ELIBERAREA TARII DE O MAFIE VECHE DE 28 DE ANI

Analistul politic român Armand Goşu vede ca singură soluţie pentru Republica Moldova doar rezistenţa alianţei PSRM-ACUM pentru măcar două cicluri electorale. Are perfectă dreptate în contextul în care trebuie obligatoriu să ţinem seamă de cum au evoluat şi s-au tot consolidat clanurile politice şi mafiote după anul 1991. „Sistemul lui Plahotniuc” nu a apărut peste noapte, la fel ca şi personajul în sine, care, după cum afirmă persoane autorizate, a „debutat”, la începutul anilor ’90, în calitate de proxenet, traficant etc. Mai apoi, prin filiere securiste şi politice româneşti care l-au racolat drept partener, Plahotniuc şi-a consolidat viitorul Sistem în umbra lui Vladimir Voronin, ajungînd ceea ce ştim cu toţii deja.

Constatarea profesorului Goşu este lucidă şi evocă unica şansă istorică legitimă şi benefică pentru ţară pe care o poate avea actuala alianţă PSRM-ACUM. Aici avem de-a face cu un Sistem criminal cu nebănuite tentacule care nu pot fi eradicate peste noapte. Să reţinem că acest Sistem ticăloşit al lui Plahotniuc a reuşit, într-o proporţie îngrijorătoare, să corupă, să pervertească şi să compromită şi cele mai elementare norme morale la nivel de grupuri masive de moldoveni. I-au izbutit toate acestea pentru că cei care au acceptat să-i servească Sistemul mafiot au pus mai presus cîştigurile băneşti generoase şi necinstite decît propria lor reputaţie, o reputaţie murdărită ireversibil prin aceea că au acceptat să-l servească pe un astfel de personaj provenit din lumea interlopă. Dacă imoralitatea unor jurnalişti ca Petru Bogatu, Nicolae Negru etc., a unor comentatori politici ca Anatol Ţăranu, Roman Mihăeş, Vitali Catană ş.a. nu mă miră, mi se pare de-a dreptul condamnabil servilismul unor analişti politici români cu pretenţii, aşa cum este Iulian Chifu, ori al unor jurnalişti în fruntea cărora defilează ruşinos Cristian Tabără.

Am făcut aceste scurte referinţe pentru a înţelege mai bine obiectivitate cu care profesorul Goşu constată că actuala alianţă are nevoie, într-adevăr, de măcar două cicluri electorale. E nevoie de mult timp pentru anihilarea acestui sistem vechi de 28 de ani. Aici nu-i vorba doar despre demiterea tuturor corupţilor din fruntea instituţiilor Statului, a celor mai mici care au asigurat funcţionarea Sistemului, ci şi despre o reformă radicală a tot ceea ce înseamnă Statul Republica Moldova, despre aducerea tinerilor specialişti în prim-plan, precum şi despre recuperarea, prin instrumente juridice, a tot ceea ce au furat pînă acum predecesorii.

Ca o paranteză, reamintesc faptul că Andrei Năstase, ministrul de Interne, a anunţat că va solicita asistenţă de colaborare din partea unor servicii externe de investigaţie şi anchetă şi bine face. Numai cu o colaborare externă, de exemplu, poate fi anchetat Plahotniuc spre a se şti din ce bani legali şi-a cumpărat, sieşi şi copiilor lui, proprietăţi în Elveţia şi prin alte ţări, a plătit studiile costisitoare ale copiilor etc. Aici nu-i vorba însă doar de Plahotniuc, ci de absolut toţi bandiţii politici ai Sistemului care stau tolăniţi sfidători în proprietăţi de lux din cele mai scumpe staţiuni ori ţări din lume. Statul trebuie să recupereze de la ei absolut toate aceste proprietăţi şi toate conturile bancare ale mafioţilor politici din ţară şi străinătate. Se poate acţiona după raţionamentul unor procurori americani – orice procuror ori ofiţer de investigaţii care vede o maşină scumpă şi o vilă impunătoare să meargă la proprietarul lor şi să-l oblige să justifice banii cu care şi-a procurat aceste bunuri de lux! Vă daţi seama cît ar fi de lucru şi de cîţi procurori va fi nevoie?

Toate acestea nu se pot face fără o colaborare onestă între PSRM şi ACUM, dincolo de ideologiile care îi desparte. În următorii ani, prioritatea de extremă urgenţă este ŢARA. Inamicii acestei alianţe, adică toţi cei din „Sistemul Plahotniuc”, trag nădejde că această alianţă politică va intra în criză şi chiar s-ar sparge ori la alegerile locale, ori la cele prezidenţiale. În mod sigur se înşeală. Preşedintele Igor Dodon şi posibilul candidat socialist la alegerile pentru Primăria Chişinău, Ion Ceban, şi-au manifestat clar intenţia de a încheia un acord cu ACUM prin care să se angajeze că în campania electorală, în mod reciproc, candidaţii nu se vor confrunta în chestiuni geopolitice, atacuri la persoană şi nu se vor sabota nedemn între ei, ci se vor axa pe un „duel” al programelor administrative şi de dezvoltare urbanistică a Chişinăului. Asta s-ar putea întîmpla şi la alegerile prezidenţiale.

Dacă se vor întîmpla toate aceste lucruri, această alianţă politică ar deveni un model pentru viitoarele generaţii de politicieni, ar scrie o istorie pe care Republica Moldova o aşteaptă de 28 de ani. PSRM şi ACUM, două forţe politice diametral opuse ideologic, au şansa istorică de a demonstra că interesul naţional şi securitatea cetăţeanului sînt mai presus de orice interes meschin de partid! PSRM, PAS şi PPDA au şansa să rămînă singurele partide parlamentare care vor forma Parlamentele şi Guvernele viitoare!

Mihai CONŢIU