REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (27 iunie 2018)

A fost lansată campania de promovare a bibliotecilor

Peste 50 de directori de bibliotecă din municipiul Chișinău au participat la lansarea Campaniei naționale de sensibilizare privind modernizarea bibliotecilor publice „E biblioteca mea!”, organizată de Biblioteca Municipală ”B. P. Haşdeu” și care a avut loc la Filiala ”Tîrgu-Mureș” din capitală. Directorul Bibliotecii Municipale ”B. P. Haşdeu”, Mariana Harjevschi a menționat că această campanie este susținută de Programul ”Novateca” împreună cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” și vine să accentueze schimbările și inovațiile bibliotecilor publice din Moldova din ultimii ani și să promoveze noua Lege cu privire la biblioteci.

 

ANRE a anunțat noile prețuri plafon la benzină și motorină

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a anunțat prețurile plafon la carburanți pentru următoarele două săptămîni, la benzină cu 5 bani mai mic decît cel anterior, iar la motorină – cu 9 bani. Prețul plafon la cea mai solicitată benzină Premium-95 pentru perioada 27 iunie – 10 iulie a fost stabilit la nivel de 19.10 lei pentru un litru, iar pentru motorină – de 17.00 lei per litru. Noile prețuri la benzină și motorină au intrat în vigoare la miezul nopții. Operatorii nu vor avea dreptul să comercializeze cu amănuntul carburanții la prețuri mai mari decît cele stabilite de ANRE. Autoritatea de reglementare în energetică explică că prețul de 19,10 lei/litru pentru benzină a fost stabilit luîndu-se în calcul prețul conform cotațiilor de 8,91 lei/litru, cota accizului de 3,76 lei per litru, marja comercială specifică de 3,25 lei și TVA de 3,18 lei per litru.

 

Experţi OMS vor instrui medicii din R. Moldova

În perioada 25-29 iunie, cinci experți internaționali ai Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) din Canada, SUA și Danemarca acordă asistență specialiștilor din R. Moldova, în ajustarea Ghidului Național de Supraveghere a Evenimentelor Adverse Post-imunizare și implementarea acestuia. Potrivit serviciului de presă al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în cadrul sesiunilor de lucru participanții vor fi informați și ghidați privind ultimele evoluţii din domeniul supravegherii evenimentelor adverse post-imunizare, determinarea parametrilor principali la colectarea informaţiilor, noile concepte în identificarea evenimentelor adverse post-imunizare, ancheta, colectarea şi analiza datelor.

 

Premierul a cerut sprijinul SUA

În cadrul vizitei la Washington, premierul Pavel Filip a participat la o masă rotundă, organizată de către vicepreședintele executiv al Consiliului Atlantic, Damon Wilson. Evenimentul a reunit experți ai Departamentului de Stat al SUA, ai Departamentului Apărării, precum și reprezentanți ai Institutului de pace și ai Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională. Premierul a vorbit despre reformele promovate de Executiv, inclusiv datorită asistenței SUA. „Conştientizăm foarte bine faptul că fără investiţii externe şi fără un climat investiţional favorabil nu vom putea face un salt calitativ spre modernizarea ţării şi crearea locurilor de muncă pentru cetăţeni”, a spus prim-ministrul.

 

Şefa Biroului Relaţii cu Diaspora, Olga Coptu, şi-a anunţat demisia

Şefa Biroului relaţii cu diaspora (BRD), Olga Coptu, şi-a anunţat demisia printr-un mesaj pe o reţea de socializare. Şefa BRD spune că a ajuns la această decizie conştient şi a menţionat că ”nici o strategie de ţară, nu poate fi făcută fără a se ţine cont de cetăţenii din diasporă”. Şefa BRD susţine că mai este foarte mult de făcut în domeniul diasporei, migraţiei şi dezvoltării. Olga Coptu a fost numită în funcţia de şefă a Biroului pentru Relaţii cu Diaspora conform unei Dispoziţii semnate de prim-ministrul Pavel Filip, înlocuindu-l astfel pe fostul şef de la BRD, Valeriu Turea.