PRESEDINTELE PARLAMENTULUI A TINUT UN DISCURS LA CONFERINTA EUROPEANA A PRESEDINTILOR DE PARLAMENTE ”CASA NOASTRA COMUNA EUROPEANA: URMATORII 70 DE ANI”

”Depășirea crizei politice, și transferul pașnic al puterii, au dat un impuls nou cooperării internaționale și au permis Republicii Moldovei să adere ferm la o linie de politică externă echilibrată. Aceasta, la rîndul său, prevede un statut de neutralitate și deschidere față de toți partenerii internaționali, atît în Vest, cît și în Est”.

Declarația a fost făcută de Zinaida Greceanîi la Conferința Europeană a Președinților de Parlamente ”Casa noastră comună europeană: următorii 70 de ani”, desfășurată la Strasbourg în perioada 24-25 octombrie curent.

Președintele Parlamentului a menționat că anume Consiliul Europei și țările noastre dețin memoria lecțiilor istoriei, de care trebuie să ținem cont. ”Cetățenii și țările noastre au nevoie de o Europă comună în care domină prosperitatea și pacea”, a spus Zinaida Greceanîi.

Președintele Legislativului a mulțumit Consiliului Europei, care a fost și continuă a fi un partener constant și fidel al tarii noastre, pentru asistența în promovarea culturii democratice și bunei guvernări. De asemenea, ea a subliniat importanța mecanismului comun al Consiliului Europei și Uniunii Europene asigurat prin Parteneriatul pentru Buna Guvernare. Totodată, președintele Parlamentului a menționat că, în cei 60 de ani de existență, Convenția și Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a trasat o jurisprudență perseverentă și marcantă pentru statele membre.

Referindu-se la conflictele nerezolvate, Zinaida Greceanîi a reiterat că Republica Moldova este cointeresat în soluționarea problemei transnistrene în formatul ”5+2” cu specificarea statutului Transnistriei în componența Republicii Moldova, bazat pe principiile suveranității și integrității teritoriale, prin garantarea drepturilor umane, politice, economice și sociale ale populației.

Moldova este membru al Consiliul Europei de 24 de ani.

Direcţia comunicare şi relaţii publice a Parlamentului RM