Primavara – sursa de energie
Primăvara este o perioadă de schimbări profunde, nu numai în natură, ci și la nivelul organismului uman. Organismul uman trebuie să-și evalueze resursele după Iarnă, să-și refacă nivelul optim de aminoacizi esențiali, vitamine, săruri, minerale și alți nutrienți. Pentru a face fată schimbărilor acestui anotimp, trebuie să avem grijă să ne hrănim sănătos, să dăm organismului ceea ce-i lipsește. Primăvara ne bucură și din acest unghi de vedere, multiplele ierburi care cresc în această perioadă sunt extrem de utile și sănătoase, precum este urzica sau hasmațuchii demult uitați.
Urzicile sunt unele dintre cele mai bogate plante în substanţe cu efecte benefice uimitoare asupra organismului uman. Ajută la detoxifierea organismului, luptă cu anemia, sporesc energia, au proprietăţi analgezice, sunt bogate în fier şi magneziu, luptă împotriva bacteriilor. Potrivit specialiştilor, urzicile sunt, în primul rînd, o sursă excelentă de proteine, fier sau minerale şi din acest motiv consumul lor este recomandat oricui. ”Este o plantă bogată în fier, siliciu, magneziu şi potasiu. Conţine un număr mare de aminoacizi, este bogată în vitaminele B2, K şi C şi betacaroten. Este indicată pentru detoxifiere şi pentru regenerarea organismului”, spune medicul de familie Radu Bulumac. Cu aspectul său ne ține la distantă. Urzica este curativă începînd de la rădăcină, continuînd cu tulpina și frunzele și terminînd cu florile. Încă din antichitate se bucură de multă apreciere.
Se spune că urzicile fac parte din categoria plantelor care ”schimbă sîngele”. Consumate Primăvara, după o Iarnă în care organismul uman a fost privat de multe dintre substanţele nutritive importante pentru sănătate, urzicile fac minuni. Într-o cură de detoxifiere, urzicile pot fi folosite sub diverse forme, de obişnuita mîncare de urzici, pînă la ciorbă de urzici, chifteluţe, supă cremă sau ceai.
Hasmațuchiul, demult uitată în domeniul alimentației, cu o denumire ciudată dar destul de răspîndită la noi în țară. Este o plantă aromatică de Primăvară, folosită drept condiment în mîncăruri sau în salate. Aroma frunzelor de hasmațuchi este undeva între pătrunjel și anason. Se aseamănă un pic și cu iarba de smirnă. Frunzele sunt foarte bogate în vitamina C, grupul vitaminic B, provitamina A, cantități mari de caroten, ulei eteric, estrogen, minerale - fier, magneziu, celuloză, uleiuri grase. Acesta este utilizat pentru că are efect detoxificant. Hasmațuchiul este cunoscut pentru efectul diuretic, este stimulant pentru ficat și tubul digestiv, este un cunoscut tonic, utilizat în tratarea asteniei de Primăvară, stimulează apetitul. Frunzele sale deosebit de aromate fac din hasmațuchi un condimente excelent pentru salate, supe, dar se poate consuma și sub formă de ceai. Frunzele de hasmațuchi trebuie utilizate foarte repede după ce au fost culese întrucît își pierd repede aroma și este indicat să se adauge în mîncare chiar înainte ca aceasta să fie servită.
Mihaela Vrabie – Badia, student, USM