ION CHICU: MOLDOVA POATE SA-SI ONOREZE OBLIGATIUNILE FINANCIARE DATORITA MEDIULUI DE AFACERI

Datorită reprezentanților mediului de afaceri, statul Republica Moldova este capabil să-și onoreze obligațiunile financiare față de cetățeni, domeniile medicină, educație și față de alte sectoare foarte importante pentru țară. Este declaraţia premierului Ion Chicu, care a venit cu un mesaj în adresa reprezentanților mediului de afaceri, în cadrul difuzării live a evenimentului „Gala Businessului Moldovenesc 2020”.

„Anul acesta economia Republicii Moldova, ca și cea regională și cea mondială, este lovită de o criză generată de pandemia COVID - 19. Efectele acestei crize pandemice sînt resimțite de toate sectoarele economice ale Republicii Moldova și, în aceste condiții, admirăm talentul, curajul și profesionalismul înalt al dumneavoastră, manifestat în această perioadă. Majoritatea ați reușit să păstrați locurile de muncă, să continuați activitatea în condiții foarte vitrege, să mențineți cu efortul financiar sustenabilitatea bugetară a Republicii Moldova”, a mai spus premierul

Preşedintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, Sergiu Harea, a menţionat că „Gala Businessului Moldovenesc a anului 2020” prezintă companii notorii, care sînt caracterizate prin excelenţă, capacitatea de a crea valoare, dar îndeosebi prin a demonstra rezistenţă, ambiţie şi îndrăzneală. „În cadrul acestei ediţii, sînt premiate nu doar companii care sînt consacrate în activitatea economică, dar şi companii medii şi mici, şi chiar unele în fază de debut, ce promovează activele brand-ului „născut în Republica Moldova” peste hotarele ei”, a precizat Sergiu Harea.

Directorul general al Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală, Viorel Iustin, a menţionat că activitatea economică a unei ţări depinde în mare măsură de prezența pe piaţă a unor mărci puternice, cu notorietate, inclusiv la nivel internaţional şi cu un nivel de protecţie adecvat. „AGEPI investeşte resurse şi mult efort în promovarea sistemului de proprietate intelectuală, prioritatea fiind crearea gradului de cultură, sporirea nivelului de cunoaştere, a dezvoltării abilităţilor cetăţenilor şi mediului de afaceri în scopul gestionării eficiente a activelor de proprietate intelectuală”, a spus directorul.

Dima Al-Khatib, reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova, a menționat că sectorul privat joacă un rol crucial în combaterea corupției. „Prin adoptarea unei atitudini de zero toleranță față de corupție, acesta poate promova o concurență loială, poate pune în aplicare politici care promovează un mediu de afaceri echitabil și corect și o interacțiune transparență și onestă cu sectorul public, astfel sprijinind dezvoltarea durabilă și creșterea economică”. „Utilizarea standardelor de integritate și a mecanismelor solide de prevenire a corupției pot fi măsuri mai eficiente și mai puțin costisitoare decît combaterea consecințelor corupției, atît pentru entitățile private, cît și pentru cele publice”, a spus Dima Al-Khatib.

„Gala Businessului Moldovenesc 2020” promovează concursurile: „Marca comercială a anului", care se desfăşoară începînd cu anul 2003, şi „Premiul pentru realizări în domeniul calității produselor și serviciilor”, care este la a şasea ediţie. În acest an, la concursuri au participat circa 130 de companii, 83 fiind premiate.

Sursa: IPN