REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (24 martie 2020)

12 persoane infectate cu Coronavirus sînt în stare gravă

„Din numărul total al cazurilor de infecție cu Coronavirus din țara noastră, 64 sînt femei, iar 45 – bărbați”, a declarat ministrul sănătății Viorica Dumbrăveanu. Totodată, oficialul a comunicat localitățile unde au fost înregistrate cazurile pînă la această oră: Chișinău – 40, Hîncești – 17, Ștefan Vodă, Căușeni – 8, Ialoveni – 6, Soroca – 5, Sîngerei – 3, Anenii Noi – 4, Cantemir – 2, Florești, Cahul, Leova, Basarabeasca, Călărași, Orhei, Dubăsari – 1, regiunea din stînga Nistrului – 6, Rîșcani – 2, Șoldănești – 1. În același timp, Dumbrăveanu a anunțat că 12 adulți sînt în stare gravă. În R. Moldova, pînă la această oră, au fost confirmate 109 cazuri de Coronavirus.

 

Un preot din capitală a fost amendat cu 25.000 de lei

Un preot din sectorul Ciocana a fost sancționat cu amendă în valoare de 25.000 de lei, după ce duminică a oficiat slujbă în interiorul bisericii, fără a respecta îndemnul autorităților privind măsurile de protejare împotriva pandemiei COVID-19. Alte nouă preoți urmează să fie sancționați pentru că la slujba oficiată duminică au participat peste 40 de persoane. Din cele 1.062 locașuri supravegheate duminică de poliție, 375 au desfășurat serviciile divine în interior.

 

Agenţii economici din regiunea transnistreană vor avea reguli noi pentru a putea importa produse alimentare

Comisia naţională pentru situaţii excepţionale a instituit o procedură simplificată de autorizare pentru agenţii economici din regiunea transnistreană, care importă produse alimentare, produse de uz fitosanitar şi fertilizanţi. Decizia a fost luată pentru a asigura locuitorii regiunii transnistrene cu produse alimentare şi cele destinate pentru lucrările agricole. „Pentru a ajunge la destinaţie, agenţii economici înregistraţi la Agenţia Servicii Publice, cu sediul în stînga Nistrului vor trebui să introducă produsele prin punctele de trecere ale frontierei de stat a R. Moldova, fără achitarea drepturilor de import şi a plăţilor pentru poluarea mediului”, a declarat viceprim-ministrul pentru reintegrare, Cristina Lesnic.

 

Municipalitatea Chișinău va pune în aplicare noile măsuri anunțate de Comisia pentru Situații Excepționale

Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a anunțat că municipalitatea va pune în aplicare măsurile anunțate de Comisia pentru Situaţii Excepţionale din R. Moldova, care a decis limitarea accesului cetăţenilor în locurile publice, parcuri și locuri de joacă. Primarul municipiului Chișinău a precizat că, în condițiile în care Comisia pentru situații excepționale a interzis persoanelor în etate părăsirea domiciliului fără o necesitate stringentă, municipalitatea, prin asistenții sociali și mișcarea de voluntariat, va veni în ajutorul vîrstinicilor.

 

În 2 luni ale anului 2020 în bugetul asigurărilor sociale de stat au fost acumulate venituri în sumă de 4557,1 mil. lei

Conform Raportului operativ privind executarea bugetului asigurărilor sociale de stat, în 2 luni ale anului 2020 în bugetul asigurărilor sociale de stat au fost acumulate venituri în sumă de 4557,1 mil. lei, ce reprezintă o executare a prevederilor anuale (23491,0 mil. lei) la nivel de 19,4%. Contribuţii de asigurări sociale de stat obligatorii s-au acumulat în sumă de 2292,7 mil. lei sau 15,5% comparativ cu suma anuală prevăzută de 14779,3 mil. lei. Faţă de indicatorul respectiv, realizat în perioada similară a anului 2019, suma contribuţiilor de asigurări sociale de stat acumulate în perioada raportată a înregistrat o creştere cu 218,0 mil. lei sau cu 10,5%.

 

Cinci tineri din Chișinău și Cimișlia au fost reținuți pentru trafic de droguri

Cinci tineri, locuitori ai municipiului Chișinău și ai raionului Cimișlia, au fost reținuți de către oamenii legii. Aceștia sînt suspectați de comercializarea drogurilor prin intermediul unui magazin online. În cadrul efectuării măsurilor speciale de investigație și urmărire penală, forțele de ordine au acumulat probe ce demonstrează vinovăția acestora. Astfel indivizii prin intermediul aplicației Telegram comercializau droguri de tip ”Amfetamină”, ”PVP’’, ”Mefidrona”, ”Extazy”, ”Marijuana”. Valoarea totală a drogurilor confiscate este de 300.000 lei. Conform legislației, aceștia riscă închisoare pe un termen de la 7 la 15 ani.

 

China urmează să doneze peste 2500 de teste R. Moldova

China urmează să doneze un lot de peste 2500 de teste pentru depistarea virusului COVID-19 în R. Moldova. Informația a fost confirmată de purtătoare de cuvînt a Ministerului Sănătății, Cristina Stratulat. Potrivit minstrei, Viorica Dumbrăveanu, contractele deja au fost încheiate. De asemenea, ministra a spus că Organizația Mondială a Sănătății aseară a livrat un lot de o mie de teste pentru R. Moldova.

 

A fost instituit un mecanism de reacție operativă la dificultățile locuitorilor din Zona de securitate

Viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, a instituit un mecanism de comunicare și soluționare operativă a dificultăților cu care se confruntă localitățile din stînga Nistrului și cetățenii din Zona de Securitate. Astfel, în fiecare dimineață, autoritățile publice locale sînt contactate de funcționarii Biroului nominalizat pentru a documenta eventualele probleme ce pot apărea în legătură cu starea excepțională instituită pe ambele maluri ale Nistrului pentru a preveni extinderea infectării cu noul coronavirus COVID-19. În stînga Nistrului au fost introduse măsuri „în oglindă” cu cele luate de Guvernul de la Chișinău, fiind declarată situație excepțională, suspendate unele activități ale agenților economici etc.

 

Instituţiile de cultură pun la dispoziţia publicului o serie de concerte, spectacole, expoziţii on-line

În contextul sistării accesului publicului în instituţiile de cultură, în scopul prevenirii răspîndirii epidemiei virusului COVID-19, instituţiile teatral-concertistice, muzeele şi bibliotecile pun la dispoziţia publicului-spectator, vizitatorilor o serie de concerte, spectacole, resurse digitale, expoziţii on-line. Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu” postează zilnic pe pagina de Facebook a instituţiei un spectacol din repertoriul teatrului. Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” (TNME) pune la dispoziţia publicului - spectator cele mai îndrăgite piese de teatru din repertoriul instituţiei. Astfel, accesînd pagina de Facebook a TNME puteţi viziona spectacolul „Casa mare” de Ion Druţă, „Filumena Marturano sau divorţ în stil italian” de Eduardo de Filippo, „Hronicul Găinarilor” etc. Teatrul „Alexei Mateevici” transmite în fiecare duminică pe pagina de Facebook a instituţiei cîte un spectacol din repertoriul teatrului.

 

Transportatorii de marfă își pot continua munca

Transportatorii de marfă din R. Moldova care tranzitează România o pot face prin cinci culoare rutiere, destinate atît statele membre UE, cît și non-UE. Ministerul Transporturilor de la chișinău anunță că transportul de marfă, inclusiv de alimente, echipamente medicale precum și medicamente va avea continuitate, protecție și siguranță în starea de urgență, pentru limitarea infectării cu noul coronavirus SARS-COV 2.