REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (25 martie 2021)

Deputații Petru Jardan și Denis Ulanov au fost puși sub învinuire

Deputații Petru Jardan și Denis Ulanov, lipsiți acum două zile de imunitate parlamentară, au fost puși sub învinuire. Procuratura Anticorupție i-a audiat în calitate de învinuiți. Potrivit Procuraturii Generale, procurorii au depus demersuri de arestare preventivă a celor doi învinuiți pentru 30 de zile, urmînd ca instanța de judecată să fixeze data și ora examinării acestora. Ambii învinuiți pledează nevinovați. Potrivit materialelor, Denis Ulanov este învinuit de ”escrocherie” și ”spălare de bani” în dosarul ”frauda bancară”, iar Petru Jardan este învinuit de ”abuz de serviciu”, în dosarul vizînd concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 2273 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 6070 de teste, fiind confirmate 2273 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care opt de import. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 219 988 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din numărul total de cazuri, 63 sînt lucrători medicali: 10-medici, 31-asistenți medicali, 22-personal auxiliar. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sînt internați 4448 de pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 341 în stare extrem de gravă. În tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 11 638 de persoane, iar 20 974 sînt sub supraveghere la domiciliu.

 

Teatrul Național ”Vasile Alecsandri” din Iași revine la Chișinău

Teatrul Național ”Vasile Alecsandri” din Iași revine la Chișinău cu un spectacol ce va marca Ziua Mondială a Teatrului. Potrivit unui comunicat de presă al instituției, Naționalul ieșean va prezenta on-line sîmbătă, 27 martie, la ora 18.00, spectacolul de mare succes ”O noapte furtunoasă” de I.L. Caragiale, regizat de Alexandru Dabija în 2011, cu Călin Chirilă, Florin Mircea, Petronela Grigorescu, Haruna Condurache, Cosmin Maxim, Dumitru Năstruşnicu și Doru Aftanasiu.

 

ANI a constatat un conflicte de interese la Spitalul raional Cahul

Autoritatea Națională de Integritate a emis act de constatare pe numele directorului Spitalului Raional Cahul, care a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese. În anul 2018, directorul și-a angajat soția și socrul în cadrul spitalului. Pe parcursul perioadei 2018-2020, directorul spitalului a emis 43 de acte administrative în privința acestora prin care au fost semnate contracte individuale de muncă, adaosuri la salariu pentru cumulări de funcții, concedii, etc.

 

Vitalie Rusu va exercita interimatului funcției de procuror-șef adjunct al Procuraturii Anticorupție

Procuraturile raioanelor Ocnița, Briceni, Edineț, Soroca, Ialoveni și oficiul Buiucani al capitalei au, începînd de ieri, o nouă conducere interimară. De asemenea, printr-un ordin semnat de Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, procurorului din cadrul Direcției urmărire penală și criminalistică a Procuraturii Generale, Vitalie Rusu, i-a fost dispusă exercitarea interimatului funcției de procuror-șef adjunct al Procuraturii Anticorupție.

 

FAO a lansat un nou proiect de adaptare la schimbările climatice

Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) Moldova a lansat un proiect nou ce va facilita integrarea adaptării sectorului agricol la schimbările climatice în procesul național de planificare a politicilor, ceea ce va contribui la reducerea vulnerabilităților la nivel local și central. “Agricultura R. Moldova va fi mai rezistentă la vulnerabilitățile provocate de schimbările climatice datorită unui nou proiect, în sumă de 0,685 milioane de dolari. Întrucît circa 90% din producția de culturi agricole depinde de precipitații, supraviețuirea fermierilor depinde, în mare măsură, de rezistența lor la intemperii”, indică un comunicat FAO.

 

Circa 4 la sută din numărul de locuri de parcare ar putea reveni persoanelor cu dizabilități

Deputații vor examina stabilirea cotei de 4% din locurile de parcare pentru persoane cu dizabilități. Comisia protecție socială, sănătate și familie a Parlamentului a aprobat raportul la proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități și Codului contravențional. Potrivit proiectului, în legislație va fi introdusă cota de 4% din numărul total al locurilor de parcare, dar nu mai puțin de două locuri, pentru parcarea gratuită a mijloacelor de transport pentru persoanele cu dizabilități.

 

Biblioteca din Briceni va purta numele lui Alexe Rău

Biblioteca Publică raională Briceni va purta numele biblioteconomistului și scriitorului Alexe Rău, doctor în filozofie, ex-directorul Bibliotecii Naționale, deținător al ”Ordinul de Onoare”, al Medaliei ”Meritul Civic” și al Medaliei ”Mihai Eminescu”, Om Emerit al R. Moldova. O decizie în acest sens a fost luată de către Consiliului raional Briceni la solicitarea consilierilor raionali și în urma unui demers înaintat de Secția raională cultură și turism. Conform deciziei, numele lui Alexe Rău i-a fost conferit bibliotecii ”pentru meritele deosebite în dezvoltarea domeniului biblioteconomic din țară”. Începînd cu anul 1992 pînă în 2015 a deținut funcția de director general al Bibliotecii Naționale a R. Moldova.

 

Leul moldovenesc s-a mai depreciat în raport cu dolarul

Pe parcursul unei zile, leul a mai cedat dolarului american mai mult de 3 bani, dar a cîștigat de la moneda unică europeană mai mult de 4,5 de bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 25 martie un curs oficial de schimb valutar egal cu 17,8826 lei pentru un dolar (+3,42 bani) și 21,1631 lei pentru un euro (-4,54 bani), în timp ce cu o zi mai devreme acesta a fost egal cu 17,8484 lei pentru un dolar şi, respectiv, 21,2085 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 25 martie, constituie: 0,6414 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,3303 lei pentru 1 leu românesc și 0,2347 lei pentru 1 rublă rusească.