REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (24 martie 2020)

La stațiile PECO nu vor mai fi comercializate cafea și alimente

La stațiile PECO va fi interzisă comercializarea produselor alimentare sau a cafelei. Anunțul a fost făcut de premierul Ion Chicu, la finele ședinței Comisiei Situații Excepționale din 23 martie. Șeful Cabinetului de miniștri a menționat că unii patroni au înțeles greșit indicațiile comisiei excepționale și au continuat comercializarea în stațiile PECO a unor produse alimentare și a unor băuturi, din acest motiv astăzi s-a decis ca această activitate să fie sistată. El a mai adăugat că facturile pentru luna aprilie vor fi emise eșalonat, pentru a evita aglomerația la bănci.

 

Măsurile de susținere a mediului de afaceri vor deveni valabile prin decizia Comisiei pentru Situaţii Excepţionale

Măsurile elaborate de Guvern pentru susținerea mediului de afaceri în perioada crizei generate de răspîndirea infecţiei cu COVID-19 vor fi aprobate prin decizia Comisiei Naţionale pentru Situaţii Excepţionale. „Aceste măsuri sînt necesare acum, cînd agenţii economici au termene pentru plata impozitelor, alte proceduri, şi au nevoie de siguranţă şi sprijin”, a declarat prim-ministrul Ion Chicu. În mod special, premierul s-a referit la moratoriul asupra tuturor controalelor de stat pe perioada stării de urgență. Or, în această perioadă, se va suspenda controlul fiscal, financiar, privind calitatea produselor/serviciilor, parametrii tehnologici şi/sau cerinţele specifice pentru genul de activitate desfăşurat, precum și controlul privind respectarea normelor de protecţie a muncii.

 

Autoritățile solicită vîrstnicilor să nu părăsească domiciliul fără strictă necesitate

Aflarea persoanelor vîrstnice în spații publice fără strictă necesitate va fi interzisă. Se vor permite doar deplasările în interes de serviciu, vizitele la medic și magazin. Autoritățile cer persoanelor în etate, care sînt cei mai expuși riscului de infectare, să nu părăsească domiciliul, iar în scurt timp vor veni și cu măsuri de susținere. Prim-ministrul Ion Chicu a specificat că s-a luat decizia ca pensiile să fie livrate vîrstnicilor acasă de către lucrătorii poștali, iar deținătorii de carduri vor primi banii prin intermediul acestora. “Vom implica toate structurile, inclusiv cele locale pentru a asigura persoanele în etate cu cele necesare”, a spus Chicu.

 

În regiunea transnistreană a fost sistat transportul public

Începînd de marți, 24 martie, în regiunea transnistreană este sistată circulația transportului public, sînt închise piețele agro-alimentare și toate magazinele cu excepția celor alimentare, nu mai este livrată corespondența și pachetele poștale. Oamenilor li s-a spus să stea acasă, cu excepția situațiilor cînd trebuie să meargă la cumpărături sau la serviciu. În același timp, întreprinderile au fost obligate să asigure transport tur-retur pentru angajați. Administrația de la Tiraspol înăsprește măsurile de carantină, după ce au fost confirmate primele șase cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus în stînga Nistrului. În seara zilei de luni în spitalul de boli infecțioase de la Slobozia erau internate 27 de persoane cu suspiciune de coronavirus, printre care și 11 copii. La șase pacienți diagnoza a fost confirmată.

 

Leul moldovenesc s-a apreciat puțin față de dolar și față de euro

Leul a cîștigat de la dolarul american 0,06 bani, iar de la moneda unică europeană– mai mult de 5 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 24 martie un curs oficial de schimb valutar egal cu 17,9740 lei pentru un dolar (-0,06 bani) și 19,2016 lei pentru un euro (-5,28 bani), în timp ce cu o zi mai devreme acesta a fost egal cu 17,9746 lei pentru un dolar şi, respectiv, 19,2544 lei pentru un euro. Rata oficială de schimb valutar pentru alte monede, pentru 24 martie, constituie: 0,6406 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 3,9600 lei pentru 1 leu românesc și 0,2230 lei pentru 1 rublă rusească.

 

În ultimele 24 de ore 1970 de persoane au intrat în R. Moldova

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 3 062 traversări. Un număr mai mare a fost înregistrat pe sensul de intrare în R. Moldova - 1 970 traversări persoane, dintre care 1 235 treceri la frontiera moldo-română, 548 treceri la frontiera cu Ucraina și 187 treceri a frontierei aeriene (rute charter). Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei (intrare în RM) au fost PTF Leușeni – 608 traversări personae și PTF Sculeni – 312 traversări persoane;

 

Cinci curse aeriene vor aduce cetățeni moldoveni acasă în următoarele zile din mai multe orașe ale Europei

În condițiile în care toate zborurile regulate de pe aeroportul din Chișinău sînt în prezent anulate, cinci curse aeriene charter vor fi efectuate în următoarele zile pentru a aduce acasă cetățeni moldoveni din mai multe orașe europene. Astfel, la 24 martie vor fi repatriați cetățeni moldoveni aflați în Franța, cu o cursă aeriană Air Moldova Paris-Chișinău. La 25 martie o cursă efectuată de Air Moldova va mai efectua un zbor de la Paris la Chișinău, în timp ce Fly-One va zbura de la Londra spre Republica Moldova. Iar la 26 martie, cu două curse Fly-One urmează să fie aduși acasă cetățeni moldoveni din Moscova și Istanbul.

 

Producătorii de carne din Moldova condamnă știrile false despre majorarea prețurilor

Membrii Asociației Producătorilor de Carne de Porc din Moldova condamnă știrile false despre majorarea prețurilor. Totodată, ei solicită sancționarea persoanelor care scriu și promovează astfel de știri. Astfel, în legătură cu apariția informației false promovate de către o companie de la noi, precum că prețurile pentru carnea de porc vor fi majorate cu 30% de către producătorii autohtoni, aceștia s-au văzut nevoiți să trimită o scrisoare în adresa premierului Ion Chicu și a ministrului Agriculturii. Potrivit scrisorii, producătorii de carne anunță că nu intenționează să mărească prețurile pentru carne.

 

Clopotele din toate bisericile vor bate zilnic de la ora 12:00 în susținerea celor afectați de Coronavirus

Toate clopotele din toate bisericile subordonate Mitropoliei Moldovei vor bate zilnic timp de trei minute începînd cu ora 12:00. Ordinul a fost dat de Mitropolitul Chișinăului și Întregii Moldove Vladimir, inclusiv în scopul combaterii Coronavirusului de tip nou. Timpul în care vor bate clopotele, credincioșii sînt îndemnați la rugăciune pentru cei afectați de coronavirus, pentru personalul medical din sistemul sanitar și pentru toți cei care se luptă pentru împiedicarea extinderii acestei epidemii.