NOI INVENŢII CARE VOR UIMI LUMEA

Călătoria pe planeta Marte, primul hotel subteran

Universul invenţiilor, descoperirilor ştiinşifice se dezvoltă cu o asemenea repeziciune, încît omenirea nu apucă să cunoască tot ce apare nou. Astfel, publicaţia londoneză The Telegraph scrie că anul 2014 va veni cu numeroase invenţii uluitoare în întreaga lume, în domeniul tehnologiei şi al ştiinţei. Dintre acestea se vorbeşte de o primă posibilă călătorie pe planeta Marte sau inaugurarea unui hotel subteran la Shanghai, China.

Creşterea în comunicaţiile video se crede a fi una esenţială. Skype are acum 300 de milioane de utilizatori, iar un sondaj Ipsos/Reuters relevă faptul că unu din cinci oameni din întreaga lume practică "teleconferinţa" la locul de muncă. Fanii serialului Star Trek vor fi fericiţi să audă că tehnologia va adăuga o dimensiune în plus la apelurile conferinţelor internaţionale.

Începînd de anul viitor, iubitorii sportului auto vor vedea un nou concurs, acela al maşinilor electrice. Noul campionat, care este susţinut de Federaţia Internaţională de automobilism, promite maşini la fel de spectaculoase ca ale piloţilor de formula 1, Lewis Hamilton sau Sebastian Vettel.

Aşteptarea în cazul cumpărăturilor online în anul 2013 a însemnat mai multe zile. Dar, începînd din 2014, cele mai mari companii, precum Amazon si eBay, îşi vor intensifica eforturile pentru a livra comenzile online chiar în ziua în care au fost făcute, inclusiv duminica. Fondatorul Amazon, Jeff Bezos, a prevăzut utilizarea dronelor fără pilot, care duc produsele la uşa cumpărătorilor în doar o jumătate de oră.

În ciuda unor întîrzieri, visul lui Sir Richard Branson de a face bani din spaţiu se apropie de realitate. Un zbor test a fost efectuat în aprilie, iar în noiembrie, reţeaua de televiziune NBC a fost de acord să televizeze primul zbor public al Virgin Galactic din 2014.

Într-o carieră abandonată de la poalele muntelui Tianmenshan, la o distanţă de 48 de kilometri de Shanghai, se va inaugura un hotel extraordinar. Acesta a costat aproximativ 570 de milioane de dolari SUA, grupul InterContinental Hotels construind un complex de cinci stele. Hotelul va avea două nivele la suprafaţă şi alte 17 etaje sub nivelul solului.

A început numărătoarea inversă pentru călătoria spre Marte. La ora actuală, conform estimărilor, călătoria pînă pe planeta Marte ar putea dura 9 luni. Dar noul sistem de propulsie VASIMR ar putea schimba tot acest scenariu. El a fost setat pentru a fi testat la bordul staţiei spaţiale internaţionale la sfîrşitul anului 2014 şi începutul lui 2015. Variable Specific Impulse Magnetoplasma Rocket (VASIMR) este un motor experimental care, dacă va funcţiona, ar putea contribui la reducerea duratei de călătorie la doar trei luni.

Vlad LOGHIN