile sale", Club UNESCO, membră a juriului, a menționat că cei 14 tineri interpreți din R. Moldova sînt din Chișinău, Cahul, Drochia și Bălți. Potrivit sursei citate, la secțiunea Arta vorbirii, cu diplome de gradul I s-au ales Nicoleta Coretschi (12 ani) și Ana Maria Guțuleac (12 ani) din Chișinău, la secțiunea Instrumente, pian – Climentii Nagaievschi (14 ani) din Drochia și la secțiunea vocal academic - Victoria Bălănuță (categoria de vîrstă 25+) din Chișinău.

 

Vinuri moldovenești au cîștigat premiul mare la Concours Mondial de Rose

Două vinuri din R. Moldova, care se vînd la un preț de raft de circa 100 de lei, au obținut cea mai mare apreciere – Grand Gold – la categoria Rosé Selection, în cadrul Concursului Mondial din Bruxelles (CMB). Astfel, vinul Rose 2019, demisec, de la Vinia Traian (100 % Cabernet Sauvignon, 13.8 % vol. alcool) a acumulat 92 din 100 de puncte, primind Marea Medalie de Aur, dar și o mențiune specială: „Revelația concursului în segmentul demisec”. Cel de-al doilea vin cu Marea Medalie de Aur, este, la fel, un Cabernet Sauvignon 100 %, sec, roada anului 2020, 12.8% vol. alcool din gama Motive a Vinăriei din Vale.

 

Grădinița din Șestaci a fost reabilitată termic cu suportul AEE

Grădiniţa de copii din satul Şestaci, raionul Şoldăneşti, a fost reabilitată termic cu suportul Agenţiei pentru Eficiență Energetică (AEE). O comisie specială a efectuat recepția finală la finalizarea lucrărilor şi a constatat că acestea sînt conform normelor. În cadrul proiectului s-au implementat următoarele măsuri de eficiență energetică: izolarea termică a pereților exteriori; înlocuirea ferestrelor și ușilor exterioare; izolarea termică a tavanului; eficientizarea sistemului de iluminat interior, indică AEE. Valoarea totală a grantului constituie peste 3,2 milioane de lei.

 

În 2021, deficitul forței de muncă se va menține

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Munca /ANOFM/ a prezentat Prognoza pieței muncii pentru anul 2021 și Barometrul oportunităților de angajare, inclusiv în contextul crizei provocate de Covid-19. Potrivit studiului, deficitul de forţă de muncă se va menţine şi în anul curent, printre principalele motive fiind lipsa personalului calificat cu experienţă, numărul redus de solicitanţi şi imposibilitatea de a oferi salariul necesar. Cercetarea mai arată că, în anul 2021, numărul scriptic de angajați va crește ușor comparativ cu anul 2020, creînd oportunități de angajare pentru programatori, medici, asistenți medicali, operatori vînzări, cusători, conducători auto, operatori în telecomunicații, electrogazosudori etc.

 

IFAD va finanța un nou proiect de îmbunătățire a capacităților zonelor rurale

Fondul Internațional pentru Dezvoltarea Agricolă (IFAD) va oferi suport financiar R. Moldova pentru un nou proiect în sectorul agroalimentar: ”Îmbunătățirea capacităților pentru transformarea zonei rurale” (IFAD VIII). Potrivit ministrului agriculturii, Ion Perju, prin activitățile în acest proiect, Guvernul își propune să dezvolte sectorul agroalimentar, pe fundalul vulnerabilității acestuia la un șir de provocări complexe, cum ar fi schimbările climatice, fluctuațiile economice, migrația masivă a populației din zonele rurale, veniturile mici, dar și insuficiența forței de muncă.

 

La Chișinău se desfășoară Forumul ONG-urilor de mediu

Forumul organizațiilor neguvernamentale de mediu din țara noastră, ediţia 2021, îşi desfăşoară lucrările în regim online, în perioada 23-26 martie. Scopul evenimentului este de a stimula cooperarea în sectorul asociativ în vederea protecției mediului și promovării drepturilor de mediu. Potrivit lui Ghenadie Iurco, secretar de stat la Ministerul agriculturii, forumul oferă posibilitatea de a trece în revistă realizările în domeniul protecției mediului și de a cerceta noile provocări și soluții prin intermediul unui dialog deschis între societatea civilă și autoritățile administrației publice, responsabile de domeniul protecției mediului și resurselor naturale.

 

Circulația rutieră pe traseele naționale se desfășoară în condiții de siguranță

În prezent, circulația rutieră pe traseele naționale se desfășoară în condiții de siguranță, drumuri cu circulație restricționată nu sînt. Asta după ce în ultimele 24 de ore, pe întreg teritoriul țării, s-au înregistrat temperaturi scăzute, în zona de centru și parțial zona de sud a nins, starea părții carosabile fiind umedă, iar pe unele sectoare de drum s-a format lunecuș. În perioada de referință, unitățile teritoriale SA „Drumuri” au desfășurat intervenții operative de combatere a lunecușului în regiunile unde a fost necesară implicarea acestora. „În procesul tehnologic au fost puse în funcțiune 35 de utilaje speciale și implicați 63 de muncitori rutieri. Lucrările de combatere a poleiului au fost efectuate în municipiul Chișinău, raioanele Criuleni, Dubăsari, Ialoveni, Nisporeni, Orhei, Strășeni, Basarabeasca, Cimișlia și Comrat”, indică ASD.