MOLDOVENII CARE MUNCESC ÎN STRĂINĂTATE AU TRIMIS ACASĂ MAI MULŢI BANI DECÎT ÎN 2013
Persoanele fizice (rezidente şi nerezidente) au primit în nouă luni prin băncile din Republica Moldova mijloace băneşti în sumă echivalentă cu peste 1,25 miliarde de dolari SUA, cu 94 milioane mai mult decît în perioada similară a anului precedent, informează Moldpres cu referire la date ale Băncii Naţionale a Moldovei (BNM).
Moldovenii care lucrează peste graniţă trimit cu mult mai mulţi bani decît investesc străinii la noi. Cei mai mulţi bani au venit de la moldovenii care muncesc în Federaţia Rusă, aproape 40 la sută din transferuri au fost făcute în ruble ruseşti, deşi migranţii din Republica Moldova sînt plătiţi de angajatorii ruşi şi în dolari SUA.
În trimestrul trei intrările de bani pe canalul transferurilor prin sistemul bancar moldovenesc au ajuns la 487 milioane de dolari. Experţii apreciază că transferurile ar putea să atingă în acest an nivelul record din 2008, an ce a precedat criza, de 1,66 miliarde de dolari. În ultimul trimestru al anului 2008, cînd deja se resimţeau efectele crizei financiare, remiterile s-au redus brusc, cu peste 100 milioane faţă de trimestrul trei. În ultimii ani însă transferurile în trimestru patru se reduc nesemnificativ sau se menţin la acelaşi nivel.
Datele BNM, făcute publice astăzi, mai relevă că în trimestrul trei al acestui an cele mai multe transferuri, 39,5 la sută, s-au făcut în ruble, 35,5 la sută în euro şi 25 la sută în dolari.
BNM atenţiona anterior că transferurile de mijloace băneşti din străinătate efectuate în favoarea persoanelor fizice prin intermediul băncilor nu constau doar din remiterile cetăţenilor Republicii Moldova ce lucrează peste hotare, ci includ şi astfel de transferuri unilaterale, precum: pensii, indemnizaţii, moşteniri, cadouri, diverse contribuţii primite de persoane fizice de peste hotare.
Circa 700 mii de moldoveni lucrează în străinătate, arată date ale Băncii Mondiale, informaţii confirmate de oficialităţi. Banii trimişi de aceştia în ţară continuă să reprezinte un motor pentru consum şi pentru creşterea economică.
Sursa: Moldpres
Virginia Filip 03.11.2014 - 22:34
Acum, dupa ridicarea vizelor vor veni si mai multi bani acasa. Din fericire, in bancile din Republica Moldova intra din ce in ce mai multi euro si mai putine ruble. asta spune clar directia spre care ne indreptam.