Mierea de albine
Mierea poate fi din soiuri diferite. Gustul și textura depind de tipul florilor din care provine nectarul cules. Probabil cel mai des este întîlnită mierea de trifoi, dar și aceasta poate avea diverse arome și culori. Culoarea obişnuită a mierii este aurie, dar poate varia de la alb la roșu închis și chiar negru. Mierea conține numeroși antioxidanți - caracteristică importantă pentru oameni. În plus, aceasta are o componentă antiinfecțioasă și este folosită pentru vindecarea tusei, bolilor intestinale și rănilor pielii.
Mierea polifloră este folosită ca adjuvant în tratarea rănilor, aceasta minimizînd astfel apariția crustelor și a necrozei și reducînd zona afectată, după cum se arată într-un studiu publicat în International Wound Journal. Cercetarea efectuată pe pacienți europeni cu diferite răni a arătat că dintre cei care au primit tratament local adjuvant cu miere, 30% s-au vindecat complet și 53% au evoluat pozitiv. Unguentul pe bază de miere a păstrat rănile mai curate și a dus la scăderea durerilor raportate de pacienți. Cercetatorii consideră că mierea are capacitatea de a ucide microbii. Aciditatea din miere și caracteristica sa de a deshidrata bacteriile ar putea fi motivul pentru care mierea vindecă rănile. Mierea pură de albine este o sursă naturală de minerale cum ar fi calciu, fier și potasiu dar și vitamine din complexul B, deasemenea este o sursă de carbohidrați, atît fructoză cît și glucoză pe care organismul le transformă în energie. Produsele speciale pe bază de miere pot fi folosite în tratamentul ulcerelor apărute la nivelul membrelor inferioare, în afecțiuni ca insuficiența venoasă, arterială sau diabet. Un bol de ovaz sau terci de ovaz cu o lingură de miere poate calma nervii, este ideală pentru calmarea emoțiilor și a stresului pre-examen, consumul unor cantități mici de miere, vă va face imuni la alergiile sezoniere la polen.
Cătina cu miere de albine este un adevărat leac universal, conține de 10 ori mai multă Vitamina C decît fructele citrice și de 2 ori mai multă decît faimoasele măceșe. Conține de asemenea și alte vitamine și elemente precum: A, B1, B2, B6, B9, E, F, K, O, beta caroten, celuloză, fosfor, potasiu, fier, calciu, magneziu. Reglează sistemul endocrin și previne atacurile de cord. Cătina cu miere de albine are un conținut de microelemente similare cu sîngele uman. Este ușor asimilată de organism pentru că vine cu efectul său antibacterian, bacteriostatic, vindecător și reparator. Mierea aduce alături succesul în tratarea bolilor hepatice, digestive, bolile ficatului și a sîngelui. Proporția ideală este două părți miere și o parte cătină. Dacă se pune prea puțină miere se va subția foarte mult iar cătina fiind destul de zemoasă va începe să fermenteze.
Pe lîngă interzicerea consumului mierii în stare fierbinte, aceasta are riscul de înbolnăvire. Botulismul infantil este o boală rară. Sporii de botulism pot fi gasiți în aer, sol, apă și plante. În absența oxigenului, sporii germineaza și produc toxine. Prin procesul de fierbere sunt distruși sporii bacteriilor și toxinele. Mierea de albine este o potentiala sursă de multiplicare a sporilor botulismului. Specialiștii recomandă ca bebelușii sub vîrsta de 1 an să nu consume miere. Boala provoacă diverse grade de paralizie. Copiii cu vîrsta de peste un an și adulții sănătoși au sistemul digestiv matur, fapt necesar pentru a preveni dezvoltarea sporilor de botulism.
Mihaela Vrabie-Badia