Macron, noul presedinte al Frantei!
UE respiră ușurată
Președintele ales al Franței, Emmanuel Macron, a fost aclamat, Duminică seara, de mii de susținători adunați pe esplanada muzeului Luvru, după ce sondajele de la ieșirea de la urne au arătat o victorie detașată, cu peste 65% din voturi, în fața candidatei de extremă dreapta, Marine Le Pen.
Ales cel mai tînăr președinte al Franței, la doar 39 de ani, Emmanuel Macron a declarat, în discursul învingătorului, că în Franța se deschide o nouă pagină, despre care a spus: "Vreau să fie cea a speranței și a încrederii regăsite".
Președintele în exercițiu, socialistul Francois Hollande, l-a felicitat pe succesorul său de centru. "L-am sunat în seara aceasta pe Emmanuel Macron pentru a-l felicita călduros pentru alegerea sa la Președinția Republicii", a declarat șeful statului, potrivit unui comunicat al administrației prezidențiale.
Viitorul președinte Emmanuel Macron promite să lupte împotriva dezbinării
"Voi lupta din toate puterile mele împotriva dezbinărilor care ne subminează", a declarat Duminică seara președintele ales al Franței, Emmanuel Macron. Agențiile internaționale de presă citează din primul discurs al lui Macron după ce sondajele de la ieșirea de la urne și primele numărători parțiale ale voturilor l-au indicat drept cîștigător în turul al doilea al alegerilor prezidențiale.
"Cunosc dezbinările națiunii noastre, care i-au dus pe unii la voturi extreme, și le respect", a afirmat viitorul șef al statului, care și-a asumat răspunderea de a "liniști temerile, de a relua legăturile cu optimismul". El a promis să acționeze "pentru a reface legăturile dintre Europa și popoarele care o alcătuiesc, dintre Europa și cetățeni". Adresîndu-se votanților contracandidatei sale de extremă dreapta, Marine Le Pen, Macron i-a asigurat că le cunoaște "mînia, teama și îndoiala" exprimate prin vot. "Voi apăra Franța și voi apăra Europa", a promis președintele ales.
Emmanuel Macron, un necunoscut pînă acum cîteva luni, a devenit cel mai tînăr președinte din istoria Franței
Acum cîteva luni, era încă un necunoscut. Emmanuel Macron a intrat în campania electorală fără partid, fără experiența de a fi ales, dar a ajuns în plutonul favoriților. Iar după primul tur de scrutin s-a plasat în poziția de "președinte al patrioților în fața amenințării naționaliștilor".
Produs al școlilor de elită franceze, Emmanuel Macron a fost mai întîi un bancher de investiții prosper – a lucrat la Rotschild. Dar dă asigurări că s-a desprins total de mediul bancar. În politică a intrat abia acum 5 ani, cînd a devenit consilier al președintelui socialist Francois Hollande. Apoi, ministru al Economiei. Controversat. Luni de zile, au ieșit în stradă zeci de mii de protestatari, după ce a impus un pachet de măsuri economice care, printre altele, permitea deschiderea unor sectoare reglementate ale economiei.
Acestea au fost experiențele din care spune că a înțeles disfuncționalitatea sistemului politic actual. O învățătură care l-a împins să înființeze, acum un an și jumătate, o formațiune numită "În Mișcare!" – în franceză "En Marche". Cu aceleași inițiale, EM, ca numele său. Iar cînd a demisionat din Guvern, anul trecut, și și-a depus candidatura la Președinție, a prezentat un program de inspirație social-liberală. A fost deseori criticat pentru lipsa de claritate a proiectului său, dar și-a declarat întotdeauna intenția fermă de a sparge tipare și a reușit, în mare măsură.
Nonconformist, ambițios, Macron a avut o traiectorie surprinzătoare și în viața publică, dar și în cea privată. Soția sa, Brigitte, cu 24 de ani mai în vîrstă decît el, i-a fost profesoară de franceză în liceu. Era la acea vreme măritată și avea trei copii. Dar s-au îndrăgostit și au rămas împreună. Un reporter a întrebat-o recent pe Brigitte dacă soțul ei e un politician bun, iar răspunsul a fost: "Nu există nici un domeniu în care Emmanuel Macron să nu fie bun".