Moscova a plasat o organizaţie de soţii de soldaţi printre ”agenţii străini”

Rusia a clasat, Vineri, printre "agenţii străini" o organizaţie de femei care militează pentru întoarcerea soţilor mobilizaţi în ofensiva din Ucraina, precum şi o fostă candidată la Preşedinţie care cere încetarea conflictului, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Moscova foloseşte această etichetă încărcată cu conotaţii din epoca sovietică, însoţită de constrîngeri administrative foarte stricte, pentru a-i reprima şi reduce la tăcere pe criticii Kremlinului.

Ministerul Justiţiei a înregistrat, Vineri, mişcarea, ”Put domoi” (Drumul spre casă), care a organizat mici adunări ale femeilor cerînd întoarcerea soţilor de pe front, în registrul "agenţilor străini".

Ministerul a susţinut că mişcarea a lucrat pentru a crea o "imagine negativă" a Rusiei şi a Armatei ruse şi că a îndemnat la proteste ilegale.

Ministerul a înregistrat-o, de asemenea, pe platforma sa pe Ekaterina Dunţova, un fost ales local care a încercat să candideze la alegerile prezidenţiale din Martie, avînd ca program electoral încheierea ofensivei din Ucraina, dar cererea i-a fost respinsă.

În registrul agenţilor străini a mai fost inclusă publicaţia online independentă Sota, care este acuzată că a criticat ofensiva din Ucraina.