MAIA SANDU, POFTICIOASA CA SI PLAHOTNIUC

A supt bugetul ca un bebeluş sînul mamei!

Maia Sandu şi Andrei Năstase sînt cei mai păguboşi politicieni din această ţară, alături de Dorin Chirtoacă. Încrîncenatul Chirtoacă, de exemplu, după ce Ghimpu, unchiul său, l-a transformat într-un cadavru politic, după ce românii nu-i mai acordă absolut nici un sprijin în calitate de lider unionist, încă de prin 2013, îşi simulează existenţa politică muribundă prin gîfîirea amintirilor unioniste aidoma pacienţilor de la Psihiatrie. I s-a luat „jucăria” definitiv, dar cerşeşte, fără şanse, restituirea ei.

Maia Sandu şi Andrei Năstase au dispus de absolut tot ceea ce îşi doreşte orice lider debutant de partid – au avut o alianţă electorală care i-a adus în Parlament şi, deşi procentual nu li se cuvenea, li s-a oferit pe tavă guvernarea ţării. Abia cînd au ajuns la guvernare, toată lumea a înţeles că nu-s capabili să gestioneze ţara, Puterea. Au venit în Parlament şi la guvernare cu aceeaşi mentalitate şi acelaşi comportament protestatar stradal. Fără să-şi dea seama, ei, de fapt, protestau împotriva lor, numai că o făceau cu o intensitate mai scăzută. Li se luaseră şi lor „jucăria”, însăşi raţiunea lor de a se manifesta ca lideri – Plahotniuc înlăturat şi fugit din ţară! Astfel, ei ne-au demonstrat că sînt politicienii unui singur moment de scurtă durată.

Neştiind să gestioneze ţara, nu şi-au putut gestiona nici alianţa electorală şi politică după alegeri. Incompatibilitatea dintre cei doi lideri era suficient de evidentă. Asta mai cu seamă că Blocul ACUM a fost o construcţie dictată din exterior, iar aceasta în defavoarea lui Năstase, prin propulsarea Maiei Sandu drept lider naţional de perspectivă! A fost impusă drept candidat la prezidenţiale în defavoarea lui Năstase printr-un joc al unor pretinse sondaje favorabile ei, ca la un joc de poker între trişori. Practic, Sandu l-a anihilat pe Năstase chiar dacă şi ea este o construcţie artificială. Cu toate vulnerabilităţile lui evidente, lipsa de perspective politice a lui Năstase este scoasă în evidenţă de faptul că a fost înfrînt, anulat de un aliat, Maia Sandu, de o nulitate politică absolută.

Efectiv, fără să se consulte cu nimeni (poate doar cu partenera ei la fel de nulă Olesea Stamati), Maia Sandu a provocat deliberat căderea propriului Guvern, trimiţîndu-l astfel pe Năstase în şomaj politic. Sandu a făcut acest gest pentru că, în realitate, habar nu avea cum trebuie să guverneze ţara. E la fel de pofticioasă de Putere ca şi Plahotniuc, numai că atunci cînd o deţine nu ştie cum să procedeze cu ea, cu Puterea, dar şi cu putoarea Puterii!

Acum visează să devină Preşedintele ţării. Aşa cum s-a speriat de guvernare, ca de un bărbat care ar fi curtat-o şi i-ar fi cerut „normalităţi”, tot aşa s-ar speria şi de Preşedinţie. Cei care vor s-o voteze ar trebui să se gîndească la asta!

Mai toţi o auzim pe Maia Sandu cum cotcodăceşte cu revoltă împotriva corupţiei, dar şi a cheltuielilor bugetare ale instituţiilor Statului, mai ales cînd e vorba despre Preşedinţie. Cu toate acestea, documentele contabile demonstrează că Maia Sandu, în 5 luni de aflare în fruntea Guvernului, a cheltuit din bugetul de stat cum nici un alt premier sau Preşedinte de ţară nu a făcut-o, asta în timp ce deplîngea salariile mici ale bugetarilor. Cu alte cuvinte, „cu grijă faţă de cei nevoiaşi, faţă de salariile mizerabile ale medicilor”, în calitate de prim-ministru de ocazie, Maia Sandu a supt bugetul de Stat cum numai ea poate suge, ca un bebeluş sînul mamei!

Mai multe surse mediatice au difuzat cîteva date statistice, contabile ale cheltuielilor bugetare ale ex-premierului Maia Sandu. E posibil ca acestea să fi fost documentate laborios chiar de către juristul Andrei Năstase, dat fiind că sursa iniţială e oarecum apropiată acestuia. Noi vi le oferim, iar „feciorelnica eternă” Maia Sandu nu poate decît să le contrazică.

În consecinţă, „Maia Sandu a cheltuit, în 2019, cei mai mulți bani din bugetul de Stat pentru deplasările sale peste hotare în calitatea sa de prim-ministru al Republicii Moldova. Deși a deținut această funcție doar cinci luni, Maia Sandu s-a încumetat să cheltuiască peste jumătate de milion de lei pentru deplasările sale peste hotare, depășindu-i cu mult pe predecesorul său Pavel Filip și actualul premier Ion Chicu. În total, cei trei premieri pe care i-a avut Moldova în 2019 au cheltuit pentru deplasările lor în străinătate peste 1,44 de milioane de lei.

Suma pe care a cheltuit-o Sandu din bugetul de Stat pentru deplasările sale o depășește și pe cea a Președintelui țării, Igor Dodon. Potrivit unui raport prezentat de șeful Statului, în cei trei ani de mandat, în medie, pe an, Igor Dodon a cheltuit pentru deplasările sale în străinătate cîte 250 de mii de lei. În schimb, în cadrul acestor deplasări, Președintele țării a reușit să atragă investiții de peste jumătate de miliard de lei.

În cinci luni de mandat în calitate de premier, Maia Sandu a avut 9 deplasări peste hotare pentru care cetățenii au cheltuit mai mult de jumătate de milion de lei. Pentru vizita sa în România și apoi în Belgia, din buget s-au alocat 86 de mii de lei. Plecarea Maiei Sandu în Ucraina a costat statul peste 21 de mii de lei. Pentru deplasarea sa în Germania, din buget s-au cheltuit peste 87 de mii de lei, iar a doua vizită în Belgia a costat aproape 75 de mii de lei. Pentru vizita premierului Sandu în Lituania din buget s-au alocat 17 mii de lei.

Deplasarea de trei zile în SUA a premierului Sandu a costat statul aproape 200 de mii de lei, aproape cît toate deplasările de serviciu peste hotare ale Președintelui țării. Pentru o nouă vizită în România, statul a alocat 10 mii de lei. Încheie șirul deplasărilor lui Sandu peste hotare vizita în Belgia, pentru care s-au cheltuit mai mult de 92 de mii de lei.”

Notăm toate acestea pentru a vă face o idee cît ar putea să sugă Maia Sandu din bugetul de Stat dacă ar ajunge Preşedinte. Ar face-o, fireşte, „cu gîndul la cei nevoiaşi, la acei medici cu salarii mizerabile” din ale cărora impozite Maia Sandu ar călători în străinătate şi în ţară!

Mihai CONŢIU