Realitatea internationala pe scurt (12 Decembrie 2019)
Mare scandal într-un Tribunal din SUA. O judecătoare este acuzată că a făcut sex în birou cu iubitul și secretara ei
O judecătoare din statul american Kentucky a fost acuzată că și-a transformat biroul într-un loc de desfrîu, după ce a făcut sex în grup cu doi dintre angajați, cu care a și organizat petreceri cu cîntări și stropite cu alcool chiar în clădirea Tribunalului. Dawn Gentry a fost pusă sub acuzare de către Comisia de conduită judiciară a statului în urmă cu cîteva zile și ar putea deveni al cincilea funcționar public destituit din istoria statului, potrivit The Washington Post.
Audierile în acest caz vor începe peste aproximativ două luni, timp în care judecătoarea se ocupă în continuare de cazurile repartizate. Gentry a făcut prima greșeală atunci cînd și-a angajat la Tribunal iubitul, pe Stephen Penrose, care este, în același timp, chitarist în formația în care cîntă și ea. Gentry și Penrose, un fost pastor, au început să „folosească sala de judecată ca pe un club de swingeri”, susțin anchetatorii. Se pare că cei doi au făcut sex cu secretara judecătoarei Gentry, Laura Aubrey, potrivit documentelor depuse la dosar, obținute de presa locală. Gentry și Penrose i-au mai propus și unui avocat o partidă de sex în grup. Gentry l-a lăsat pe Penrose să cînte la chitară în interiorul biroului, perturbînd serios activitatea altor angajați. Judecătoarea a negat cele mai multe acuzații formulate împotriva ei, dar a recunoscut că i-a permis lui Penrose să cînte la chitară în Tribunal.
Festivalul Urîților adună în Italia mii de participanți din toată lumea
Ascuns într-o vale între Munții Apenini și Marea Adriatică, în centrul Italiei, Piobbico este un orășel medieval arătos, plin de clădiri de piatră înconjurate de păduri. Dar în ciuda peisajelor pitorești, Piobbico este faimos pentru urîțenie. A locuitorilor săi!
Încă din 1879, acest orășel de 2000 de locuitori este locul de întîlnire al Clubului Urîților, o asociație a cărei membri cred că o persoană „este ceea ce este și nu este definită de felul în care arată”. Timp de generații, ceea ce a pornit ca o idee utopică a evoluată într-o mișcare la nivel global. Astăzi, așa numita „Asociație Mondială a Oamenilor Urîți” numără peste 30.000 de membri în 25 de „filiale” din jurul lumii, relatează BBC.
Clubul Urîților a fost, inițial, conceput pentru a fi un serviciu de matrimoniale pentru femeile fără partener din orășel. În evoluția sa, el a devenit un grup menit să aducă aminte societății că frumusețea interioară este mai importantă decît felul în care arată cineva fizic, iar, în 2007, Piobbico a inaugurat, în centrul orașului, un monument dedicat oamenilor urîți. Astăzi, este mult mai ușor să devii parte a clubului. Membrii vechi nu trebuie decît să catalogheze și să dea o notă de urîțenie celor care vor să se alăture. Notele sunt, de fapt, niște calificative care pot merge de la „nespecificat” la „extraordinar de urît”.
Membrii grupului nu sunt, însă, neapărat urîți. Scopul clubului este acela de a promova frumusețea interioară. În prima Duminică din Septembrie, oameni din toate colțurile lumii se adună în Piobbico pentru a lua parte la „Festivalul Urîților”. La Festival, membrii clubului își aleg un nou președinte, înregistrează noi membri și se răsfață cu mîncarea tradițională din zonă – trufe, polenta și paste. Într-o țară care pune atît de mult accent pe a face o „figură frumoasă”, acest colț al Italiei dovedește că a fi autentic și neconvențional poate fi o formă de frumusețe.
Trei tinere au încercat să jefuiască o jandarmeriță, într-un autobuz din Pitești, România
A fost scandal Marți seară într-un autobuz în Pitești. Potrivit martorilor, trei persoane ar fi încercat să fure brățara unei tinere, care se pare că lucrează în cadrul Jandarmeriei.
O minoră de 14 ani ar fi luat bijuteria, pe care i-a dat-o apoi unei femei care o însoțea, însă victima a observat totul și a pus mîna pe făptașe. Individele au început să o lovească pe fată, în încercarea de a scăpa și de a coborî din autobuz. Asta în timp ce toți călătorii asistau ca la un spectacol. Cînd și-a dat seama de ce se întîmplă, șoferul autobuzului a oprit și a blocat ușile, în așteptarea polițiștilor. Două dintre suspecte au fost amendate cu cîte 1.000 de lei, iar a treia cu 500 de lei. În plus, pe numele lor a fost deschis dosar penal pentru tentativă de furt calificat, loviri și alte violențe.
Români reținuți în Anglia pentru trafic de carne vie
Poliția britanică a reținut Miercuri 6 români care conduceau o rețea de prostituție în Marea Britanie, în urma unei operațiuni uriașe, în care au fost implicați 150 de ofițeri.
În jur de 150 de polițiștii britanici au descins la 15 adrese din Luton, în noaptea de Marți spre Miercuri, unde au găsit 11 femei de naționalitate română și maghiară. Tinerele, cu vîrste cuprinse între 20 și 30 de ani, erau exploatate sexual de o rețea de trafic de carne vie, condusă de mai mulți români, potrivit BBC.
Autoritățile britanice precizează că victimele nu vorbeau deloc engleză și au fost duse într-un adăpost. Opt bărbați care controlau mai multe bordeluri au fost reținuți de polițiști, care îi acuză pe aceștia și de spălare de bani. Dintre aceștia, șase sunt români, unul maghiar și un britanic. Raidurile fac parte din Operațiunea Thame a serviciilor de informații britanice și au fost implicați 150 de polițiști. Ofițerii au confiscat sume importante de bani. Potrivit inspectorului Jim Goldsmith, tinerele sunt convinse să meargă în Marea Britanie în baza unor contracte la locuri de muncă bine plătite, însă acesta este doar un pretext.
“Este doar vîrful icebergului. Am văzut o creștere dramatică a cazurilor de trafic de carne vie în Luton în ultimele 8-9 luni, unde au fost deschise mai multe bordeluri. Încercăm să scoatem femeile din acest mediu și să le oferim oportunitatea de a ieși din această viață și să le ducem înapoi familiilor lor”, a declarat acesta, potrivit BBC.
Poliția britanică a arestat, la jumătatea lunii Noiembrie, 17 persoane care făceau parte într-o rețea internațională de trafic de carne vie. Autoritățile britanice au descoperit 29 de femei, cu vîrste cuprinse între 20 și 40 de ani, care erau aduse în UK și obligate să se prostitueze de traficanții români.
În Kîrgîzstan, lui Vladimir Putin i s-a ridicat o statuie aurită: „Este un om cu O mare”
O staţiune de schi din Kîrgîzstan i-a ridicat o statuie Preşedintelui rus Vladimir Putin, în semn de mulţumire, după ce fondatorul acesteia a primit un împrumut de la un fond de dezvoltare susţinut de Rusia, relatează Reuters.
Ridicată în Noiembrie, la aproximativ 30 de kilometri Sud de Bişkek, Capitala acestei mici ţări din Asia Centrală, statuia, cu o înălţime de 2,5 metri, îl reprezintă pe Vladimir Putin în poziţie de drepţi, purtînd un costum, cu mîinile pe lîngă corp, privind către văile virgine şi ninse din depărtare, transmite News.ro. Directorul staţiunii de schi, Akbar Roziev, spune că a încercat în zadar să obţină un împrumut de la bănci ruseşti, după care a apelat la Fondul de Dezvoltare Ruso-Kîrgîz, deschis în 2014, care i-a împrumutat suma de 1,2 milioane dolari.
”Nu ştiam cum să-mi exprim recunoştinţa”, a declarat Akbar Roziev pentru Reuters. ”Mulţumită acestui împrumut, ne-am îmbunătăţit staţiunea de schi: Ce să spun altceva? Putin este un om cu «O» mare”.
Acest monument neaşteptat face parte dintr-o serie de statui ridicate în ultimii ani în onoarea lui Vladimir Putin, între care una de peste 3,5 metri care a dispărut în mod misterios în 2018, cu puţin înainte să fie dezvelită în regiunea Kurgan, în Rusia. În 2017, o statuie de bronz în mărime naturală, de 170 de centimetri înălţime, a Preşedintelui rus, a fost dezvelită într-o staţiune de schi în regiunea Celiabinsk, în Rusia.
A murit inventatorul codului de bare
Inginerul american George Laurer, inventatorul codului de bare, a murit la vîrsta de 94 de ani în Carolina de Nord, relatează AFP. El a fost înmormîntat Luni în oraşul său Wendell, potrivit necrologului publicat de pompele funebre locale, transmite Agerpres.
Angajat ca inginer la IBM în 1951, George Laurer a jucat un rol major, în cadrul echipei de cercetare, la elaborarea Codului Universal al Produselor (CUP). El a fost cel care a avut ideea să înlocuiască cercurile şi grupurile de puncte originale ale acestui sistem de identificare numeric, inspirat de codul Morse, cu bare, mai uşor de tipărit.
Scanarea codului de bare permite identificarea instantanee a unui produs şi a preţului acestuia, conducînd la o economie semnificativă de timp la efectuarea plăţilor în magazine. Iniţial brevetat de americanii Norman Joseph Woodland şi Bernard Silver în 1952, codul de bare a fost perfecţionat şi comercializat abia în 1971 sub îndrumarea lui George Laurer. Codul de bare “a schimbat faţa comerţului mondial”, a rezumat George Laurer într-un interviu în 2010. Această tehnologie “a transformat practic fiecare industrie din lume”, afirmă site-ul IBM. Primul obiect din lume care a fost scanat cu ajutorul codului de bare, pe 26 Iunie 1974, în Ohio, a fost un pachet de gumă de mestecat cu aromă de fructe, în prezent expus la Muzeul Naţional de Istorie Americană din Washington.
Congresul american vrea sancțiuni pentru companiile implicate în Nord Stream 2
Comisiile pentru servicii armate din Congresul american au convenit asupra unor amendamente la Legea Apărării Naționale care ar forța Administrația Trump să aplice sancțiuni economice asupra companiilor implicate în construcția gazoductului rusesc Nord Stream 2, a transmis Financial Times, potrivit mediafax.
Printre companiile care ar putea fi vizate de sancțiunile Administrației americane se numără și OMV, compania austriacă care în 2004 a cumpărat de la statul român producătorul de petrol și gaze Petrom. Luni, deputații și senatorii americani au ajuns la un acord de principiu asupra Legii privind Autorizarea Apărării Naționale (National Defense Authorization Act) pentru 2020, care include măsurile de sancționare a companiilor care ajută Gazprom să construiască gazoductul către Germania, precum și a celor care sunt implicate în construcția unui alt gazoduct rusesc, Turk Stream, care trece prin Marea Neagră către Turcia.
Jeanne Shaheen, senator democrat și inițiator al proiectul de lege, a declarat că amendamentele vor transmite „un mesaj inconfundabil, bipartizan, de la Congres către Vladimir Putin, potrivit căruia SUA nu vor sta indiferente în timp ce Kremlinul încearcă să-și extindă și mai mult influența malignă”. Parlamentarii americani vizează în acest fel blocarea finalizării conductei și operaționalizarea acesteia, în condițiile în care construcția este în proporție de 80% terminată. Votul final în Congresul american pe proiectul de lege ar urma să fie dat săptămînile acestea, pînă la încheierea anului.
Alte companii implicate în construcția gazoductului, pe lîngă austriecii de la OMV, sunt Royal Dutch Shell, companiile germane Uniper și Wintershall și francezii de la Engie. OMV este un susținător activ al proiectului, în special prin vocea directorului general al companiei, Rainer Seele.
Numărul companiilor care dețin în general know-how-ul tehnologic necesar construcției gazoductului de apă adîncă este foarte mic, iar nici una nu este rusească, ceea ce înseamnă că Rusia ar putea avea dificultăți în finalizarea proiectului dacă companiile amenințate cu sancțiuni respectă directivele americane. Președintele american Donald Trump a criticat frecvent Germania în privința construcției gazoductului, spunînd că va ajuta Moscova să „țină Germania captivă”.
Gazoductul prin Marea Baltică Nord Stream 2 va dubla livrările de gaze în Germania la 110 miliarde de metri cubi oferind o rută alternativă către Vest pentru gazele rusești ce vor evita astfel ruta clasică prin Ucraina. Amenințarea sancțiunilor vine în contextul în care construcția Nord Stream 2 este aproape de finalizare. În finalul lunii Octombrie, Danemarca a acordat autorizația finală pentru ca gazoductul să treacă prin apele sale teritoriale, eliminînd unul din obstacolele finale pentru proiect. Pe lîngă considerentele strategice, Statele Unite sunt de asemenea interesate să vîndă propriile gaze de șist în Europa.
După ce gazoductul a primit permisiunea danezilor, Gazprom a informat că poate finaliza construirea celor 140 de km de conductă rămași în cinci săptămîni. Luna trecută, viceprim-ministrul rus, Dmitry Kozak, a declarat că Nord Stream 2 ar putea deveni operațional la jumătatea anului 2020.
Pompeo a discutat cu Lavrov despre situația din Libia
Secretarul american de Stat, Mike Pompeo, a declarat, Miercuri, că Statele Unite doresc să colaboreze cu Rusia pentru încheierea conflictului din Libia, dar a adăugat că i-a reamintit Marți ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, că Libia este supusă unui embargo în privința importului de arme, scrie mediafax.
„Vrem să colaborăm cu Rusia, să ajungem la masa negocierilor, să avem o serie de discuții care să ducă la o decizie care să creeze ceea ce au încercat Națiunile Unite să facă”, a declarat Pompeo Miercuri în cadrul unei conferințe de presă, informează site-ul agenției de presă Reuters. „I-am reamintit (lui Lavrov, n. red.) că există un embargo privind armele care încă este în vigoare în Libia și că nici o țară nu ar trebui să livreze armament în Libia”, a adăugat oficialul american.
Libia este afectată de un război civil din 2014, Guvernul condus de Fayez al-Serraj fiind în conflict cu forțele conduse de generalul Khalifa Haftar. Armata Națională Libiană (LNA), condusă de Haftar și susținută de Egipt, Emiratele Arabe Unite și Rusia, încearcă încă din luna Aprilie să preia controlul asupra Capitalei țării, Tripoli.
Luna trecută, autoritățile de la Washington au făcut apel la LNA să pună capăt ofensivei asupra Capitalei. Pompeo a declarat Miercuri că Statele Unite au făcut apel la Moscova și alte părți implicate în conflict să renunțe la livrările de arme către Libia.
Procesul în procedura demiterii lui Trump ar putea începe în Ianuarie
Procesul în cadrul procedurii demiterii Preşedintelui Donald Trump ar putea începe în Senatul SUA în Ianuarie, a declarat, Miercuri după-amiază, Mitch McConnell, liderul majorităţii republicane, scrie mediafax.
Mitch McConnell a declarat că, în cazul în care Camera Reprezentanţilor va aproba activarea articolelor de inculpare, elaborate Marţi, procesul în Senat ar putea începe în luna Ianuarie. „Procesul va fi prima sarcină a lunii Ianuarie”, a afirmat Mitch McConnell, precizînd, potrivit agenţiei Reuters, că vrea o procedură scurtă şi fără martori. Donald Trump a cerut un proces cu martori, în care să fie audiat inclusiv fostul vicepreşedinte Joseph Biden.
Camera Reprezentanţilor din Statele Unite a prezentat, Marţi, două acuzaţii în procedura care ar putea conduce la demiterea Preşedintelui Donald Trump, suspectat de abuz de putere şi obstrucţionarea Congresului. Pentru a fi activate, cele două articole penale trebuie aprobate de Comisia pentru Afaceri Judiciare din Camera Reprezentanţilor şi de către plen.
Donald Trump este al patrulea Preşedinte al SUA vizat de procedura demiterii. Ceilalţi Preşedinţi vizaţi de procedură au fost Andrew Johnson, în 1869, Bill Clinton, în 1998, şi Richard Nixon, în 1974. Richard Nixon a demisionat.
Camera Reprezentanţilor, aflată sub controlul opoziţiei democrate, a lansat o investigaţie parlamentară care ar putea conduce la iniţierea procedurii demiterii Președintelui Donald Trump, suspectat că ar fi cerut Ucrainei anchetarea fostului vicepreşedinte Joseph Biden, favorit pentru a deveni candidatul Partidului Democrat la funcţia de Preşedinte al SUA, şi a fiului acestuia, Hunter Biden. Ca reacţie, Comisia pentru Afaceri Judiciare din Senatul SUA, în care republicanii deţin majoritatea, a anunţat lansarea unei anchete privind presupuse acte de corupţie în Ucraina.
Autorităţile ruse au arestat un militant naţionalist ucrainean, acuzat de pregătirea unui atentat
Serviciul Federal de Securitate (FSB) a anunţat, Miercuri, arestarea unui militant naţionalist ucrainean acuzat că pregătea un atac terorist în oraşul rus Murmansk, informează agenţia RIA Novosti, scrie mediafax. Potrivit FSB, individul este membru al grupului naţionalist ucrainean Sectorul Dreapta. Suspectul a fost arestat Marţi, avînd asupra sa un dispozitiv exploziv. Activistul naţionalist urmează să fie prezentat într-o instanţă judiciară.
Lavrov: Moscova, alarmată de activitățile NATO în apropierea granițelor Rusiei și Belarusului
Rusia consideră îngrijorătoare intensificarea activităților NATO în apropierea frontierelor Rusiei și Belarusului, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, într-un mesaj prezentat la deschidere a unei conferințe care îl comemorează pe diplomatul sovietic Andrei Gromyko, potrivit mediafax.
„Găsim îngrijorătoare activitatea în creștere a NATO în apropierea frontierelor Belarusului și Rusiei, precum și deciziile în favoarea continuării creșterii bugetelor militare ale țărilor membre, luate la summitul de la Londra al alianței. Acești pași conduc la militarizarea Europei și sunt luate sfidînd jurămintele de a nu-și consolida propria securitate în detrimentul securității celorlalți”, se arată în mesaj. De asemenea, Lavrov a punctat criza acută cu care se confruntă sistemului internațional de control al armelor strategice, dînd vina pe acest lucru pe SUA. „Daune groaznice arhitecturii stabilității strategice au fost cauzate de Statele Unite, care după retragerea sa din tratatul antibalistic a distrus Tratatul INF”, a spus Lavrov.
Oficialul a susținut că Rusia combate „politicile distructive derulate de Washington și aliații săi” cu o agendă pozitivă unificatoare și vrea să evite apariția unor noi elemente de divizare.