IN ATENTIA GUVERNULUI REPUBLICII MOLDOVA!

O Hotărîre de Guvern ilegală şi abuzivă, nr. 137 din 24.II.2010, neabrogată nici astăzi

Încă de la înfiinţarea sa ca ziar independent de după procesul de de-etatizare din 2005 la recomandările exprese ale Consiliului Europei, “Moldova Suverană - Seria Nouă” SRL a fost ţinta celor mai mîrşave şi agresive atacuri pe care le putem plasa în două etape. Prima a fost cea cuprinsă între anii 2005-2010, perioadă în care am devenit cel mai prigonit, hăituit ziar din întreaga istorie a publicisticii din Republica Moldova, iar asta prin aceea că ne-au fost intentate zeci şi zeci de procese judiciare absurde prin care se cerea nu doar interzicerea ziarului nostru, ci şi chiar a dreptului autorilor la semnătură. Tonul l-a dat Nicolae Dabija cu o serie de procese intentate nouă. Mai apoi, exemplul său a fost urmat de politicieni, bandiţi recunoscuţi, oameni de afaceri importanţi etc.

A doua etapă a atacurilor asupra noastră s-a mutat pe palierele Puterii instalate după anul 2010 şi care acţionează tacit şi ilegal din perspectivele legislaţiei interne şi europene împotriva noastră şi astăzi. Aici au intrat în acţiune toţi frustraţii din anturajul fostului premier Vlad Filat, care l-au determinat să recurgă la instrumente guvernamentale abuzive de desfiinţare totală a ziarului nostru. Procesul a fost continuat şi de către Guvernul Filip pînă la ultima lui suflare!      

Prin intervenţia expresă a fostului Ministru de Stat Victor Bodiu, fostul premier Vlad Filat a emis Hotărîrea de Guvern nr. 137 din 24.II.2010 prin care s-a decis „stoparea procesului de lichidare a fostei ÎS „Moldova Suverană”, reînscrierea acestei mărci în înscrisurile AGEPI şi trecerea publicaţiei în subordinea Cancelariei de Stat. Hotărîrea de Guvern amintită a fost abuzivă şi ilegală din următoarele considerente:

- procesul de de-etatizare a fostei ÎS „Moldova Suverană” din 2005 s-a efectuat la recomandările exprese ale Consiliului Europei;

- existenţa Legii Presei este documentul care a stat la baza înfiinţării legale a Cotidianului Naţional Independent “Moldova Suverană - Seria Nouă” SRL, iar asta în temeiul art. 7 alin. (2);

- a constituit „Ingerinţa Statului” aşa cum este definită şi interpretată din perspectiva legislaţiei CEDO, împotriva “Moldova Suverană - Seria Nouă” SRL, care se află sub protecţia prevederilor art.6-bis al Convenţiei de la Paris pentru Protecţia Proprietăţii Industriale;

- totodată, Hotărîrea de Guvern nr. 137 din 24.II.2010 a creat circumstanţe care atestă o ingerinţă în dreptul la libertatea de exprimare, garantat prin prevederile art. 32 (1) Constituţia RM, alin. (1) art. 1 din Legea Presei, art. 19 din Declaraţia Universală a drepturilor omului, art. 19 al Pactului internaţional cu privire la drepturile civile şi politice, art. 10 CEDO, încălcări care constituie un viciu fundamental într-un document guvernamental.

Precizăm că scopul Hotărîtii amintite a fost acela de a ne desfiinţa, fiind şi un act de răzbunare politică pe noi a anturajului din jurul ex-premierului Vlad Filat. Ulterior, existenţa acestei Hotărîri abuzive a fost folosită ca armă de şantaj a lui Filat pentru ca noi să nu-l mai criticăm, şantaj care ne-a atras datorii tipografice uriaşe în urma executării unor prestaţii editoriale favorabile PLDM. Hotărîrea a rămas în vigoare şi astăzi. În virtutea celor expuse, din perspective legale interne şi ale CEDO, solicităm Guvernului Republicii Moldova să abroge Hotărîrea nr. 137 din 24.II.2010!

În concluzie, de 14 ani, nici procesul de de-etatizare şi nici cel de sechestrare nu au fost lipezite! Atunci cum să credem în lipezirea marilor furturi din această ţară? Cu ce vrem să intrăm în Europa?

Colectivul redacţional al Cotidianului Naţional Independent “Moldova Suverană - Seria Nouă” SRL