”Ne-am luat o piatra de pe inima”: Africa de Sud va scoate prostitutia de sub incidenta penala
Depenalizarea prostituţiei în speranţa combaterii violenţei împotriva femeilor, care continuă să se agraveze, acesta este proiectul prezentat de Guvernul Sud-african, relatează France Presse, potrivit agerpres.
Oferirea şi folosirea de servicii sexuale nu vor mai fi tratate drept infracţiuni, în virtutea acestui proiect de lege prezentat de ministrul Justiţiei. Potrivit asociaţiilor, ţara are aproximativ 150.000 de prostituate.
„Sperăm că depenalizarea va reduce atacurile suferite de lucrătoarele sexuale”, a declarat Ronald Lamola, în timpul unui briefing de presă. ”Acest lucru va permite un acces mai bun la îngrijire, mai puţină discriminare şi stigmatizare”.
Africa de Sud, una dintre ţările cele mai afectate de SIDA din lume, se confruntă cu violenţa în creştere împotriva femeilor.
Potrivit datelor Poliţiei, violurile şi agresiunile sexuale au crescut cu 13% între 2017-2018 şi 2021-2022. Un viol este raportat la fiecare douăsprezece minute, fără a le număra pe cele niciodată declarate. Feminicidul a crescut cu 52% în primul trimestru faţă de un an în urmă.
Dacă prostituatele „nu mai sunt etichetate drept infractoare, ele vor putea vorbi mult mai bine cu Poliţia despre violenţă”, a reacţionat grupul de apărare a drepturilor prostituatelor SWEAT, salutînd proiectul de lege drept ”o veste incredibilă”.
„Au trecut mai bine de două decenii de cînd a fost lansat apelul ca munca sexuală să fie dezincriminată în Africa de Sud şi mult timp am fost ignoraţi”, a declarat, pentru AFP, Yonela Sinqu, purtătoarea de cuvînt a Sisonke National Movement of Sex Workers, care a salutat rezultatul ”încăpăţînării nebune” a activiştilor.
Unele crime recente au şocat ţara, mai ales violul în grup a opt femei în Iulie şi descoperirea a şase cadavre, unele despre care se crede că ar fi fost prostituate date dispărute, într-o clădire din Johannesburg, în Octombrie.
Preşedintele Cyril Ramaphosa a declarat recent că violenţa de gen ar trebui considerată principala „pandemie” ce afectează ţara.
Proiectul de lege, care a fost publicat pentru consultare publică, trebuie aprobat de Parlament, ceea ce va dura cîteva luni.