REACTIA BANCII NATIONALE IN LEGATURA CU ACTIUNILE DE ANCHETA DESFASURATE LA BNM

Banca Națională a Moldovei anunță că a cooperat în măsură deplină cu organele de anchetă în dosarele care vizează sectorul bancar, oferind toate materialele existente, documente, specialiști, explicații etc. și va continua să coopereze pe deplin. Comentariul vine în legătură cu acțiunile de anchetă derulate astăzi, 5 martie, la sediul BNM.

„Ne punem speranța și încrederea în derularea unei anchete profesioniste și obiective, care să identifice adevărații vinovați de frauda bancară. În același timp, mizăm ca acțiunile de investigație să nu afecteze capacitatea BNM de a-și îndeplini atribuțiile de supraveghere. Totodată, BNM își exprimă profunda îngrijorare față de declarațiile și acțiunile publice care s-au multiplicat în ultima vreme și care subminează moralul angajaților instituției și capacitatea BNM de a-și exercita funcțiile în mod profesionist și independent”, se menționează într-un comunicat de presă semnat de Comitetul executiv al Băncii Naționale.

„Răspunzînd la interesul sporit din partea presei referitor la angajații vizați în acțiunile de astăzi, comunicăm că acești colegi au dat dovadă de profesionalism și dedicație, participînd activ la reformarea sectorului bancar, proces de anvergură susținut de partenerii externi ai Republicii Moldova”, se mai spune în comunicat.

Procuratura Anticorupție a desfășurat în această dimineață, 5 martie, acțiuni de urmărire penală la sediul Băncii Naționale a Moldovei. Potrivit Procuraturii Generale, acțiunile au loc în contextul investigațiilor în dosarul fraudei bancare. Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a declarat că a dat acordul pentru audierea și reținerea mai multor persoane din conducerea BNM, fără a preciza dacă cineva a fost reținut sau nu.

Sursa: IPN