ŞEDINŢA CONSILIULUI NAŢIONAL PENTRU REFORMA ORGANELOR DE OCROTIRE A NORMELOR DE DREPT

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a prezidat, pe 2 aprilie, şedinţa Consiliului naţional pentru reforma organelor de ocrotire a normelor de drept, a informat Serviciul de presă al Preşedinţiei.

Şeful statului a remarcat că pe parcursul anului 2012 au fost întreprinse o serie de măsuri şi au fost adoptate pachete importante de legi de reformă a sectorului justiţiei, dar se întîrzie implementarea unor acte normative. De asemenea, preşedintele Timofti a îndemnat responsabilii de reformă a organelor de drept să acorde mai multă atenţie mediatizării acţiunilor de modernizare a justiţiei. „Înainte ca legile bune pe care le-am adoptat să fie criticate, ele trebuie aduse la cunoştinţa cetăţenilor şi explicate în detalii”, a declarat Nicolae Timofti. Şeful statului s-a referit în mod special la transformarea după standarde europene a Procuraturii, despre care a spus că este o restanţă care datează din anii 90.

Membrii Consiliului naţional pentru reforma organelor de ocrotire a normelor de drept au audiat un raport al ministrului Justiţiei, Oleg Efrim, cu privire la implementarea în 2012 a Strategiei de reformă a sectorului justiţiei, şi o notă informativă despre asistenţa Uniunii Europene în reformarea sectorului justiţiei al Republicii Moldova din partea reprezentantului Delegaţiei UE în Republica Moldova, Kaido Sirel.