NOI DETALII CU PRIVIRE LA PERSOANELE INFECTATE CU NOUL TIP DE CORONAVIRUS

Pînă la ziua de azi, 23 martie curent, în Republica Moldova au fost confirmate 94 de cazuri de infecție cu noul tip de Coronavirus. Anunțul a fost făcut astăzi după şedinţa Punctului Focal, de către ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale.

Potrivit ministrei, dintre acestea, 38 de cazuri sînt de import, iar 54 cu transmitere locală.

Ministrul Viorica Dumbrăveanu anunță că, în prezent, în spitalul „Toma Ciorbă“ sînt internate 80 de persoane, dintre acestea 10 sînt în stare gravă. Alte trei persoane, dintre care două în stare gravă, sînt internate la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, iar opt copii beneficiază de tratament la Spitalul de boli contagioase.

La fel ministra a menționat că sistemul medical dispune de echipamente de protecție pentru personalul medical și se vor lua măsuri în continuare pentru a asigura toate necesitățile. Viorica Dumbrăveanu a informat că, în caz de forţă majoră, va fi asigurată cazarea lucrătorilor medicali în orașul Chișinău și transportul la locul de muncă.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale vine cu mesajul repetat către populație de a se implica activ în prevenirea răspîndirii infecției cu COVID-19 pe teritoriul țării prin respectarea recomandărilor:

- Evitați locurile publice. Stați acasă.

- Păstrați distanța socială de minim 1 m.

- Cei care au revenit din țările cu risc sporit de infecție sau au contactat cu o persoană infectată, autoizolați-vă la domiciliu pentru 14 zile, inclusiv de membrii familiei și contactați medicul de familie. Măsurați temperatura corpului de 3 ori pe zi.

- Spălați-vă cît mai des pe mîini cu apă și săpun.

- Respectați eticheta tusei (în șervețel de unică folosință sau pliul cotului).

- La primele simptome de boală, precum tuse, febră, eliminări nazale, apelați Serviciul 112.