LECŢIE PENTRU ANTREPRENORUL MOLDOVEAN
Investiţia americană, un model de a face business
Întîmplător sau nu, însă anularea amendamentului Jackson-Vanik la sfîrşitul anului trecut, care a condus la eliminarea restricţiilor comerciale între SUA şi Republica Moldova, impuse încă de pe timpurile cînd ţara noastră era o republică din fosta URSS, a coincis cu o extindere a exporturilor autohtone pe piaţa de peste ocean. Dar, chiar dacă în ultima vreme s-a produs o oarecare înviorare a relaţiilor comerciale cu SUA, oricum nu te poţi împăca cu situaţia în care ponderea exporturilor RM pe piaţa celei mai puternice economii din lume reprezintă doar 1,4 procente, fapt ce plasează această ţară doar pe poziţia 14 în lista partenerilor comerciali din lume.
Unde mai pui, că administraţia de la Washington tratează cu mare grijă problemele, dificultăţile economice cu care se confruntă ţara noastră, susţinîndu-ne cu investiţii publice importante. Este destul să amintim în acest sens cele peste 260 milioane de dolari SUA nerambursabile acordate ţării noastre pentru reparaţia drumurilor şi pentru refacerea, construcţia sistemelor de irigare. Potrivit lui William Moser, ambasadorul SUA în RM, investiţiile americane aleg drept ţinte prioritare domenii precum telecomunicaţiile, industria uşoară, vinificaţia. Dar, mai cu seamă, asistenţa financiară guvernamentală americană se îndreaptă spre agricultura performantă.
Tocmai din aceste perspective, seminarul organizat de ambasada SUA şi de către Camera americană de comerţ din Moldova pentru oamenii de afaceri moldoveni la Chişinău, la finele săptămînii trecute, a avut menirea de a le deschide ochii oamenilor noştri de afaceri vizavi de oportunităţile pe care le oferă cea mai mare economie a lumii, prin a prelua experienţele de succes ale oamenilor de afaceri din SUA, prin a stabili contacte cu aceştia, după cum a menţionat Cristina Harea, preşedintele Camerei americane de comerţ din Moldova. Mai ales, în ce priveşte pornirea unei afaceri şi serviciile de asistenţă juridică în sfera antreprenoriatului.
Pentru că, după a relevat prim-ministrul în exerciţiu Vlad Filat, care a asistat la eveniment, pentru noi este foarte important să atragem cît mai mulţi investitori din SUA. Or, prezenţa acestora în ţara noastră nu se măsoară doar prin sumele de bani băgate de ei în diverse sectoare ale economiei moldoveneşti, ci şi prin modelul lor de a administra o afacere, de a conştientiza responsabilităţile fiscale, sociale.
Vorbîind despre perspectivele pe care le deschide cea mai puternică economie din lume în faţa oamenilor de afaceri moldoveni, mai ales după anularea amendamentului Jackson-Vanik, premierul a fost de părere că nu trebuie să ne gonim după proiecte gigantice, practic irealizabile, ci să ne concentrăm cu precădere pe măsurile de penetrare pe piaţa SUA, una dintre cea mai mare din lume, cu o capacitate uriaşă de cumpărare. Pentru a atinge acest obiectiv deloc uşor, deoarece să nu ne facem iluzii, spaţii libere acolo nu există, Vlad Filat le-a recomandat agenţilor economici din RM să producă mărfuri cît mai competitive, îndeosebi în ce priveşte preţul acestora. Totodată, premierul le-a spus acestora că se poate investi pe piaţa americană muncind în ţara noastră, mai ales în domeniul tehnologiilor informaţionale, elaborînd programe sofisticate.
Deşi premierul în exerciţiu a subliniat că între SUA şi RM s-a stabilit un parteneriat strategic în plan economic, investitorii americani nu-şi prea dau ghes să ajungă cu afacerile în ţara noastră. Numărul companiilor americane care activează la noi pot fi numărate pe degete. Dar chiar şi acestea, puţine la număr, preferă să vină în Moldova prin intermediul altor state. Ce nu le convine? De ce nu se lansează direct din ţara lor de origine? În opinia Cristinei Harea, preşedintele Camerei americane de comerţ din Moldova, care reprezintă interesele oamenilor de afaceri de peste ocean şi le cunoaşte foarte bine preocupările, antreprenorii, îndeosebi cei americani, sînt oameni foarte pragmatici. Aceştia preferă să-şi plaseze banii lor în regiunile cu cel mai înalt nivel de protecţie juridică, cu cel mai flexibil regim fiscal. În particular, relaţiile economice bilaterale dintre SUA şi RM, precizează dumneaei, suferă din cauza lipsei unui acord de evitare a dublei impozitări. Pentru a se ajunge la o asemenea înţelegere este nevoie de a parcurge un drum foarte lung, anevoios, însă după anularea amendamentului Jackson-Vanik barierele juridice vor dispărea puţin cîte puţin.
La rîndul său, Vlad Filat a spus că seminarul organizat de ambasada SUA şi Camera americană de comerţ din Moldova a picat la timpul potrivit şi va arăta obstacolele care îngrădesc circuitul investiţiilor în ambele ţări, după care vor veni şi soluţiile ce vor accelera afluxul de capitaluri.
Vlad LOGHIN