IGOR DODON A ANUNTAT PRIMELE PROPUNERI PENTRU RIDICAREA PARTIALA A MASURILOR RESTRICTIVE

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a prezidat ședința ordinară a Centrului Unic de Comandă de gestionare a crizei provocate de virusul COVID-19.

Potrivit informației prezentate de Ministerul Sănătății, în ultimele 24 de ore au fost depistate 184 cazuri pozitive din 857 de teste prelevate, toate cazurile fiind cu transmitere locală.

Șeful statului a subliniat că, așa cum s-a menționat anterior, dacă la finele lunii aprilie vor fi mai puțin de 3 mii de cazuri active, se va putea de venit cu propuneri de anulare a unor restricții. „Dat fiind că pînă în prezent au fost înregistrate în total 3110 cazuri dintre care 755 de recuperări și 84 de decese, la moment avem 2271 de cazuri active. Acest fapt ne permite să venim cu unele propuneri privind adaptarea măsurilor restrictive în baza evaluării riscului și tipului de activitate”, a declarat Igor Dodon.

Președintele țării a remarcat că astăzi, în cadrul ședinței au fost examinate 3 subiecte și care urmează să fie propuse Comisiei Situații Excepționale pentru a fi aprobate și puse în aplicare.

1. Astfel, s-a propus ca bugetarii să rămînă în continuare acasă, pînă pe data de 4 mai, cu excepția instituțiilor de stat care oferă servicii populației, precum: Agenția Servicii Publice, Casa Națională de Asigurări Sociale, Compania Naţională de Asigurări în Medicină, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, ș.a.

2. A fost propus ca începînd cu data de 27 aprilie să se permită ieșirea în parcuri, cu respectarea distanței sociale și în grupuri nu mai mare de 3 persoane, excepție fiind terenurile de joacă și cele sportive.

3. Reluarea din 27 aprilie a activității unităților comerciale nealimentare, de toate tipurile, cu excepția piețelor și a centrelor comerciale.

În altă ordine de idei, șeful statului a mulțumit deputaților care au votat ieri modificările la Buget și politica bugetar-fiscală care prevăd instituirea unor măsuri de susținere a agenților economici și a populației. Igor Dodon a menționat că deja a semnat aceste legi. De asemenea, Președintele țării a mulțumit

Guvernului care într-un termen record de cîteva săptămîni, în condițiile unui buget auster, a găsit posibilitatea și în mod operativ a semnat acorduri de obținere a peste 8 mld. lei bani cash pentru susținerea cetățenilor.

Totodată, Igor Dodon și-a exprimat îngrijorarea vizavi de intențiile unor deputați de a bloca aceste legi și încercarea de a utiliza Înalta Curte în calitate de instrument politic în această situație. Președintele Republicii Moldova a menționat că blocarea sau suspendarea legilor va avea consecințe foarte grave pentru populație și agenții economici, inclusiv, încetarea achitării salariilor la bugetari, a pensiilor, stoparea finanțării sectorului medical, construcției drumurilor etc. Șeful statului a atenționat că dacă cineva vrea sa-și asume aceste lucruri – nu are decît să o facă, dar va răspunde în fața cetățenilor și a legii.

Serviciul de Presă al Preşedinţiei R. Moldova