PG PROPUNE MODIFICAREA PROCEDURII DE SELECTARE A PROCURORULUI GENERAL

Procuratura Generală a elaborat un proiect de lege prin care propune ca selectarea candidatului la funcţia de Procuror General să fie efectuată de către Adunarea Generală a Procurorilor prin votul direct al tuturor procurorilor din R. Moldova. Experţii s-au arătat rezervaţi faţă de acest proiect.

Potrivit Serviciului de presă al PG, proiectul vine să înlăture golurilor existente în Legea cu privire la Procuratură, pentru asigurarea independenţei procurorilor şi depolitizarea instituţiei. Actul prevede şi modificarea procedurii de convocare a Adunării Generale a Procurorilor şi lărgirea drepturilor Consiliului Superior al Procurorilor.

Conform proiectului PG, procurorul care a fost selectat pentru funcţia de Procuror General de Adunarea Generală a Procurorilor va fi înaintat Preşedintelui Parlamentului care îl va propune Legislativului. Actul elaborat de PG prevede şi o procedură de numire a acestuia în cazul respingerii candidaturii propuse. ”În acest context, se consideră necesară completarea Legii cu un nou capitol care ar cuprinde şi statutul Adunării Generale a Procurorilor în calitate de organ suprem de autoadministrare al procurorilor, ce ar avea menirea de a asigura realizarea practică a principiului autoadministrării”, se arată în proiect.

Solicitat de Moldpres Corneliu Gurin, expert juridic în cadrul Asociaţiei pentru Democraţie Participativă, a menţionat că după o perioadă lungă de pasivitate PG vine cu o iniţiativă, care lasă însă loc de rezerve. „Pentru a asigura un proces transparent de alegere a candidatului la funcţia de Procuror General este necesară şi implicarea altor structuri decît a celor interne”, a conchis expertul.

Moldpres