Mumia ”neobisnuita” care ar putea rescrie istoria. “Mortii sunt la fel de vii ca si noi”

Un corp mumificat datînd din secolul al XVI-lea, descoperit în Ecuador, ar putea dezvălui traiectoria de-a lungul istoriei a unei afecţiuni articulare dureroase care s-a răspîndit din America în Europa. ″Este o mumie extrem de importantă pentru istoria afecţiunilor″, a declarat pentru AFP medicul legist, antropologul şi paleontologul Philippe Charlier, directorul departamentului de cercetare al muzeului Quai Branly din Paris, relatează Agerpres, citînd AFP. Expertul francez s-a deplasat în Quito pentru a analiza rămăşiţele acestui “pacient”, în cadrul laboratorului Institutului Naţional al Patrimoniului Cultural (INPC). Corpul mumificat prezintă semne ce permit detectarea originii artritei reumatoide şi înţelegerea modului în care aceasta a ajuns în Europa.

Potrivit INPC, ar fi vorba despre mumia unui călugăr de origine spaniolă. Însă, studiile în curs de desfăşurare pentru stabilirea identităţii acesteia ar putea oferi un rezultat diferit. Locul în care a fost găsită mumia, identificată de INPC drept fratele Lazaro de la Cruz din Santofinia, prezintă caracteristici ieşite din comun - corpul a fost descoperit în interiorul zidurilor unei vechi mănăstiri numită La Asuncion din localitatea Guano, situată în provincia Chimborazo din centrul Ecuador.

Un mormînt atipic

Spre deosebire de alte corpuri înmormîntate în biserici, în poziţie orizontală şi în sicrie, mumia din Guano a fost plasată în zidurile de piatră ale lăcaşului de cult, iar alături de ea a fost găsit corpul unui şobolan, mumificat la rîndul lui în mod natural.

Conservată într-o atmosferă rece şi mai uscată, mumia nu a fost alterată de muşte şi larve, ceea ce a permis menţinerea ţesuturilor ce poartă semne de artrită reumatoidă. Această boală inflamatorie a articulaţiilor, specifică continentului american, îl preocupă pe Charlier, care a studiat de asemenea rămăşiţele lui Hitler şi pe ale lui Descartes, dar şi pe cele ale lui Robespierre şi ale primului om de Cro-Magnon. ″În prezent, este o boală, însă locul său de origine este America, înainte de sosirea lui Cristofor Columb″, a explicat Miercuri expertul, adăugînd că ″mumia de Guano este, probabil, veriga lipsă (...) care ne va permite să înţelegem modul în care această boală, care a fost iniţial americană, a devenit apoi o afecţiune la nivel mondial în urma hibridizării, prin impactul dintre cele două lumi″⁣.

Un călugăr franciscan?

Un cutremur produs în centrul Ecuador în 1949 a scos la iveală mormîntul ieşit din comun al presupusului călugăr franciscan, gardian al bisericii în perioada 1560 - 1565, conform datelor Universităţii San Francisco din Quito care participă la cercetări. ″Mumia de Guano intră în categoria mumiilor atipice şi a mormintelor neobişnuite″⁣ datorită poziţiei în care a fost descoperită şi a absenţei elementelor creştine, a precizat Charlier. Cercetarea nu a permis deocamdată stabilirea datei exacte a decesului, însă a fost determinată cauza cea mai probabilă a morţii: o fistulă la nivelul bărbiei care a degenerat în abces urmat de septicemie sau encefalită. De asemenea, urmează să se confirme identitatea mumiei prin studierea datelor ordinului franciscan.

Materialele textile care acoperă corpul mumiei ar putea oferi o pistă în acest sens. ″Ceea ce are pe el nu seamănă deloc cu hainele unui frate franciscan. Un călugăr franciscan are o robă din dimie, în general de culoare maro închis, şi nu îmbrăcăminte de calitate, aşa cum se poate vedea la acest domn”, a precizat expertul francez care a studiat mumia timp de două zile. AFP

Pentru transferarea mumiei din Guano, tehnicienii INPC au fabricat la comandă un sicriu special, iar corpul a fost mutat sub privirile atente ale medicului legist sosit Marţi în Quito. Charlier a prelevat probe de os şi ţesuturi uscate în vederea efectuării analizele genetice şi datarea folosind carbon-14. “Morţii sunt la fel de vii ca şi noi. Noi suntem morţii din viitor. Aşadar, pentru mine, este un lanţ, un lanţ continuu. Şi nu există nici un caracter morbid: eu nu lucrez cu persoanele decedate pentru că mă interesează moartea, ci pentru că au multe de spus”, a explicat expertul.

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
01.01.25 - 16:46
04.01.25 - 15:48
02.01.25 - 14:07
06.01.25 - 12:13
02.01.25 - 14:05
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31