REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (23 martie 2020)

Colecțiile Muzeului Național de Artă al Moldovei pot fi vizionate în format 3D

În legătură cu recomandările referitor la situația excepțională creată de răspîndirea virusului COVID-19, colecțiile și expozițiile Muzeului Național de Artă al Moldovei pot fi vizionate online în format 3D pe site-ul instituției. Directorul muzeului, Tudor Zbîrnea a menționat că evenimentele programate anterior au fost anulate. Muzeul Național de Artă al Moldovei a fost fondat la 26 noiembrie 1939 și este situat în centrul orașului Chișinău, în trei edificii, importante monumente de arhitectură de la sfîrșitul secolului XIX – începutul secolului XX: Casa Hertza, Casa Kligman și sediul central Dadiani.

 

În Republica Moldova au fost înregistrate încă 14 cazuri de COVID-19

În laboratorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică au fost procesate duminică 124 de probe biologice, iar 14 au ieșit pozitive - 10 sînt cu transmitere locală, patru sînt de import, din Ucraina și Italia, fiind înregistrat primul caz de import din România. Astfel, bilanțul cazurilor confirmate cu noul tip de coronavirus a ajuns la 94. Informația a fost prezentată de Constantin Rîmiş, secretar de stat la ministerul sănătății. Potrivit oficialului, cîte trei cazuri au fost înregistrate în municipiul Chişinău şi în raionul Căuşeni, cîte o persoană infectată în raioanele Ştefan Vodă, Hînceşti, Anenii Noi, Ialoveni ş.a. În total, în ţară sînt 38 de cazuri de import de COVID-19 şi 54 de cazuri de transmitere locală.

 

R. Moldova condamnă așa-zisele „alegeri prezidențiale” din regiunea Abhazia a Georgiei

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene nu recunoaște așa-zisele ”alegeri prezidențiale” derulate pe data de 22 martie curent în regiunea Abhazia a Georgiei, a relatat Serviciul diplomație publică, comunicare strategică și interacțiune cu presa al MAEIE. Instituția consideră că aceste pseudo-alegeri, desfășurate în mod ilegal pe teritoriul unui stat suveran, sînt ab initio nule și neavenite, avînd în vedere că vin în contradicție flagrantă cu normele și principiile fundamentale ale dreptului internațional consfințite în Carta ONU și Actul final de la Helsinki.

 

Transportul public din Chişinău va fi parțial restricționat

Din 23 martie, transportul public din municipiul Chişinău va circula doar între orele 05:30-10:00 și 16:00-20:00. Restricțiile de circulație anunțate de autoritățile capitalei sînt luate în contextul preveniri infecției cu COVID-19. Tot de luni, microbuzele de pe rutele municipale urmează să activeze după același program. „Vrem să asigurăm cu transport public cetățenii care au necesitatea de a se deplasa la serviciu, precum și angajații instituțiilor medicale. Pentru ceilalți locuitori ai orașului, reiterăm îndemnul de a rămîne acasă pentru a evita locurile publice”, a menționat primarul general al municipiului Chişinău, Ion Ceban.

 

UTM a anunţat programul orelor online de pregătire pentru BAC

Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM) a anunţat programul lecţiilor online de pregătire pentru sesiunea de Bacalaureat-2020. Astfel, luni, 23 martie, se va ţine cursul de matematică cu predare în limba rusă. Marţi, 24 martie, va avea loc ora de fizică, în limba română, miercuri, 25 martie – ora de chimie, în română, joi, 26 martie – se va ţine lecţia de matematică, cu predare în limba română, şi vineri, 27 martie – informatica, cu predare în română. Toate lecţiile vor fi cu începere de la ora 11.00.

 

Peste 1200 de personae au intrat în R. Moldova în ultimele 24 de ore

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 2 356 traversări. Un număr mai mare a fost înregistrat pe sensul de intrare în R. Moldova - 1 252 traversări persoane, dintre care 719 treceri la frontiera moldo-română, 429 treceri la frontiera cu Ucraina și 104 treceri a frontierei aeriene (rute charter). Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei (intrare în RM) au fost PTF Leușeni – 303 traversări personae și PTF Sculeni – 178 traversări persoane;

 

În raionul Criuleni a început procesul de irigare a terenurilor agricole

„Resuscitarea și extinderea sistemului de irigare din țara noastră este prioritar pentru stimularea agriculturii”, a declarat ministrul agriculturii, Ion Perju, după ce a vizitat o staţie de irigare modernă de la Criuleni. „Staţia este una modernizată, renovată cu suportul Programului Compact finanțat de Guvernul SUA, cu o capacitate de irigare a circa 2000 de hectare și cu posibilitatea de extindere. Obiectivul se află în gestiunea a 46 de producători agricoli, membri ai Asociației utilizatorilor de apă, ce dețin 800 ha de terenuri agricole, dar care în prezent irigă doar 300 ha”, a explicat ministrul.

 

În instituţiile medicale publice vor fi suspendate toate cheltuielile, afară de cele vital necesare

Instituțiile medico-sanitare publice din ţară vor suspenda efectuarea reparațiilor capitale și curente, a altor cheltuieli, precum și achiziția de mijloace fixe, cu excepția celor de necesitate vitală întru acordarea asistenței medicale, conform deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale a R. Moldova. De asemenea, în scopul diminuării consecințelor negative ale COVID-19 vor fi accesate mijloacele Fondului Global pentru protecția personalului medical, comunicare, menținerea serviciilor esențiale și a lanțului de aprovizionare cu medicamente și dispozitive medicale, consumabile și echipamente de protecție necesare, biocide și gestionarea deșeurilor.

 

În perioada stării de urgenţă cursele charter vor fi autorizate de Comisia pentru Situații Excepționale

Cursele aeriene charter, care transportă pasageri cu cetățenia R. Moldova spre țara noastră, vor fi autorizate, în perioada stării de urgență, de către Comisia Națională pentru Situații Excepționale, în baza solicitării Autorității Aeronautice Civile. De asemenea, persoanele care traversează frontiera de stat pe sensul de intrare în R. Moldova vor completa, în mod obligatoriu, fișa epidemiologică și vor semna declarația pe propria răspundere de a respecta regimul de autoizolare o perioada de 14 zile în locurile determinate.

 

Creștinii ortodocși de stil vechi au sărbătorit Sfinții 40 de Mucenici şi Duminica Sfintei Cruci

Creștinii ortodocși de stil vechi au sărbătorit duminică, 22 martie, Sfinții 40 de Mucenici. Aceştia au fost toţi ostaşi în armata romană, într-o vreme cînd credinţa creştină era considerată păgubitoare pentru bunul mers al lumii, şi care au fost executaţi pentru că au ales creştinismul.

 

La sfîrșitul săptămînii vom trece la ora de vară

La sfîrșitul acestei săptămîni, în ultima duminică a lunii martie, se trece la ora de vară. Ceasurile vor fi date cu o oră înainte. Ora 03.00 va deveni ora 04.00, astfel vom dormi cu o oră mai puțin. Moldova a recurs la practica schimbării orei de două ori pe an, primăvara și toamna, în 1979, pentru a folosi optim lumina naturală şi a reduce iluminatul artificial. Mecanismul era folosit în 110 țări. Pe 26 martie 2019, deputații europeni au votat, cu o largă majoritate, abolirea schimbărilor sezoniere ale orei în Uniunea European, începînd cu anul 2021. Guvernul Republicii Moldova anunța că va adopta aceeași poziție ca și țările din Uniunea Europeană.

 

Un bărbat și-a pierdut viața într-un incendiu

Angajații IGSU au intervenit la lichidarea unui incendiu în localitatea Alcedar, din raionul Șoldănești. Apelul la Serviciul112 a fost recepționat la ora 16:23, la 21 martie. Potrivit primelor informații o casă a luat foc. Pompierii au stabilit că ard bunurile materiale și acoperișul unei case. În procesul de intervenție, aceștia au găsit trupul carbonizat a proprietarului în vîrstă de 61 de ani. Incendiul a fost lichidat fără ca acesta să obțină răspîndire. Conform primelor investigații, cel mai probabil focul a izbucnit în urma unei țigări nestinse.