MOLDOVA ŞI ROMÂNIA AU SEMNAT O DECLARAŢIE DE SUSŢINERE A CHIŞINĂULUI PE CALEA INTEGRĂRII ÎN UE
Comisia Comună pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul Republicii Moldova şi Parlamentul României a adoptat o declaraţie de susţinere a Moldovei pe calea integrării europene. Declaraţia a fost semnată de către co-preşedinţii comisiei, Ana Guţu şi Florin Constantinescu.
După semnarea declaraţiei, Florin Constantinescu, vicepreşedinte al Senatului României, a declarat că ţara sa va sprijini în continuare, atât în plan intern, prin asistenţă tehnică, cât şi în plan extern, în dialogul bilateral şi multilateral cu partenerii UE şi cu instituţiile europene, procesul integrării europene a Republicii Moldova.
Co-preşedintele român a mai spus că Summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius, din 28-29 noiembrie, este unul important care va da curs manifestării de voinţă a Republicii Moldova privind finalizarea în cel mai scurt timp a Acordului de Asociere, inclusiv a componentei de liberalizare a schimburilor, precum şi în ce priveşte liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană.
Potrivit lui, România va susţine Republica Moldova în realizarea celui mai important obiectiv al acesteia după Summit-ul de la Vilnius şi anume semnarea documentelor parafate cât mai curând posibil în 2014, pe parcursul mandatului actual al Comisiei Europene, Parlamentului European, dar și al Parlamentului și Guvernului de la Chişinău.
Senatorul a mai spus că, în 2003, existau şi în România oameni sceptici privind integrarea ţării în UE, însă acest scepticism a fost depăşit. Florin Constantinescu a spus că România va ajuta Moldova în ceea ce priveşte şi accesarea fondurilor europene, racordarea legislaţiei etc.
Ana Guţu, preşedinte al Comisiei politică externă şi integrare europeană a Parlamentului de la Chişinău, a declarat presei că în cadrul întrevederii membrilor Comisiei s-au discutat mai multe probleme care pot fi rezolvate în comun, inclusiv în ceea ce ţine de cooperarea economică, asigurarea energetică, susţinerea studenţilor şi a minorităţilor etnice etc. Ana Guţu a mai spus că România susţine plenar Moldova prin ajutorul acordat şi mai ales prin acquis comunitar, ceea ce este foarte important.
Comisia Comună pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul României s-a întrunit la Chişinău, în perioada 5-6 noiembrie, în cea de-a III-a Reuniune.
Programul vizitei delegaţiei române a cuprins şi o serie de întrevederi cu înalţi reprezentanţi ai instituţiilor din Republica Moldova, printre care şi preşedintele Parlamentului, Igor Corman.
Sursa: IPN