JAPONIA VREA SĂ CONSTRUIASCĂ UN LIFT CARE SĂ AJUNGĂ ÎN SPAȚIU

Tehnologia avansează cu o viteză atît de amețitoare încît unele proiecte ni se par de-a dreptul ceva de domeniul SF. Un exemplu în acest sens este planul japonezilor de a construi un lift spațial.

Obayashi Corporation, una dintre cele mai importante companii de construcții din Japonia, a anunțat cel mai mare și cel mai excentric proiect al său, și anume crearea unui lift spațial care să plece de pe suprafața Pămîntului și să ajungă pe Stația Spațială Internațională.

Această minune inginerească ar urma să parcurgă cei 420 kilometri dintre planeta noastră și satelitul artificial cu o viteză de 200 de kilometri pe oră. De asemenea, containerul metalic ar putea găzdui 30 de persoane.

Pentru a rezista forței vînturilor spațiale și a gravitației, cablul liftului ar urma să fie confecționat din nanotuburi de carbon, un material surprinzător de puternic, care este de 20 de ori mai rezistent decît oțelul.

Responsabilii proiectului par optimiști cu privire la șansele ca acest mijloc de transport să devină realitate, construcția fiind programată să înceapă în 2025 și să fie finalizată pînă în 2050.

Yoji Ishikawa, directorul echipei de cercetare care studiază fiabilitatea proiectului a declarat că conceptul teoretic al unui lift spațial este „foarte plauzibil” și speră ca în viitor călătoriile în spațiu să devină foarte populare.

Cu toate acestea, potrivit experților, există mai multe obstacole, iar un exemplu pot fi asteroizii și meteoriții care se deplasează prin spațiul cosmic. Astfel, nanocablurile, oricît de puternice ar fi aici pe Pămînt, nu se compară cu forța unei roci care se deplasează cu viteză mare prin Univers. O ruptură a cablului ce transportă ascensorul ar putea face ca acesta să se prăbușească pe planeta noastră, provocînd distrugeri.

La scurt timp după anunțarea proiectului, Elon Musk, miliardarul excentric pe care îl cunoaștem cu toții, a privit cu scepticism acest ambițios mijloc de transport. El a declarat în cadrul unei conferințe că „Nu este realist să creezi un lift spațial. Ar fi mai ușor să construiești un pod peste Oceanul Pacific care să lege orașul Los Angeles de Tokyo”.

Sursa: atlas-geografic.net