LA INITIATIVA PRESEDINTELUI TARII IN REPUBLICA MOLDOVA VOR FI ADUSE STEAGUL LUI STEFAN CEL MARE SI ICOANA SFINTULUI GHEORGHE

Aflat în vizită pe Sfîntul Munte Athos, Igor Dodon a vizitat Mănăstirea Zografu unde se păstrează steagul de luptă al Moldovei și o icoană a Sfîntului Gheorghe, dăruite de Ștefan cel Mare în 1502. Anul trecut, Președintele țării a donat mănăstirii un suport unde este păstrat și ținut la loc de cinste acest simbol al neamului nostru – Steagul lui Ștefan cel Mare.

Mănăstirea Zografu, a cunoscut o perioadă de înflorire în timpul Domnitorului Ștefan cel Mare și Sfînt. Marele voievod a refăcut mănăstirea aproape integral, între 1466-1502, ulterior, a alocat mereu fonduri pentru reparația și întreținerea acesteia.

Anume la Mănăstirea Zografu, în luna august, în cadrul acțiunilor lansate cu prilejul Anului Ștefan cel Mare și Sfînt, la inițiativa Președintelui Republicii Moldova, se intenționează să fie inaugurat oficial „Monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfînt, Domnitor al Moldovei”.

De asemenea, Președintele țării a convenit ca, pînă la finele anului curent, să fie aduse în Republica Moldova Steagul lui Ștefan cel Mare și icoana Sfîntului Gheorghe, cu care domnitorul mergea în lupte, astfel încît cetățenii țării noastre să se poată bucura de aceste relicve de valoare.

Serviciul de Presă al Preşedinţiei R. Moldova