RATINGUL ŢĂRII CREŞTE
Moldova face din ochi investitorilor
Banul este ca şi omul. Se duce unde-i mai bine. Pornind de la această premisă, reiese că ţara noastră nu este tocmai un loc de neglijat pentru plasarea banilor, devreme ce investiţiile directe în economia naţională au crescut doar în trimestrul doi, curent, cu aproximativ 9 milioane de dolari SUA sau cu aproape 120 milioane de lei moldoveneşti faţă de primele luni ale anului.
Doar în active materiale pe termen lung, adică în lucrări de construcţii-montaj, pentru procurarea de utilaje, maşini , mijloace de transport şi alte tipuri de cheltuieli, în cele nouă luni de la începutul anului curent s-au investit peste 9 miliarde de lei, adică cu peste 3 procente mai mult decît în perioada corespunzătoare a anului trecut. Chiar dacă ponderea covîrşitoare a plasamentelor de bani revine sectorului privat şi celui public este de remarcat că puţin cîte puţin încep să crească şi investiţiile străine. Bunăoară, ritmul de creştere a acestora a fost de aproape 4 procente, adică ceva mai înalt decît nivelul mediu pe ţară. Este un semn că oamenii de afaceri de peste hotare tratează cu mai multă încredere ţara noastră, o văd tot mai sigură pentru plasarea banilor lor.
Că mediul de afaceri din Republica Moldova treptat devine mai confortabil pentru investiţii o dovedeşte clasamentul Doing Business şi, mai recent, revista Forbes. Astfel, publicaţia americană a realizat un top al ţărilor care oferă cele mai favorabile condiţii pentru investitori, evaluînd 145 de state în funcţie de 11 factori diferiţi. Acestea sînt dreptul de proprietate, inovaţie, sistem fiscal, tehnologie, corupţie, libertate(personală,comercială şi monetară), birocraţie, protejarea investitorilor şi performanţele burselor. Datele au fost culese din rapoartele publicate de Freedom House, Neritage Foundation, Property Rights Alliance, Transparency International, Banca Mondială şi Forumul Economic Mondial. Deci, sursele se dovedesc cît se poate de serioase, competente.
Deşi Republica Moldova ocupă o poziţie modestă în clasamentul general al celor mai atractive economii din lume, doar locul 88, revista Forbes remarcă că ţara noastră a avansat în ce priveşte libertatea comercială. Se vede că RM a sărit peste patru locuri în topul ţărilor care creează mai bune condiţii pentru deschiderea afacerilor. La fel, stăm bine în ce priveşte domeniile tehnologie, protecţia investitorilor, libertate comercială. Din păcate, precum acuză şi oamenii de afaceri autohtoni, povara fiscală, corupţia, libertatea monetară şi aplicarea inovaţiilor continuă să ţină în strînsoare antreprenoriatul din ţara noastră, afectează gradul de competitivitate a produselor moldoveneşti pe piaţa internă şi externă.
La toate acestea se mai adaugă, potrivit revistei Forbes, dependenţa aproape exclusivă de sursele energetice de dinafară, embargoul impus de Federaţia Rusă la importul de produse agricole şi vinuri moldoveneşti. Totodată, remarcă autorii clasamentului, Moldovă rămîne vulnerabilă din cauza incertitudini politice, a birocraţiei, existenţei unui regim separatist în partea stîngă a Nistrului. Toate aceste deficienţe, inoportunităţi, vitregii, în ciuda progreselor economice înregistrate în ultimii ani, în viziunea jurnaliştilor de la această publicaţie americană, ţin ţara noastră printre cele mai sărace state din Europa.
După revista Forbes, cea mai potrivită ţară din lume pentru pornirea unei afaceri este Irlanda. Cu un Produs Intern Brut în valoare de 70miliarde dolari SUA, acest stat din Nordul Europei se află pe poziţia 6 la capitolul presiunea fiscală, inovaţia-20, libertate monetară-11, birocraţie-12. În afară de Irlanda, printre primele zece ţări de pe glob în topul Forbes privind cele mai favorabile condiţii pentru mediul de afaceri mai figurează Noua Zeelandă, Hong Kong, Danemarca, Suedia, Finlanda, Singapore, Canada, Norvegia, Olanda.
Avem motiv să ne bucurăm că în comparaţie cu unii vecini de ai noştri sau parteneri din cadrul Comunităţii Statelor Independente(CSI)ocupăm o poziţie mai bună. De exemplu, Ucraina se află doar pe locul 99, adică cu 11 poziţii mai jos decît RM în clasamentul celor mai atractive economii. Chiar şi cea mai puternică, cea mai mare economie din CSI, Rusia, stă mai prost decît noi în topul Forbes. În schimb sîntem depăşiţi de ţara de peste Prut, România, membră a Uniunii Europene. Apartenenţa la UE face diferenţă.
Vlad LOGHIN