REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (27 februarie 2020)

Mai mulţi tineri vor beneficia de susţinere în cadrul Programului ,,Burse pentru Viitorul Tău!”

Treizeci şi şase de tineri vor beneficia de burse anuale, în valoare de zece mii de lei fiecare, în cadrul Programului „Burse pentru Viitorul Tău!”. Aceştia au fost desemnaţi în cadrul ceremoniei de premiere a finaliștilor programului. În acest an, la concurs au participat 75 de studenţi de la 16 instituţii de învăţămînt superior din ţară. Proiectul „Burse pentru Viitorul Tău!” își propune reducerea inegalităţii în vederea accesului la studii universitare al tinerilor ce provin din familii defavorizate, prin oferirea suportului financiar necesar întru asigurarea unei educaţii de calitate.

 

Executivul a decis iniţierea negocierilor asupra unei convenţii economice moldo-franceze

Guvernul de la Chişinău a decis să iniţieze negocierile asupra proiectului Convenţiei dintre Guvernul R. Moldova şi Guvernul Republicii Franceze pentru evitarea dublei impuneri şi prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit. Instituţia responsabilă pentru negocierea şi semnarea proiectului Convenţiei este Ministerul Finanţelor. Perioada şi locul negocierilor va fi stabilit ulterior, în funcţie de agenda părţilor implicate. Convenţia respectivă are ca scop dezvoltarea relaţiilor economice dintre cele două state. Totodată, documentul îşi propune să favorizeze şi atragerea de investiţii străine.

 

Premierul a condus ședința Consiliului național de coordonare a politicilor anticorupție

Prim-ministrul Ion Chicu a condus ședința Consiliului național de coordonare a politicilor anticorupție. În cadrul ședinței, conducerea CNA și ANI a prezentat raportul referitor la implementarea Strategiei naționale de integritate și anticorupție pentru anii 2017 - 2020. Directorul CNA, Ruslan Flocea, a menționat că scopul urmărit de Strategie este „Integritate în loc de corupție”. Obiectivele Centrului sînt descurajarea implicării în actele de corupție; recuperarea produselor infracțiunilor de corupție; etica și integritatea în sectoarele public, privat și neguvernamental; protecția avertizorilor de integritate și a victimelor corupției și transparența instituțiilor publice.

 

Executivul a aprobat ratificarea Acordului moldo-turc cu privire la centrele culturale

O decizie cu privire la aprobarea proiectului de lege pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul R. Moldova și Guvernul Republicii Turcia privind instituirea reciprocă a centrelor culturale și activitatea acestora, semnat în decembrie 2019, a fost aprobată de membrii Executivului de la Chişinău. Documentul este de nivel interguvernamental şi nu implică participarea altor părţi la acest tratat. Scopul acestui acord constă în consolidarea prieteniei şi cooperării culturale dintre cele două state.

 

Activitatea Termoelectrica va fi eficientizată

Activitatea SA Termoelectrica va fi îmbunătățită cu suportul Băncii Mondiale. Un proiect ce prevede investiții în valoare de 100 milioane de dolari a fost discutat de ministrul economiei, Anatol Usatîi, cu o echipă de experți ai Băncii Mondiale. Subiectul discuției a vizat programul de pregătire pentru un nou proiect în sectorul termoenergetic, care va fi realizat cu susținerea tehnică și financiară a Băncii Mondiale. Acesta prevede îmbunătățirea eficienței operaționale și a viabilității financiare a SA Termoelectrica, dar și ameliorarea calității, siguranței serviciilor de termoficare livrate locuitorilor din municipiul Chișinău.

 

A fost aprobat Planul privind integrarea străinilor în R. Moldova

Cabinetul de miniştri a aprobat Planul de acțiuni privind integrarea străinilor în R. Moldova pentru anul 2020. Potrivit deciziei, ministerele și alte autorități administrative centrale vor întreprinde măsurile necesare în vederea asigurării implementării integrale a prevederilor incluse în Planul de acțiuni privind integrarea străinilor în R. Moldova pentru anul 2020 și vor informa despre aceasta Ministerul Afacerilor Interne (autoritatea competentă pentru străini).

 

Guvernul a operat noi remanieri de cadre

Cabinetul de miniștri l-a eliberat pe Eduard Serbenco din funcția de secretar de stat la Ministerul Justiţiei. De asemenea, Guvernul l-a eliberat pe Nicolae Rădiţa din funcţia de director general al Agenției Relații Interetnice. Totodată, miniştrii au aprobat în acest post candidatura Elenei Beleacova. Membrii Executivului au votat şi pentru eliberarea lui Veaceslav Ursu din funcţia de reprezentant al Guvernului în raionul Hînceşti.

 

Cooperarea moldo-sîrbă a fost discutată la Geneva

În cadrul sesiunii a 43-a a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului desfășurată în aceste zile la Geneva, ministrul de e xterne Aureliu Ciocoi, a avut o întrevedere cu Secretarul de Stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Serbia, Nemanja Stevanovic. În context, a fost trecut în revistă stadiul actual a cooperării bilaterale şi perspectivele de intensificare ale acesteia, în special în domeniul comercial-economic, prin dinamizarea colaborării între Camerele de Comerț și Industrie din cele două țări.

 

Leul moldovenesc se depreciază în raport cu moneda unică europeană

Banca Națională a stabilit pentru joi, 27 februarie, un curs de 19 lei şi 43 de bani pentru un euro, cu opt bani mai mult decît ieri. Dolarul american rămîne la valoarea de 17 lei şi 85 de bani. Leul românesc se scumpeşte cu doi bani şi costă patru lei şi patru bani. Hrivna ucraineană şi rubla rusească rămîn la aceleaşi preţuri de 72 şi, respectiv, 27 de bani.