NATO trece de la conceptul de „descurajare prin represalii” la „descurajare prin interzicere/prevenire”
Rusia agresivă aduce NATO în postura de a reveni la capacitățile militare din timpul Războiului Rece, pentru a da un răspuns imediat la orice agresiune, astfel încît Rusia să nu poată ocupa nici măcar vremelnic teritoriu NATO. La mai bine de un an de la începerea războiului din Ucraina, pe fondul unui Kremlin tot mai belicos, NATO își regîndește concentrarea de forțe și își schimbă tacticile revenind oarecum la capabilitățile din timpul Războiului Rece, pregătindu-se să apere „fiecare centimetru” al Alianței, după cum relatează The New York Times.
Concret, NATO trece de la conceptul de „descurajare prin represalii” (deterrence by retaliation), la „descurajare prin interzicere/prevenire” (deterrence by denial). „În trecut, teoria era că, dacă rușii ar invada, statele membre ar încerca să reziste pînă cînd forțele aliate, în principal americane și din cazărmile din SUA, ar putea să le vină în ajutor și să riposteze împotriva rușilor pentru a încerca să-i împingă înapoi”, arată cotidianul american, care mai precizează că noul concept nu mai permite ca statele de la frontiera NATO să riște vreo perioadă de ocupație rusă.
Drept urmare, pentru a concretiza conceptul „deterrence by denial”, NATO a luat și va mai lua măsuri pe mai multe direcții. În primul rînd. este vorba de mărirea numărului de trupe plasate permanent de-a lungul graniței estice a Alianței și de integrarea planurilor de luptă americane cu cele ale celorlalte țări membre ale NATO.
În plus, se au în vedere mărirea cheltuielilor militare și prepoziționarea unor echipamente militare. Potrivit fostului secretar general adjunct al NATO, Camille Grand, Alianța se va centra pe asigurarea nivelului necesar de trupe la granițele NATO astfel încît să poată respinge un posibil atac, fără să mai ia în calcul dacă acest lucru va supăra Moscova.
„Nu mai este suficient să spunem că suntem gata să descurajăm, promițînd să recucerim, ci trebuie să apărăm fiecare centimetru de teritoriul NATO din prima zi. Nu este în regulă să fii sub controlul Rusiei timp de cîteva luni pînă cînd sosește cavaleria”, a spus Camille Grand.
Conform noii tactici, mai multe forțe NATO vor intra sub controlul direct al generalului american Christopher Cavoli care comandă trupele americane în Europa. Cavoli are acum sarcina de a integra planurile de luptă de război americane și aliate, a spus un înalt oficial NATO sub rezerva anonimatului.
Pentru prima dată de la Războiul Rece, a spus oficialul, țările Est-europene vor ști exact ce intenționează NATO să facă pentru a le apăra, iar țările occidentale din alianță vor ști unde și cu ce forțe trebuie să intervină.
Astfel dacă, în trecut, țărilor NATO li s-ar putea cere să trimită niște forțe expediționare ușor armate în Afganistan, de exemplu, acum vor fi însărcinate să apere anumite părți ale teritoriului NATO, dar cu armament greu.
În principiu, conducerea NATO poate apela la 13 corpuri a cîte 40.000 pînă la 50.000 de militari fiecare pentru a lupta, dacă este necesar, dar astfel de mișcări de trupe necesită eforturi logistice imense și tocmai din acest motiv este obligatorie o planificare prealabilă la nivel de detalii.