Trump a fost găsit vinovat, dar cum va fi condamnat?

Un juriu din Manhattan l-a condamnat pe Donald Trump, fostul președinte al SUA, pentru toate cele 34 de acuzații de falsificare a înregistrărilor comerciale în cazul banilor tăiați. Întrebarea de pe buzele tuturor este ce pedeapsă ar trebui să primească fostul președinte al SUA? Este o decizie care revine în întregime lui Juan Merchan, judecătorul care supraveghează cazul, scrie theguardian. 

Potrivit sursei citate, infracțiunile de care Trump a fost găsit vinovat, falsificarea înregistrărilor comerciale la gradul întîi, sunt infracțiuni de clasa E din New York, categoria cea mai puțin gravă, și se pedepsesc cu pînă la patru ani de închisoare. Condamnarea lui este stabilită pentru 11 Iulie.

Este puțin probabil ca Trump să fie condamnat la închisoare, spun experții. El este primul infractor, iar crima pentru care a fost găsit vinovat este o crimă non-violentă pe hîrtie.

„Cred că judecătorul probabil nu l-ar încarcera doar în aceste circumstanțe”, a spus Cheryl Bader, profesor de drept la Universitatea Fordham, care a calificat orice sentință de încarcerare „improbabilă”.

„De asemenea, avînd în vedere că el este un fost președinte, are un detaliu al Serviciului Secret și este, de asemenea, prezumtivul candidat republican, cred că un termen de încarcerare ar fi foarte dificil din punct de vedere logistic, dar ar avea și implicații politice pe care cred că judecătorul Merchan ar dori să le evite”.

Orice pedeapsă poate consta în amenzi, probațiune, muncă în folosul comunității sau o combinație a acestora.

„Mi-ar plăcea să-l văd în serviciul pentru folosul comunității – ridicînd gunoiul din metrou”, a spus Karen Friedman Agnifilo, un fost procuror de top în biroul procurorului districtual din Manhattan.

„Judecătorii iau în considerare și prejudiciul cauzat. Pe de o parte, judecătorul Merchan ar putea vedea acest lucru ca pe o încălcare tehnică a înregistrării pentru a acoperi un comportament de prost gust, cauzînd doar un prejudiciu minim. Pe de altă parte, el ar putea vedea comportamentul lui Trump ca pe un prejudiciu profund cauzat întregii țări, prin privarea publicului votant de dreptul de a vota în cunoștință de cauză în cele mai importante alegeri naționale.”

Atît procurorii, cît și avocații lui Trump vor prezenta recomandări pentru sentință.

Trump va face apel aproape sigur și rapid. Orice pedeapsă va fi atunci probabil suspendată în timp ce se așteaptă un apel.