Fosta ministră de Externe a Austriei, parteneră de dans cu Putin la nunta ei, se mută în Rusia, în orașul natal al dictatorului rus
Fosta şefă a diplomaţiei austriece, Karin Kneissl, cunoscută pentru un dans cu preşedintele rus Vladimir Putin la nunta ei, se va muta în oraşul natal al acestuia din urmă în Rusia, Sankt Petersburg, unde va conduce un centru de reflecţie (think-tank) pe care ea l-a creat, scrie Marţi Politico.eu.
"Am co-fondat centrul GORKI şi îl voi conduce. Întrucît este multă muncă acolo şi aceasta cere multă atenţie (...), am decis să mă mut la Sankt Petersburg pentru această activitate", a declarat Karin Kneissl agenţiei ruse de presă TASS.
Obiectul de activitate al acestui centru de reflecţie, creat în Martie 2023, este să "pregătească analize obiective pentru găsirea de soluţii" privind obiectivele de politică ale Rusiei, potrivit website-ului său. Centrul GORKI este afiliat Universităţii de Stat din Sankt Petersburg, unde Putin a studiat Dreptul în anii '70.
Karin Kneissl a fost ministră de Externe a Austriei din 2017 pînă în 2019, fiind nominalizată în acest post de formaţiunea de extremă-dreapta Partidul Libertăţii (FPOe). Ea şi-a atras critici pentru legăturile sale apropiate cu preşedintele rus, care în anul 2018 a participat la nunta sa, în Alpii austrieci, şi pentru o vacanţă petrecută luna trecută în Rusia.
Vorbind Marţi la Forumul Economic Estic, în oraşul rus Vladivostok, Kneissl a criticat actuala politică a Austriei faţă de Rusia, în contextul războiului din Ucraina. Cei care mai au legături de afaceri cu Rusia sunt etichetaţi în Europa drept persoane care "cîştigă bani pătaţi cu sînge", a deplîns ea, făcînd aluzie la o declaraţie de acest fel legată de importurile de gaz rusesc făcută de ambasadorul UE la Viena, Martin Selmayr, care a stîrnit proteste din partea Guvernului austriac.
Austria, ţară ce are bune relaţii tradiţionale cu Rusia, a validat sancţiunile UE împotriva acesteia şi a criticat încălcarea dreptului internaţional de către preşedintele Putin pentru invazia asupra Ucrainei, dar şi-a menţinut relaţiile comerciale cu Rusia şi rămîne una dintre puţinele ţări din UE care continuă să importe gaz natural rusesc.