IGOR DODON: MOLDOVA ESTE PREGATITA PENTRU 2000 DE PACIENTI CU CORNAVIRUS

Președintele Republicii Moldova Igor Dodon afirmă că sistemul medical este gata pentru a face față unei cifre de infectări cu coronavirus de aproximativ 2000 de persoane. Însă, în opinia oficialului care face referire la datele Organizației Mondiale a Sănătății, în Moldova nu se va ajunge la cifra respectivă.

„Potrivit informațiilor noastre noi sîntem gata. Am dat indicații ca să fim pregătiți pentru 1500-2000 de cazuri. În Chișinău sînt pregătite 1000 de locuri și în raioane deja știm care sînt locurile alocate, asta în cazul în care vorbim despre cel mai rău scenariu. OMS spune că nu vom ajunge la acest număr”, a declarat Igor Dodon în cadrul emisiunii „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova.

Din punct de vedere tehnic, președintele Dodon susține că nu există motive de panică, medicii avînd la dispoziție toată tehnica necesară.

„În Chișinău avem peste 500 de ventilatoare care susțin funcția pulmonară a bolnavilor. Din cele 66 de persoane infectate în Moldova la ora actuală, doar doi au avut nevoie de aceste ventilatoare. Respectiv, ipotetic, în situația în care vom avea 2000 de cazuri, doar 600 de pacienți vor avea nevoie de aceste ventilatoare”, a adăugat Igor Dodon.

Șeful statului afirmă că sistemul medical este asigurat atît cu teste de depistare a infecției, cît și cu medicamente care ajută la tratarea celor infectați.

„Teste avem. Referitor la personal, am verificat de ce fel de specialiști avem nevoie și sîntem gata. Testele vin din China, am procurat cîteva zeci de mii. Nu avem probleme din acest punct de vedere”, a menționat președintele.

În opinia lui Igor Dodon, actuala situație din țară este una pozitivă în raport cu așteptările pe care le-a avut.

Sursa: IPN