REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (27 aprilie 2020)

Din 27 aprilie este permisă plimbarea în parcuri

Comisia Naţională pentru Situaţii Excepţionale a decis că, începînd cu data de 27 aprilie, cetățenii Republicii Moldova vor avea voie să iasă la plimbare în parcuri, însă vor fi obligați să respecte distanța socială și să nu fie în grupuri mai mari de trei persoane. Totodată, cetățenii nu vor avea voie să meargă la terenurile de joacă și cele sportive publice. Potrivit prim-ministrului Ion Chicu, decizia a fost luată după ce a fost analizată situaţia epidemiologică din ţară din ultima perioadă.

 

Bugetarii vor rămîne în vacanţă forţată pînă pe 4 mai

Angajaţii instituţiilor bugetare vor sta acasă şi în săptămîna curentă, pînă la 4 mai. Prevederea nu se referă și la angajații din instituțiile statului care prestează servicii. Decizia a fost luată de Comisia pentru Situaţii Excepţionale. „Vor ieşi la muncă angajaţii Agenţiei Servicii Publice, Caselor Naţionale pentru Asistenţă Socială şi Asigurare în Medicină, Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi altele. Restul bugetarilor s-ar putea să-şi reia activitatea începînd cu 4 mai, dacă desigur va permite situaţia epidemiologică”, a declarat la finele şedinţei președintele Comisiei, prim-ministrul Ion Chicu. Ca şi pînă în prezent, se vor afla în vacanţă forţată toate structurile bugetare, cu excepţia celor din domeniile medical, al sănătăţii publice, apărării, menţinerii ordinii publice şi securităţii.

 

Peste 3400 de cazuri de COVID-19 sînt înregistrate în R. Moldova

Alte 104 cazuri de infecție cu noul Coronavirus au fost înregistrate în Republica Moldova, după procesarea a 594 probe investigate. Dintre acestea un caz este de import și 103 - cu transmitere locală. Datele au fost prezentate duminică, 26 aprilie, de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Astfel, bilanțul persoanelor infectate cu noul coronavirus a ajuns la 3 408. În același timp, încă două decese cauzate de infecția COVID-19 au fost înregistrate pe parcursul zilei de duminică. Este vorba de o femeie în vîrstă de 78 de ani, din raionul Orhei, internată la 3 aprilie în spitalul raional și de un bărbat în vîrstă de 70 de ani, din orașul Comrat, internat la spitalul din localitate. În total, de la începutul pandemiei, în R. Moldova au fost înregistrate 96 de decese.

 

R. Moldova a obţinut trei medalii de bronz la Olimpiada Europeană de Matematică

Eleve din Republica Moldova au obținut trei medalii de bronz la Olimpiada Europeană de Matematică pentru fete, ediția a IX-a (eveniment organizat online). Concursul, organizat de Regatul Țărilor de Jos, s-a desfășurat în perioada 15 – 21 aprilie. Medaliile au fost obținute de către Mădălina Griza, Adelina Andrei și Adelina Patlatîi, eleve ale Liceului Teoretic „Orizont” din capitală. La olimpiadă au participat 204 elevi din 53 de țări ale lumii. Echipa Republicii Moldova a fost reprezentată de patru elevi și doi profesori.

 

Un grup criminal specializat în comercializarea drogurilor a fost destructurat de oamenii legii

Un grup criminal specializat în comercializarea drogurilor în nordul țării a fost anihilat de procurorii PCCOCS și ofițerii INI. Din grup făceau parte trei bărbați, cu vîrste cuprinse între 37 și 50 de ani, dintre care doi au fost anterior judecați.Potrivit PCCOCS, membrii grupului preparau, păstrau, transportau, distribuiau și comercializau droguri, preponderent „marijuana”. În cadrul perchezițiilor efectuate la domiciliile membrilor grupului au fost depistate 4,5 kg de droguri, bani, telefoane mobile, cartele telefonice, dar și dispozitive destinate consumului de droguri. Unul dintre membrii grupării a fost plasat în arest pe un termen de 30 de zile, iar alții doi sînt cercetați în libertate. Dacă vor fi găsiți vinovați, aceștia riscă închisoare de la 7 la 15 ani.

 

Prim-ministrul a adresat un mesaj de Ziua comemorării victimelor accidentului nuclear de la Cernobîl

Prim-ministrul Ion Chicu a adresat duminică,, 26 aprilie, un mesaj cu prilejul Zilei comemorării victimelor accidentului nuclear de la Cernobîl. „Accidentul nuclear de la Cernobîl, din 26 aprilie 1986, este un exemplu care nu poate fi uitat. Accidentul a fost urmat de contaminarea radioactivă a întregului continent european și părții estice a Americii de Nord. Chiar și peste 34 de ani nu am reușit să evaluăm consecințele acestui accident. Constatăm cu regret că acea tragedie a provocat pierderi umane similare războaielor”, este specificat în mesaj. Potrivit premierului, Republica Moldova, pe atunci parte componentă a Uniunii Sovietice, și-a adus aportul la acțiunile de lichidare a consecințelor accidentului nuclear. Peste 3500 de concetățeni de-ai noștri au participat la acele operațiuni. Dintre aceștia, astăzi în viață sînt 2027.

 

Două localități din Vulcănești au intrat în carantină

Localitățile Etulia și Cișmichioi din raionul Vulcănești au intrat în regim de carantină. Decizia a fost luată de Comisia pentru Situații Excepționale. Pentru menținerea siguranței și securității cetățenilor, la fața locului activează 5 posturi fixe. În măsurile de prevenire sînt antrenați 14 salvatori, polițiști și soldați ai Forțelor Armate cu 15 unități de tehnică. La intrare în localitățile sînt amplasate corturi, iar accesul este permis doar echipelor de urgență, dar și celor care mențin infrastructura localității. Acțiunile organizate și desfășurate vin întru asigurarea securității locuitorilor localităților și pentru prevenire a răspîndirii infecției COVID – 19.