Noul Cod Fiscal român este valabil doar pentru asistaţii medicali din România

Moldovenii din RM cu cetăţenie română NU SUNT OBLIGAŢI să plătească, anual, statului român aproape 800 de lei (RON)

Marţi, 15 Septembrie, mai multe portaluri de ştiri şi site-urile unor ziare  moldoveneşti, cum sunt Unimedia, Deschide.md, Naţional.md etc., au lansat o dezinformare crasă, potrivit căreia „romanii basarabeni, care nu sunt angajaţi pe teritoriul României, dar au viză de reşedinţă în România vor fi obligaţi să achite suma de mai 800 de lei românești sub formă de contribuţie medicală”, după cum notează şi UNIMEDIA.

Dacă reporterii respectivului portal informaţional ar fi citit cu mai multă atenţie articolul pe care ei îl citează din Gândul.info, ar fi înţeles că este vorba doar despre cetăţenii de pe teritoriu României, cei care au nevoie de asistenţă medicală şi care sunt fără venituri. Doar ei vor fi obligaţi, cu cîteva excepţii, să depună, de anul viitor, la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), o declaraţie prin care Fiscul le va stabili ce sumă au de plătit pentru contribuţia pentru sănătate, potrivit noului Cod Fiscal.

Termenul pentru depunerea acestei declaraţii este de 15 zile de la data la care persoana se încadrează în categoria celor care nu au venituri şi au obligaţia să se asigure. Totuşi, în cazul în care persoana nu depune această declaraţie în termenul prevăzut de lege şi nici nu efectuează plata, dacă aceasta are nevoie de servicii medicale în România, are posibilitatea depunerii declaraţiei de înregistrare la data solicitării înregistrării în categoria asiguraţilor. În acest caz, contribuţia datorată pentru luna în care solicită înregistrarea, se calculează prin aplicarea cotei de 5,5% asupra bazei de calcul reprezentînd valoarea a de 7 ori salariul minim brut pe ţară.

Pînă acum persoanele care nu realizau venituri nu erau obligate să depună la Fisc o declaraţie, iar pentru a beneficia de servicii medicale în sistemul public, acestea plăteau Contribuţia de Asigurări Sociale de Sănătate (CASS) pe şase luni în urmă. Contribuţia la sănătate pentru persoanele fără venituri va fi calculată luîndu-se ca bază salariul minim pe economie, acestea urmînd să plătească 792 de lei pe an. În principiu, obligativitatea depunerii declaraţiei va atrage după sine şi sancţiuni, nefiind exclus ca Fiscul să ajungă chiar la executări silite.

Persoanele fără venituri vor trebui să plătească lunar CASS, în valoare de 5,5% din salariul minim brut pe ţară. Adică 66 de lei pe lună, respectiv 792 de lei pe an, în condiţiile în care acea persoană nu încasează niciun ban. Contribuţia este calculată în funcţie de salariul minim brut de 1.200 de lei, anunţat de autorităţi pentru 2016.

Excepţie fac, printre alţii, elevii şi studenţii în vîrstă de pînă la 26 ani, femeile însărcinate, lăuzele şi persoanele cu handicap. (M.C.)